Filmrecensie: The Nutcracker and the Four Realms

Een nieuwe Disney-film kwam afgelopen week uit. Dit keer geen suikerzoet verhaal over een prinses, maar de hervertelling van het spannende balletsprookje ‘De notenkraker’.  

‘Als Clara (MacKenzie Foy) een doosje krijgt dat haar overleden moeder voor haar heeft achtergelaten begint een spannende zoektocht naar  de sleutel om het doosje te openen. Een gouden draad, gegeven door haar peetvader Drosselmeyer tijdens zijn jaarlijkse feest leidt haar naar deze felbegeerde sleutel. Alleen weet Clara niet dat dit niet alleen de sleutel is tot het cadeau van haar moeder, maar ook tot een geheimen, mysterieuze wereld.’ 

Het ‘Land van Sneeuwvlokken’, ‘Land van Bloemen’, ‘Land van Snoepgoed’, bij het horen van deze termen weet je dat je in een Disney-film zit. Maar daar houdt het dan ook al vrij snel op. ‘The Nutcracker and the Four Realms‘ is een hele andere film dan je gewend bent van Disney. Waar we de afgelopen jaren voornamelijk sugar coated verhalen kregen te zien over prinsessen (denk aan Belle en Sneeuwwitje) volgen we nu Clara, een uitermate slim meisje dat het opneemt tegen de slechteriken in de mysterieuze wereld die haar moeder heeft gecreëerd.

‘Haar acteerwerk is verfijnd waardoor ze op de juiste momenten weet te ontroeren’

In anderhalf uur tijd ontvouwt het verhaal van ‘The Nutcracker and the Four Realms’ zich. Compleet met prachtige kostuums (echt alleen daarvoor zou je al naar de film gaan), geweldig acteerwerk van MacKenzie en de meest mooie balletstukken die ik ooit in een film heb gezien. Disney heeft daarmee eer gedaan aan het originele verhaal dat normaalgesproken in de theaters wordt vertolkt in balletvoorstellingen. Dit geeft de film voor mij ook net dat beetje extra dat het zeker nodig heeft. De film kabbelt voor de rest een beetje voort en laat zien dat het verhaal eigenlijk te gering is om anderhalf uur mee te vullen, het einde komt redelijk abrupt en ook niet iedere acteur blijkt echt goed in zijn rol te zitten. Sugar plum fairy Keira Knightley zet de gehele film een soort kinderstem op, waarmee ze helaas afbreuk doet aan het goed naar voren brengen van een van de belangrijkste personages uit het sprookje.

Complimenten mogen wel worden gemaakt aan het adres van Mackenzie en ‘Nutcracker’ Jayden Fowora-Knight. Mackenzie kende ik alleen uit de Twilight films, waar ze een bijrol vertolkte. ‘The Nutcracker and the Four Realms’, haar eerste grote film, draagt ze met verve. Haar acteerwerk is verfijnd waardoor ze op de juiste momenten weet te ontroeren. Ook Jayden Fowora-Knight weet dit teweeg te brengen. De momenten dat de twee dan ook samen acteren behoren zeker tot mijn favoriet.

‘The Nutcracker and the Four Realms’ is een andere film dan ik gewend ben van Disney, maar daardoor zeker niet minder mooi. Hoewel de film wat steken laat vallen is het een must voor iedereen die van prachtige kostuums houdt en kan genieten van ballet.

Heb jij ‘The Nutcracker and the Four Realms’ ook gezien? Laat weten bij de reacties wat jij van de film vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.