Filmrecensie: Tenet

Met de ene blockbuster naar de andere die (begrijpelijk) wordt uitgesteld waren we wel weer eens toe aan een spannende Hollywood film met actie, plottwisten en geweldig acteerwerk. Maak kennis met ‘Tenet‘, Christopher Nolan’s nieuwste creatie! De verwachtingen zijn hoog, weet hij ze ook ditmaal weer waar te maken? (Deze recensie bevat spoilers!)

‘Slechts gewapend met één woord – Tenet – moet de protagonist de wereld zien te redden van de ondergang, reizend door een schemerwereld van internationale spionage, op een missie die zich afspeelt buiten de bestaande tijd. Niet door tijdreizen, maar Inversie. Deze actiefilm werd geregisseerd en geschreven door filmmaker Christopher Nolan, onder andere bekend van Batman en Inception. Met John David Washington, Robert Pattinson, Elizabeth Debichi, Dimple Kapadia, Martin Donovan, Fiona Dourif, Yuri Kolokolnikov, Himesh Patel, Clémence Poésy, Aaron Taylor-Johnson, Michael Caine en Kenneth Branagh.

Al maanden snakt filmminnend Nederland naar een goede blockbuster uit Hollywood vol spanning en actie. James Bond werd uitgesteld, maar toen was daar ineens Tenet. Een film van de maker der actiefilms Christopher Nolan. De verwachtingen waren hoog, vooral door zijn werk met Batman en Interception, beide films die bekend staan om hun spectaculaire verhaallijn en filmwerk. En jeetje, dit is echt een film die van het beeld afspat! Binnen vijftien minuten weet je dat dit een spannende film gaat worden waarbij je op het puntje van je stoel zit. Een ingewikkelde, spannende film wel te verstaan.

In ‘Tenet’ maken we kennis met de een man die de wereld moet zien te redden van de ondergang (de derde wereldoorlog), met alleen het woord ‘Tenet’ op zak. Wat zich vervolgens ontvouwt in dit bijna drie uur durende spektakel, is een spannende strijd in zowel het heden als het verleden vol actie, prachtige ensceneringen en geweldig acteerwerk. Want wat is er een geweldige internationale cast neergezet voor deze film! Te beginnen met John David Washington, die de rol van de echte held neerzet. Hij zit vanaf het eerste moment in zijn rol en zet daarmee een overtuigend personage neer waar je mee meeleeft. Washington vangt de wanhoop maar tegelijkertijd de nieuwsgierigheid van zijn personage met verve, waardoor je zelf ook nieuwsgierig wordt naar waar deze film heengaat. Een acteur waar ik zelf vooral benieuwd naar was, was Robert Pattinson. Pattinson, die ik vooral ken door zijn werk als de charmante vampier Edward, schudt met deze film het tieneridool imago compleet van zich af. Weg is de charmante, enigszins naïeve kant, op het witte doek staat een dandy in een uitgesneden pak. Met een vleugje ondeugendheid en humor zet de acteur zijn rol pakkend en verrassend neer, waarmee hij een andere kant van zijn talent aan boord. Een kant die veel goeds beloofd voor, de nog te verschijnen film, ‘Batman’ waarin hij de hoofdrol in speelt.

‘Pattinson schudt het tieneridool imago voorgoed van zich af’

Ook in ‘Tenet’ zet filmmaker Christopher Nolan zij beproefde succesformule in: verwarring, verwarring om vervolgens een aha-moment te krijgen. Nolan is een kei in het neerzetten van een interessant verhaal dat je aan het scherm gekluisterd houdt, door de vele plottwisten, de worldbuilding met het oog voor ingewikkelde details. Ook in ‘Tenet’ komt dit aan bod. Hoewel ik in het begin een beetje moest wennen aan de verhaallijn en mij afvroeg welke kant dit op zou gaan, kwam ik halverwege goed in de film en beginnen ingewikkelde details duidelijker te worden.

Er is in deze film veel aandacht besteed aan actie, ‘Tenet’ is een op en top actiefilm, met goede vechtscènes en adembenemend mooie special effects. Zo rijdt/ vliegt alles achteruit in de inversie tijd, wat zorgt voor interessante beelden. Ik kan niet anders zeggen dan dat ‘Tenet’ pakt vanaf de eerste minuut. Dit is een film waarbij je wilt weten hoe waarom alles is zoals het is, en hoe het gaat eindigen. Wel is het verhaal op sommige momenten dermate ingewikkeld dat het vooral in het begin niet echt te volgen is. Desalniettemin, als je opzoek bent naar een spectaculaire actiefilm dan wil je deze nieuwe film van Nolan zeker zien. Het camerawerk is fantastisch, de acteurs zetten geweldige prestaties neer en de verhaallijn houd je zeker aan het witte doek gekluisterd.

Heb jij ‘Tenet’ ook gezien? Laat weten bij de reacties wat jij van de film vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.