Filmrecensie: ‘Mulan’

Het lange wachten is dan eindelijk voorbij, vandaag verschijnt Mulan op Disney Plus! De live-action versie van het prachtige sprookje over wilskracht, opkomen voor jezelf waarin Disney een krachtige heldin opvoert. Boekhopper mocht van Disney de film vooruitkijken en ik kan je zeggen: deze film wil je niet missen!

De veelgeprezen filmmaker Niki Caro brengt het epische verhaal van de Chinese legendarische krijger Mulan tot leven in de live-action Disney versie. In Mulan volgen we het verhaal van de onverschrokken jonge vrouw die alles op het spel zet uit liefde voor haar familie en haar land. Een vrouw die de grootste krijger wordt die China ooit gekend heeft.

Als de keizer van China een decreet uitvaardigt waarin staat dat één man per gezin in het keizerlijke leger moet dienen om het land te verdedigen tegen Noordelijke indringers, treedt Hua Mulan, de oudste dochter van een geëerde krijger, tussenbeide om de plaats van haar zieke vader in te nemen. Vermond als een man, Hua Jun, wordt ze bij elke stap op de proef gesteld en moet ze haar innerlijke kracht benutten. Met Yifei Liu in de hoofdrol als Mulan, Donnie Yen als commandant Tung en Jet Li als de keizer.

Als er één film is waar ik al sinds begin dit jaar naar uitkijk dan is het Mulan wel. De film over de Chinese krijger die in 1998 als animatiefilm al voor een kleine revolutie zorgde in Disney geschiedenis. Geen sugar coated verhaallijn, maar een Disney personage zoals we haar nog nooit eerder zagen. De 2020 live-action versie van het bekende verhaal doet daar zeker niet voor onder. Wat mij betreft is dit de beste Disney live-action film tot nu toe! De onderliggende boodschappen, het doorzettingsvermogen van Mulan en de prachtige verhaallijn maakt dit het wachten meer dan waard!

In ‘Mulan’ maken we kennis met een jonge Chinese vrouw die de rol van haar vader overneemt in het leger van de keizer als het rijk wordt bedreigd. Een vrouw die laat zien dat je met wilskracht en doorzettingsvermogen alles aankunt. Yifei Liu neemt de rol van de krachtige Mulan op zich en jeetje wat zet zij een geweldig personage neer. Vanaf de eerste minuut is ze Mulan! Liu voelt de kracht van haar personage goed aan, laveert makkelijk tussen de verschillende emoties en scenes maar zet vooral een overtuigende rol neer door haar inlevingsvermogen. Het mooiste wat een acteur kan bereiken in een rol is wanneer personage en acteur samenvallen. Liu slaagt hier met verve in en weet je met haar verfijnde manier van acteren perfect mee te nemen in het verhaal.

Vooral in de scenes die Liu met Tzi Ma, die de rol van haar vader vertolkt, speelt komt haar acteertalent goed naar voren. Ma op zijn beurt, die een imposant film cv heeft, bezit over een fijn soort rust die perfect past bij zijn rol. Wanneer de twee hun krachten bundelen ontstaat de bekende Disney magie op het scherm, waardoor je helemaal in het verhaal wordt gezogen. Tissues zijn bij deze film dan ook zeker geen overbodige luxe, vooral aan het einde zitten er flink wat tranentrekkers in het verhaal!

Disney’s MULAN.. Mulan (Yifei Liu)..Photo: Jasin Boland..©2019 Disney Enterprises, Inc.

Over de verhaallijn kan ik kort zijn, deze staat als een huis! Alles waarvan je hoopt dat het erin zit, zit er ook in: spanning, ontroering, liefde, doorzettingsvermogen, female empowerment. Wat de verhaallijn voor mij vooral laat stralen is de prachtige manier waarop de kracht van Mulan wordt uitgelicht. Dit keer geen film waarin de love interest het meisje redt, maar een film waarin het meisje de heldin is en de mensen om haar heen redt. Waarin ze opkomt voor haar menig, ook al betekent dat dat ze veel tegengas kan krijgen. Disney zet een film neer voor ieder kind dat een echte strijder in zich heeft en laat zien dat je krachten en talenten benutten ervoor zorgt dat je heel veel kunt bereiken. Een film die inspireert, motiveert en pakt vanaf de eerste minuut.

Dit is ook toe te schrijven aan het prachtige filmwerk. In ‘Mulan’ worden we meegenomen naar de meest mooie plekken van China, naar de theevelden, de adembenemend mooie tempels en landschappen. Daarnaast wordt er fijn afgewisseld in shots waardoor je in de meer emotionele momenten nog dichter bij de personages wordt gebracht. Dit in combinatie met de imposante muziek (het is echter geen musicalfilm) zorgt voor een film waar je alleen maar ademloos naar kunt kijken.

‘Mulan’ zet neer wat je van de film verwacht en meer! Wat mij betreft is dit de beste film van Disney tot nu toe. Geweldige cast, prachtige verhaallijn en ontzettend mooi in beeld gebracht. Een film om nooit meer te vergeten.

‘Mulan’ is nu bij Disney Plus te bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.