Filmrecensie: ‘Shazam!’

‘Shazam!’ zeggen en plotseling veranderen in een superheld. Het overkomt de veertienjarige Billy Batson in de gelijknamige superheldenfilm. Warner Bros. bracht de DVD van deze spannende film uit en stuurde er een op naar Boekhopper. Lees hieronder wat ik ervan vind! (Let op: deze recensie kan spoilers bevatten)

De gehaaide Billy Batson (Asher Angel) ontdekt op zijn veertiende dat hij met één simpele ‘Shazam!’ kan transformeren in de gelijknamige volwassen superheld (Zachary Levi). Zijn pas verworven krachten worden al snel op de proef gesteld als hij het moet opnemen tegen de boosaardige dr. Thaddeus Sivana (Mark Strong).’

Superheldenfilms zijn toch wel mijn ultieme guilty pleasure films. Een paar uur helemaal meegaan in de wereld die door geweldige scriptschrijvers is gecreëerd. Warner Bros. en DC Comics laten je deze zomer kennis maken met komische superheld Shazam!. En boy oh boy wat is dit twee uur lang genieten van een grappig spektakel dat wat mij betreft alles bevat wat een superhelden film nodig heeft. Denk unieke krachten, zoals vliegen en met bliksem schieten. Grappig oneliners en flitsende kostuums.

Asher Angel en Zachary Levi nemen gezamenlijk de rol van Billy Batson op zich. Nieuwbakken acteur Angel, die we alleen kennen van kleine rollen in films en Disney-series, speelt zijn rol met verve. Zijn personage Billy Batson wordt van het ene naar het andere pleeggezin gestuurd nadat hij op jonge leeftijd zijn moeder verloor in een drukke kermis mensenmassa. Dit brengt de nodige emoties met zich mee. Frustratie, woede en verdriet volgen elkaar in rap tempo op. Angel weet deze emoties met klasse naar het scherm te brengen. Hij zit helemaal in zijn rol en weet meerdere malen te ontroeren door zijn gevoel voor timing. Wat dat betreft sluit hij ook goed aan op de ‘oudere’ versie van Billy Batson in de vorm van superheld Shazam, Zachary Levi. De acteur onder andere bekend van Alvin en the Chipmunks en Thor verplaatst zich helemaal in zijn rol van veertienjarige jongen. Hoewel hij de emoties er soms ietwat dik oplegt weet hij vooral veel humor naar de rol te brengen. De catchy oneliners worden soepel ingestoken en met kleine handeling zoals een handbeweging weet hij grappige momenten uit te vergroten.

‘Boy oh boy, wat is dit twee uur lang genieten van een grappig spektakel dat wat mij betreft alles bevat wat een superhelden film nodig heeft’

Ervaren acteur Mark Strong, onder andere bekend van The Kingsman films, neemt de rol van schurk dr. Thaddeus Sivana op zich. Net zoals in zijn andere rollen weet hij ook het verhaal van Sivana overtuigend te brengen. Maar in tegenstelling tot andere films waarin hij vooral serieuzere rollen op zich nam, laat hij ook zien dat hij over een verfijnd gevoel voor timing beschikt. Hierdoor brengt hij de nodige afwisseling in zijn rol en de film als geheel.

‘Shazam!’ beschikt over een catchy verhaal. Pleegkind Billy is al jarenlang op zoek naar zijn moeder als hij door een oude tovenaar wordt gevraagd om zijn krachten over te nemen en te veranderen in superheld Shazam. Een verhaallijn die met genoeg fantasie goed te volgen is. Hoewel de film een tikkeltje traag op gang komt moet ik de scriptschrijvers complimenteren met hun opbouw. Als kijker leer je de personages goed kennen en kun je zo ook echt met ze meeleven. Is het verhaal even sterk als in andere superhelden films van DC Comics? Het haalt het helaas niet aan de klassiekers, maar doet zeker niet onder voor het wat nieuwer werk van de filmmaatschappij zoals Aquaman.

‘Shazam!’ is een super leuke, grappige en ook ontroerende superheldenfilm die garant staat voor meer dan twee uur lang genieten. Wat mij betreft dé superhelden film die je deze zomer comfortabel vanaf je bank moet hebben gezien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.