Filmrecensie: ‘The Glorias’

Journalist, activist en feminist Gloria Steinem is een icoon voor veel vrouwen. Ze werd bekend door haar baanbrekende journalistieke producties over vrouwenrechten, het aanvoeren van de revolutionaire Amerikaanse women’s movement en het geven van speeches die invloed hebben op vrouwen wereldwijd. Tijd om deze legendarische dame te eren met een eigen biopic, precies in de creatieve stijl die we kennen van Steinem. Maak kennis met de female empowerment film van deze eeuw: ‘The Glorias‘!

Deze non-traditionele biopic van regisseur Julie Taymor (Across the Universe, Frida) over een van de meest inspirerende en legendarische personen uit de moderne geschiedenis, is gebaseerd op Steinems autobiografie My Life on the Road. THE GLORIAS (Julianne Moore, Alicia Vikander, Lulu Wilson, Ryan Keira Armstrong) volgt Steinems veelbewogen reis naar de bekendheid als invloedrijk vrouwenactivist. Vanaf de tijd die ze in India doorbracht als jonge vrouw, tot de oprichting van Ms. Magazine in New York, naar de rol die ze speelde als organisator en media-woordvoerder in de vrouwenrechtenbeweging in de jaren zestig en de historische National Women’s Conference in 1977. Haar strijd voor gelijkheid duurt nog steeds voort. In THE GLORIAS komen enkele iconische vrouwen voorbij die een blijvende invloed hebben gehad op de vrouwenbeweging, waaronder Dorothy Pitman Hughes (Janelle Monáe), Flo Kennedy (Lorraine Toussaint), Belle Abzug (Bette Midler) en Wilma Mankiller (Kimberley Guerrero). Een ode aan de vrouw.

Gloria Steinem, een voorbeeld, een activist die menig pad baande voor vrouwen. Die er eigenhandig voor zorgde dat onderwerpen als abortus bespreekbaar werden gemaakt, dat vrouwen hun krediet op hun rekening konden houden als zij gingen trouwen en daarbij ook hun eigen achternaam mochten behouden. Ze deed het allemaal samen met een groepje iconische vrouwen om haar heen die een tomeloze strijdkracht hebben, die geloven in een betere wereld voor vrouwen en dit uitdragen tot hun laatste adem. In de adembenemend mooie biopic ‘The Glorias’ komt dit allemaal aan bod. Het is lang geleden dat ik een film zag waarbij ik zo werd meegenomen in het verhaal dat ik het liefst door het doek heen was gestapt om het mee te maken (bij wijze van spreken dan haha!)

In ‘The Glorias’ maken we dus kennis met activiste en journaliste Gloria, vertolkt door vier geweldige acteurs. We zijn Gloria in eerste instantie gespeeld door Ryan Kiera Armstrong (bekend van Anne with an E). Door de ogen van de jonge actrice zien we hoe Gloria opgegroeid met een avontuurlijke vader en angstige moeder. Armstrong speelt de rol met verve en weet de kracht van Gloria vanaf de eerste minuut met veel overtuiging naar voren te brengen. Net zoals Lulu Wilson, die Gloria vanaf een jaar of 12 speelt. De actrice, die met haar vlotte manier van acteren iedere scène tot leven brengt, weet de rebelsheid van de activiste goed naar voren te brengen. Al komt dit vooral tot uiting door Alicia Vikander en Julianne Moore die de rol van Gloria voor het gros van de film op zich nemen, waarin Gloria volwassen is. Twee ervaren actrices die precies weten hoe ze de activiste in al haar kracht en passie neer moeten zetten door zowel groot en theatraal als klein en in hun mimiek te acteren. De vier samen vormen de Gloria die we kennen, een lastige taak waarbij alle actrices perfect op elkaar moeten aansluiten. En dat doen ze! De casting in deze film is met een woord: geweldig! Door de ogen van de vier krijg je een beeld van Gloria die vroeger al streed voor haar eigen doelen, als tiener zorgde voor haar moeder en droomde over een carrière, als jong volwassene de wereld over reisde om kennis te maken met culturen en later in haar leven al deze levenservaring bundelde in haar journalistiek producties en haar werk als activiste.

‘Een film die je gezien moet hebben!’

Want jeetje, wat zit er een boordevolle en pakkende verhaallijn in deze film. Meerdere malen zat ik ademloos te kijken naar de kracht van Gloria en haar manier om voor elkaar te krijgen waar ze in gelooft: met zoveel passie! Het is niet voor te stellen dat iemand zo’n leven heeft geleid en zich altijd, hoe zwaar het ook was, voor vrouwen bleef inzetten. Een echte powervrouw! Creatieve powervrouw ook, en dat is iets wat je terugziet in deze biopic. ‘The Glorias’ heeft een surrealistisch randje, een creatieve explosie van gedachte in zich. Zo opent de film met een shot waarin we Gloria in zwart wit in de bus zien zitten, de bus van haar leven, maar de buitenwereld wel gekleurd is. De makers hebben ervoor gekozen om de binnenwereld van Gloria op een unieke manier vorm te geven. Waardoor je niet alleen een prachtige inkijk krijgt in haar levenswerk, maar ook haar gedachtes. Hierin is ook de nodige humor verwerkt die hier en daar zorgt voor een luchtig moment.

Het filmwerk in ‘The Glorias’ is prachtig, met veel close-ups in de emotionele momenten en een decor dat door een ringetje te halen is. Zo zien we onder andere de kleurrijke steden van India en het Amerika uit de jaren zestig en zeventig, die het een beleving maken om tweeënhalf uur naar deze film te kijken. ‘The Glorias’ voelt alsof je op reis gaat met een icoon die je leert kennen, waardoor je nieuwe ideeën op doet en die je motiveert om je eigen doelen na te jagen. Een film die iedereen gezien moet hebben!

De bioscopen zijn momenteel helaas dicht, hopelijk kunnen we snel weer van deze prachtige film gaan genieten! Hij is het wachten meer dan waard 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.