Filmrecensie: ‘Mrs. Harris Goes to Paris’

Wanneer de Londense Ada Harris een adembenemend mooie Dior jurk ziet hangen bij een opdrachtgever, is ze meteen verkocht. Een serie aan gebeurtenissen leiden haar uiteindelijk naar het atelier van Dior in Parijs, waar Ada oog in oog komt te staan met de mooiste creaties uit de modegeschiedenis. Maak kennis met de mooie, hartverwarmende en liefdevolle film ‘Mrs. Harris Goes to Paris’ die nu op dvd en bluray is verschenen!

‘Mrs. Harris Goes to Paris vertelt een humoristisch hartverwarmend verhaal over de Londense huishoudster Ada Harris (Lesley Manville), die denkt dat haar eenzame leven kan veranderen als ze eigenaar kan worden van een Christian Dior-jurk. Afscheid nemen van vrienden als Archie (Jason Isaacs) zal niet gemakkelijk zijn, evenmin als het overtuigen van de elite in Parijs, van Madame Colbert (Isabelle Huppert) tot de idealistische accountant André (Lucas Bravo). Maar Ada’s onbedwingbare charme zou wel eens het hele Huis Dior kunnen redden in dit opbeurende verhaal over hoe een gewone vrouw een buitengewone inspiratiebron wordt door haar dromen te durven volgen.’ (Universal Pictures)

Je dromen volgen, we zullen allemaal wel eens een moment hebben gehad waarbij we voor de keuze stonden om je droom te volgen of de gebaande paden te blijven bewandelen. Kies je voor je droom en ga je daarmee voor het onbekende, of blijf je wandelen op het pad wat bekend is. Mrs. Harris uit ‘Mrs. Harris Goes to Paris’ kiest voor het eerste, en dat legt haar zeker geen windeieren.

In de boekverfilming ‘Mrs. Harris Goes to Paris’ maken we kennis met de pittige Londense huishoudster Ada Harris. Na het overlijden van haar man is ze op zoek naar een nieuw doel in haar leven: ze is niet tevreden met haar baan en de manier waarop er met haar wordt omgegaan door de elite waarvoor ze werkt. Eén jurk brengt daar verandering in: een bloemenjurk van Dior. Met het geluk aan haar zijde besluit Ada alles op alles te zetten om naar Parijs te gaan en een Dior jurk voor haarzelf te bemachtigen. En het najagen van die droom levert haar niet alleen een mooie reis naar Parijs op, maar ook vriendschap, liefde en eindelijk gezien worden voor wie ze is. Lesley Manville kruipt voor deze film in de rol van de krachtige Ada en zet daarmee een geweldig spel neer. In de handen van Manville wordt Ada een waar voorbeeld voor iedere kijker, iemand die inspireert en zoveel kracht uitstraalt dat je alleen maar vol bewondering naar haar kunt kijken. Bewondering die ook geldt voor Manville als actrice, gaandeweg de film heb je niet meer het idee dat je naar een actrice zit te kijken, maar naar Ada Harris zelf. Een magisch moment als actrice en personage samenvloeien en dat gebeurt in de handen van Manville organisch en mooi.

‘Het is een ode aan de mode en een ode aan het najagen van je dromen, hoe jong of oud je ook bent.’

Manville stijgt in deze film boven haarzelf uit met haar manier van acteren, die zowel in de grote als kleinere emotionele momenten doeltreffend is. Daarbij wordt ze gecomplimenteerd door het spel van haar mede-acteurs. Vooral in de scenes die ze speelt met de ietwat timide accountant André, gespeeld door Lucas Bravo (bekend van Emily in Paris) knettert het acteerwerk van het scherm. De twee voelen elkaar goed aan. Bravo geeft Manville de ruimte om het grotere werk op te zoeken, terwijl hij zelf overtuigt op de emotionele en gevoelige momenten. Dat de acteurs dan ook geweldig gecast zijn voor deze film mag een understatement zijn. Iets dat ook geldt voor de verhaallijn, want jeetje wat is dit een prachtige film geworden, waarbij alles klopt. Je kunt zien dat je met een boekverfilming te maken hebt door de complete verhaallijn, vol spanning, romantiek en vooral veel feelgood momenten. De makers hebben de perfecte balans gevonden tussen het uitlichten van iemand die het nodige mee heeft gemaakt, haar kracht te laten zien, maar daarnaast ook ruimte te houden voor humor en luchtigheid. Wat een mooie gebalanceerde film oplevert, waar je met plezier uren naar kijkt.

En dan hebben we het nog niet gehad over het prachtige decor en dito kleding. Voor modeliefhebbers is deze film echt een lust voor het oog, denk: meerdere haute culture jurken, de kleurrijke mode uit die tijd die van het beeldscherm spat en de geschiedenis van Dior die mooi naar voren wordt gebracht. Uiteraard allemaal met het bruisende, kloppende hart van de mode-industrie, Parijs op de achtergrond wat je helemaal mee weet te nemen in de wereld van de mode.

Ik ben meer dan positief verrast door ‘Mrs. Harris Goes to Paris’. De film is een waar feestje om naar te kijken door het prachtige acteerwerk, de verhaallijn die om door een ringetje te halen zo goed is en de mode die hoogtij viert in deze film. Het is een ode aan de mode en een ode aan het najagen van je dromen, hoe jong of oud je ook bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.