Filmrecensie: ‘Last Christmas’

Je hebt mensen die één week voor de kerstdagen in de kerstsfeer komen en je hebt mensen die vanaf oktober de ene naar de andere kerstfilm kijken en de dagen aftellen. Ik behoor tot de laatste categorie haha! Voor mij kan kerst niet vroeg genoeg komen, inclusief sneeuw en ’s avonds op de bank met een plaid en een goede film. Filmmaatschappij Universal Pictures is het daar helemaal mee eens en bracht afgelopen week de film ‘Last Christmas‘ uit. Is het de ultieme feelgoodfilm voor deze kerst?

De jonge, losbandige en soms wat humeurige Kate (Emilia Clarke) is niet tevreden over haar leven. Niet alleen vanwege de zware periode die ze heeft doorstaan, maar ook door het irritante gerinkel van de belletjes aan haar schoenen – ze werkt namelijk als elf in een kerstwinkel die het hele jaar door open is. Tom (Henry Golding) lijkt te mooi om waar te zijn als hij haar leven binnen komt lopen en hij door de muur die Kate om zich heen gebouwd heeft heen lijkt te breken. Terwijl Londen zich klaarmaakt voor de mooiste tijd van het jaar, lijkt niks goed te gaan voor deze twee, maar soms moet je de gewoon naar je hart luisteren… en een beetje ‘faith’ hebben. 

De muziek van George Michael is prominent aanwezig in LAST CHRISTMAS, waaronder natuurlijk ook de bitterzoete kerstklassieker waar de film haar naam aan ontleent. Daarnaast zal in deze film een nummer van deze legendarische artiest te horen zijn die nog nooit eerder uitgebracht is. George Michael heeft gedurende zijn succesvolle carrière meer dan 115 miljoen albums verkocht en tal van hits gescoord.

‘Last Christmas I Gave You My Heart, But The Very Next Day You Gave It Away’, de catchy songtekst van George Michael’s Last Christmas die menig kerstliefhebber iedere kerst meezingt. Laat het maar aan topactrice Emma Thompson over om daar een film van te maken. Ze vroeg zelf aan Michael of ze de muziek mocht gebruiken voor een film. Hij gaf haar toestemming en kon nog een paar vergaderingen bijwonen over de film voordat hij plotseling overleed. De film die uiteindelijk vorige week op het doek verscheen, heeft veel goede kanten, maar stelt hier en daar ietwat teleur.

De cast van deze film had wat mij betreft niet beter gekund. Emilia Clarke speelt de hoofdrol ‘Kate’. Een op het eerste oog, losbandig type dat haar leven leeft zoals zij dat wil maar daar tegelijkertijd niet gelukkig mee is. Ze zit haar dagen uit in een over de top kerstwinkel, waar ze het hele jaar door werkt als elf. Kate’s leven loopt op zijn zachtst gezegd niet op rolletjes, totdat Tom (Henry Golding) ineens in de winkel verschijnt. Hij is het evenbeeld van wat zij niet is: netjes, geordend en zet zich graag in voor anderen. De levens van de twee verweven zich met elkaar door een zware gebeurtenis in hun leven (ik zal niet teveel weggeven want dan spoil ik de film). Clarke (bekend van onder andere GOT) zit vanaf het begin meteen goed in haar rol. Hoewel ik van haar de ‘ongeïnteresseerde kant’ nog nooit op het doek had gezien, in de films waarin ze de afgelopen jaren verscheen speelde ze vooral vrolijke personages, weet ze de rol overtuigend neer te zetten. Zoals we van de actrice inmiddels mogen verwachten laveert ze makkelijk tussen de verschillende scènes en bijbehorende emoties en brengt ze met haar timing de nodige luchtigheid naar deze film.

‘De casting voor Last Christmas had niet beter gekund’

Tegenspeler Henry Golding (Crazy Rich Asians) is wat mij betreft de steracteur van deze film, wat een geweldig werk zet hij neer. Hij weet zijn personage echt tot leven te brengen door zijn laidback manier van acteren, waarbij hij niet bang is om een kwetsbare kant van zichzelf aan te boren. De acteur verweeft deze twee stijlen tot een personage dat je vanaf de eerste minuut in je hart sluit. Net zoals ervaren actrice Emma Thompson die de rol van Kate’s moeder speelt. Een immigrant uit het voormalige Joegoslavië die naar Engeland is gevlucht om daar samen met haar man en kinderen een nieuw bestaan op te bouwen. Hoewel Thompson een van de zwaardere verhaallijnen draagt, zet ze haar rol met verve neer. Ze bezit over een fijn gevoel voor timing, waarmee ze de lachers snel op de hand heeft. En voor deze film neemt ze een accent aan dat gedurende de film niet één keer gaat irriteren. Soms leggen acteurs een accent er zo dik op dat het afleidt van de rest van de film, maar Thompson weet daar precies de juiste balans in te brengen.

Over de setting van de film kan ik kort zijn, deze is echt prachtig. Denk Engelse straten die twinkelen door de gezellige kerstverlichting, knusse ruimtes en veel kerstversieringen. De perfecte setting voor een kerstfilm om je meteen dat cosy gevoel te geven. Helaas doet de verhaallijn wel een beetje afbreuk aan dit gevoel. De film komt wat kabbelend op gang, we zien Kate die duidelijk met haarzelf zit, maar daar niets aan doet. Het eerste gedeelte van de film voelt dan ook ietwat oppervlakkig, waarbij je zoekt waar de film heengaat. In het tweede gedeelte van de film zet dit nog een paar minuten door, maar dan komen de scenarioschrijvers met een plottwist die alles op scherp zet. Fijn, want waar het eerst voortkabbelde, komt er nu meer vaart in de film en wordt de verhaallijn ook interessanter. Je leert Kate in dit stuk echt kennen en kunt zo ook een band met haar opbouwen.

Daarnaast hebben de filmmakers naar mijn mening een aantal steken laten vallen in de verhaallijn over een familie die vlucht voor de oorlog. De moeder van Kate heeft last van depressies die daaraan gelinkt zijn, ze is continu bang om naar huis gestuurd te worden. Maar dit is een aspect dat maximaal twee minuten wordt uitgelicht. Jammer, aangezien het de film de nodige emotionele lading had kunnen geven die het nu enigszins mist. Ik zou deze film dan ook niet scharen onder het genre feelgood. Het is eerder een romantische komedie met en dramatische inslag, die wel de feelgood setting bevat maar helaas niet het gevoel met zich meebrengt.

‘Last Christmas’ wist mij in het begin dus niet helemaal te overtuigen, maar maakt in het tweede deel veel goed. Het echte feelgood gevoel heb je niet, maar het is zeker een film die je in de kerstsferen brengt door de prachtige setting!

Heb jij ‘Last Christmas’ ook gezien? Laat weten bij de reacties wat jij van de film vindt!

Boekhopper kreeg vrijkaartje van filmmaatschappij Universal Pictures om deze film te bekijken, dit heeft geen invloed gehad op deze recensie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.