Filmrecensie: Humphrey Bogart Box

Deze tijd van het jaar vraagt erom om heerlijk onder een dekentje op de bank te kruipen en te genieten van een avondje thuisbioscoop met geweldige films! Humphrey Bogart wist vorige eeuw menig kijker aan de buis gekluisterd te houden met de films waarin hij speelde. Tijd om een duik in het verleden te nemen met de ‘Humphrey Bogart Blu-ray Boxset, met ‘Casablanca’ en ‘The Maltese Falcon’. Twee films die echte filmliefhebbers deze kerst zeker willen zien!

Casablanca 

Humphrey Bogart en Ingrid Bergman spatten van het scherm af in dit aangrijpende liefdesdrama dat met recht een tijdloze klassieker uit de filmgeschiedenis is. In zijn Marokkaanse nachtclub slaagt cynicus Rick Blaine (Bogart) erin om zijn eigen ogen te sluiten voor de ellende van de Tweede Wereldoorlog totdat zijn oude liefde Ilsa Lund (Bergman) de club binnenstapt. Rick wordt gedwongen te kiezen tussen een leven met een vrouw van wie hij houdt, of de held te worden die ze nodig heeft.’ (Bron: Warner Bros.)
‘Casablanca’ een film die je na één keer kijken zeker niet meer gaat vergeten, door de pakkende verhaallijn, het geweldige acteerwerk en het uitmuntende filmwerk. Ik zag de film voor de eerste keer tijdens de lessen Film op de Hogeschool voor de Journalistiek en was meteen gegrepen door het acteerwerk van Bogart, dat zo verfijnd, maar op sommige momenten ook juist grotesk is. Hij weet als geen ander een situatie aan te voelen en je aan de buis gekluisterd te houden met kleine gebaren of juist grote actiescènes waarin hij zich makkelijk manoeuvreert.

Casablanca staat vandaag de dag vooral bekend om haar pakkende oneliners, zoals ‘He’s looking at you kid’. Maar de film is een echte klassieker door zoveel meer componenten. Allereerst de pakkende verhaallijn, twee geliefdes die elkaar weer tegenkomen ten midden van de Tweede Wereldoorlog. De chemie in dit alles tussen Bergman en Bogart spat van het scherm. De twee zetten dan ook een iconisch romantisch koppel neer, die ook zoveel jaren na dato nog steeds zorgen voor veel meezwijmel momenten. Maar wat deze film voor mij vooral een topper maakt die je zeker deze periode wilt zien, is het prachtige filmwerk van de vorige eeuw dat in deze film straalt als nooit te voren. Er wordt de tijd genomen om scenes uit te lichten, er zit rust in de film door lange shots, maar ook beweging doordat scenes elkaar in rap tempo afwisselen. Voor mij is dit de film waar mijn liefde voor cinema mee begon, een tijdloze klassieker die je ten minste een keer gezien moet hebben!

‘Bogart laat je verliefd worden op films uit de vorige eeuw!’

The Maltese Falcon 

‘Een stel nietsontziende schurken schuwt geen enkel middel om een met juwelen ingelegd beeldje van een valk te bemachtigen. Privédetective Sam Spade (Bogart) probeert erachter te komen wat hen drijft en wie de echte schuldige is van de moord op zijn partner. Deze zinderende misdaadfilm (gebaseerd op de gelijknamige roman van Dashiell Hammett) werd geregisseerd door John Huston.’ (Bron: Warner Bros).

Waar ik bekend was met het werk van Bogart in ‘Casablanca’ was ‘The Maltese Falcon’ voor mij een compleet nieuwe film. De verwachtingen waren dan ook hoog door de kwaliteit die Bogart weet te leveren en ik kan je zeggen: deze worden helemaal waargemaakt! Deze film-noir houd je op het puntje van je stoel. We volgen Bogart die probeert erachter te komen wie zijn collega heeft vermoord, al leidt dat hem naar nog meer zaken met een niet zo fijne conclusie als resultaat. Bogart zet een prachtige rol neer met Spade, die hij vanaf het eerste moment echt tot leven laat komen door vooral te overtuigen in het kleine en verfijnde werk (gelaatsuitdrukkingen, bepaalde handelingen). Zijn vermogen om daarnaast snel te schakelen en de kijker geboeid te houden door gemakkelijk door verschillende scenes en emoties te laveren is bewonderenswaardig.

Waar in Casablanca de ene gebeurtenis naar de andere elkaar opvolgt, zien we in ‘The Maltese Falcon’ iets meer ruimte voor rust, waarbij we echt de diepte induiken en het verhaal zien ontvouwen. Hoewel deze film alweer meer dan tachtig jaar oud is weet het vanaf het begin tot het einde te boeien en zakt het geen een moment in. Dit is vooral toe te schrijven aan de sterke verhaallijn die vol zit met plottwisten, spannende momenten en veel mysterie die je op het puntje van je stoel houdt.

De ‘Humphrey Bogart’ filmbox biedt wat voor iedere filmkijker, van een romantisch liefdesverhaal met de nodige actie, tot een misdaadfilm vol plottwisten waarbij je prachtige storytelling voorbij ziet komen. Een componenten hebben ze gemeen: Bogart. Zowel in ‘Casablanca’ als in ‘The Maltese Falcon’ zet hij uitmuntend acteerwerk neer dat je verliefd laat worden op films uit de jaren veertig en vijftig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.