Filmrecensie: ‘Mission Impossible: Dead Reckoning 1’

Wanneer er een nieuwe Mission Impossible film uitkomt weet je dat het garant gaat staan voor drie dingen: geweldige stunts uitgevoerd door Tom Cruise, top acteerwerk van de beste acteurs van dit moment, en een verhaal dat je aan het scherm gekluisterd houdt en je daarnaast ook meermaals aan het lachen krijgt. Precies de omschrijving die ook opgaat voor de nieuwe film in de reeks die net is uitgekomen: ‘Mission Impossible: Dead Reckoning, deel 1′.

In MISSION: IMPOSSIBLE – DEAD RECKONING PART ONE beginnen Ethan Hunt (Tom Cruise) en zijn IMF-team aan hun gevaarlijkste missie tot nu toe: het opsporen van een angstaanjagend nieuw wapen dat de hele mensheid bedreigt, voordat het in verkeerde handen valt. Er volgt een dodelijke race rond de wereld waarbij controle over de toekomst en het lot van de wereld op het spel staan en Ethan wordt geconfronteerd met duistere krachten uit zijn verleden. In zijn krachtmeting met een mysterieuze en machtige vijand moet Ethan noodgedwongen de gedachte overwegen dat niets belangrijker kan zijn dan zijn missie, zelfs niet het leven van degenen die hem het meest dierbaar zijn.‘ (Bron: Universal Pictures NL)

Mission Impossible, de eerste film in de reeks kwam alweer meer dan twintig jaar geleden uit. Inmiddels houden de blockbusters ons al jarenlang aan het filmscherm gekluisterd, door de goede verhaallijnen en actie die elkaar in rap tempo opvolgt. Deze zomer kunnen we een nieuwe film aan de reeks toevoegen met ‘Mission Impossible: Dead Reckoning 1’, waarmee we wederom een sterk staaltje filmwerk gepresenteerd krijgen. Let op deze recensie kan spoilers bevatten.

We beginnen de film met een spannende scene onder water, waarbij we een onderzeeër volgen die in een benaderde situatie terecht komt. Vanaf daar ontvouwt zich een bijna drie uur lange race tegen de klok om de mensheid te redden tegen een Artificial intelligence (AI) supermacht die alles en iedereen op de wereld wil beheersen. Tijd voor Ethan Hunt en zijn team om het op te nemen tegen het kwaad. Tom Cruise kruipt voor de zevende keer in de huid van de agent en deze rol zit hem als gegoten. Vanaf het eerste moment zet hij verfijnd acteerwerk neer in een rol waar we allemaal zo bekend mee zijn geworden. Cruise smelt samen met Hunt en zet een geloofwaardig personage neer. Waarbij hij de balans opzoekt tussen het grote theatrale werk en het emotionele, verfijnde werk waarin we Hunt echt goed leren kennen. Cruise balanceert in deze film over de dunne lijn van zijn personage mysterieus houden of een groter inkijkje geven in zijn gedachten. Waarbij we voor het eerst in lange tijd echt een goed beeld krijgen van wie Hunt is. Door Cruise doeltreffend neergezet in zijn menselijkheid, kwetsbaarheid en kracht.

‘Actie, humor en geweldig acteerwerk!’

De verhaallijn in deze film staat als een huis, bijna drie uur lang kun je alleen maar ademloos naar het scherm kijken door de scenes die elkaar in rap tempo opvolgen. Actie staat centraal in deze films en liefhebbers kunnen hun hart dan ook ophalen, wat ook in ‘Mission Impossible: Dead Reckoning 1’ voert dit de boventoon. Maak je maar op voor spannende achtervolgingen, snelle escalaties en visuele spektakels in de vechtscenes. Daarbij hebben de makers van de film ervoor gekozen, in samenwerking met Cruise, om zoveel mogelijk van de scenes zo echt mogelijk over te laten komen, door ze ook echt uit te voeren. Zo zien we Cruise van een hoge bergtop afrijden op zijn motor om vervolgens met een parachute naar beneden te vliegen. Riskante acties, waarbij de adrenaline door het beeldscherm heen raast, die pakkende en prikkelende momenten in de film opleveren. Iets dat niet alleen wordt gedaan door Cruise, maar ook door onder andere Rebecca Ferguson die ook wederom in deze film haar opwachting maakt. Ferguson complimenteert het acteerwerk van Cruise en is ook niet bang om haarzelf in verschillende actiemomenten te laten zien en daar een sterk staaltje acteerwerk neer te zetten. Ze brengt haar rol als voormalige agente met verve naar het doek en laat ons nog meer kennismaken met een veelzijdig personage.

Hoewel de reeks vooral bekend staat om de spanning en actie die erin zit, staat ‘Mission Impossible: Dead Reckoning 1’ ook zeker weer in het teken van humor. De vrolijke noot in deze adrenaline kick wordt vooral geleverd door acteur Simon Pegg. Pegg, die we in meerder komedies hebben gezien voelt zich als een vis in het water in de meer humorvolle momenten, en dat straalt over op de kijker. Meermaals zaten we te lachen in onze stoel als Pegg met zijn ietwat onhandigheid het ene naar het andere probleem probeert op te lossen. Deze reeks heeft voor mij dan ook alle ingrediënten om je voor lange tijd geboeid te houden en dat gebeurt wederom ook in dit zevende deel van de film.

‘Mission Impossible: Dead Reckoning 1’ is een film voor de echte actieliefhebbers die houden van een verhaal dat staat als een huis en raakvlakken heeft met de werkelijkheid. AI is onderdeel aan het worden van ons leven en Dead Reckoning speelt hier handig op in door het de vijand te maken. Daarnaast is dit een must om te kijken door het pakkende acteerwerk en het camerawerk dat door een ringetje te halen zo goed is. Ik ben benieuwd naar het volgende deel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.