Filmrecensie: Mary Queen of Scots

Het is alweer even geleden dat ik deze film zag. Filmmaatschappij Universal Pictures vertoonde ‘Mary Queen of Scots‘ al in november vorig jaar. Boekhopper ging naar de speciale vertoning, lees de recensie hier!

‘Mary Queen of Scots gaat in op het turbulente leven van de charismatische Mary Stuart (Saoirse Ronan). Op haar zestiende werd ze koningin van Frankrijk, op haar achttiende was ze al weduwe. Toch weerstond ze de druk om opnieuw in het huwelijk te treden. In plaats daarvan keerde ze terug naar haar geboorteland Schotland waar ze de troon opeiste. Maar Schotland valt net als Engeland onder de heerschappij van Koningin Elizabeth I (Margot Robbie). De twee jonge koninginnen kijken zowel met angst als met fascinatie tegen elkaar op. Ze zijn rivalen op het gebied van macht en de liefde. Als vrouwelijke staatshoofden in een mannenwereld moeten ze allebei beslissen of ze een strategisch huwelijk willen sluiten, of dat ze onafhankelijk willen blijven. Mary is vastbesloten om meer te worden dan een boegbeeld voor de Schotten. Ze wil aanspraak maken op de Engelse troon, waarmee ze de heerschappij van Elizabeth bedreigt. Bedrog en samenzweringen in beide hofhoudingen brengen zowel de Engelse als Schotse troon in gevaar en zullen uiteindelijke de loop van de geschiedenis bepalen.’

Bij geschiedenisles zal vast wel eens het fascinerende en indrukwekkende verhaal over de Schotse koningin Mary aan bod zijn gekomen. De jonge koningin die alles had, maar vervolgens ook weer alles kwijtraakte door verkeerde beslissingen. Een verhaal dat mij altijd is bijgebleven. Toen ik las dat Universal Pictures een film over het leven van de jonge koningin zou maken was ik meteen enthousiast. Zou het zijn zoals in de geschiedenislessen? Zouden de hoofdrolspelers goed in hun rol zitten? Ik kan je zeggen, het was veel beter dan dat! Mary Queen of Scots is niet alleen een uitmuntende hervertelling van een historisch verhaal, maar twee uur lang op het puntje van je stoel zitten van de spanning.

‘Niet alleen duikt ze helemaal in haar rol, voor je gevoel zit je ook echt naar Mary te kijken en verdwijnt Saoirse naar de achtergrond’

Historische verhalen hebben mij altijd geboeid en als ze goed worden verfilmd dan ben ik vrijwel altijd enthousiast. Mary wordt gespeeld door het jonge acteertalent Saoirse die de rol met verve neerzet. Niet alleen duikt ze helemaal in haar rol, voor je gevoel zit je ook echt naar Mary te kijken en verdwijnt Saoirse naar de achtergrond. Iets wat alleen hele ervaren acteurs naar mijn mening voor elkaar krijgen. Saoirse laat een krachtige vrouw zien, die haar gebreken heeft en door haar drang naar macht veel verkeerde keuzes maakt. Als kijker leef je helemaal met haar mee en wil je haar behoeden voor de fouten die ze gaat maken.

Het acteertalent van Saoirse wordt gecomplimenteerd door de meer ervaren actrice Margot Robbie. Net zoals haar tegenspeelster zit ze helemaal in de rol en weet ze de rol van Queen Elisabeth met veel precisie naar voren te brengen. De scene dat beide dames elkaar voor de eerste en enigste keer ontmoeten is dan ook alleen te omschrijven als uitmuntend. De film wordt daarnaast gecomplimenteerd door de geweldige kostuums die precies in de tijdsgeest passen. Mooie, lange jurken, pakken van de fijnste stof en zelf knopen die niet zouden misstaan rond 1500.

Het enige minpuntje dat ik bij deze film heb is dat een film van twee uur vullen met een verhaal dat voornamelijk om Mary draait aardig lang is. Ik had zelf graag wat bijverhalen in de film willen hebben om ervoor te zorgen dat het na anderhalf uur ook nog steeds een aantrekkelijke film blijft om naar te kijken.

Mary Queen of Scots draait vanaf 17 januari in de bioscopen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.