Filmrecensie: ‘Respect’

De vrouw achter de immens populaire liedjes als ‘Natural Woman’, ‘Respect’, ‘Think’: Aretha Franklin. Ze wordt door vele gezien als de Queen of Soul, een artiest die een stempel heeft achtergelaten binnen het soul muziekgenre. Tijd om haar indrukwekkende leven om te zetten tot een prachtige muzikale biopic ‘Respect‘ met geweldige zangeres en actrice Jennifer Hudson in de hoofdrol.

‘RESPECT is een muzikale biopic over de legendarische zangeres Aretha Franklin. Oscar- en Grammy-Awardwinnaar Jennifer Hudson (Dreamgirls) kruipt in de rol van deze Queen of Soul. De film volgt de Aretha Franklins carrière vanaf de dagen dat ze als kind in een koor in de kerk van haar vader zong tot ze een internationale superster werd. RESPECT is het buitengewone waargebeurde verhaal van dit muziekicoon.’ (Uitgebracht door Universal Pictures)

‘Wauw, wauw, wauw’, dat was het enige dat ik kon zeggen na het zien van de film over het leven van muziekicoon Aretha Franklin ‘Respect’. Wat een prachtige film hebben de filmmakers en Jennifer Hudson gecreëerd, een die de Queen of Soul helemaal recht doet, in het licht zet en je wederom verliefd laat worden op haar prachtige stem en muziek. Wat mij betreft hebben we met ‘Respect’ de film van dit jaar gevonden, deze film is kunst op zichzelf!

In ‘Respect’ maken we kennis met een jonge Aretha Franklin, door naasten en familie ook wel Ree genoemd. We zien haar liefde voor muziek al op jonge leeftijd goed naar voren komen. Waar haar vader haar vooral naar voren duwt op feesten om haar talent te laten zien, is het haar moeder die ervoor zorgt dat het talent verder wordt uitgebouwd. Jonge actrice Skye Dakota Turner neemt de rol van Aretha in haar jongere jaren op zich en zet een prachtig staaltje acteerwerk neer. Ze weet de passie voor muziek van Aretha met verve naar het witte doek te brengen, maar weet daarnaast vooral te overtuigen in de emotionele, meer beladen momenten. Niet snel zie je een actrice die zo jong is een hele zaal tot op het bot raken, ontroeren en meermaals tot tranen roeren door haar intense en adembenemend mooie acteerwerk, maar Turner krijgt het voor elkaar.

Jennifer Hudson neemt de rol van de jonge actrice over als we Aretha als twintiger zien. Het is daar dat het muzikale spektakel, dat we gewend zijn van onder andere Dream Girls waar Hudson een grote rol in speelde, begint. Want jeetje wat kan Hudson zingen! En met veel gevoel, Aretha wist mensen vooral te raken met het gevoel dat ze in haar liedjes legt en de herkenbaarheid van haar teksten, iets dat Hudson ook voor elkaar krijgt en hoe. Het enige geluid dat naast de film enkele keren hoorbaar was in de filmzaal was een snik van emotie door de prachtige vertolking van Hudson in zowel zang als spel in ‘Respect’. Een vertolking die helemaal recht doet aan de Queen of Soul.

‘De film van 2021!’

Wie Aretha Franklin alleen kent van haar muziek krijgt een intens inkijkje in haar leven in ‘Respect’. We zien hoe ze op jonge leeftijd het probeert te maken in de muziekwereld, helaas een foute man treft, gebukt gaat onder de regels van haar vader, verslaafd raakt. Maar ook een portret van een ijzersterke vrouw, die weet wat ze wil en niets of niemand uiteindelijk in haar weg laat staan. Aretha stond naast haar prachtige nummer ook bekend om de rol die ze speelde in de vredevolle protesten rond de jaren vijftig en zestig die werden georganiseerd Martin Luther King. De jonge zangeres kwam op voor haar medemens, streed mee en verscheen op iedere plek waar haar hulp nodig was, of er nou een concert gepland stond of niet. In ‘Respect’ zien we hoe dit haar aan het hart ging en hoe ze haarzelf hiervoor altijd heeft ingezet, een prachtig onderdeel van de film die perfect laat zien wat voor vrouw Aretha was.

Het filmwerk in ‘Respect’ is complimenterend voor het verhaal dat wordt verteld. Mooie close up shots die je dichtbij het personage brengen in de meer emotionelere momenten. Totaal shots bij de optredens die worden uitgevoerd, waarbij je de populariteit van Aretha goed meekrijgt. Niet vaak zie je een film waarbij alles zo op zijn plek valt: geweldig acteerwerk, een verhaallijn die je vanaf het eerste moment helemaal inpakt, perfecte zang en prachtig filmwerk. Ik kan dan ook niet anders zeggen dan: reserveer snel een kaartje bij je favoriete bioscoop, want deze film wil je gezien hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.