Filmrecensie: ‘Wat is dan liefde?’

Met iemand moeten samenwerken die een totaal andere visie heeft dan jij, het blijft altijd een uitdaging. En al helemaal in de advocatuur. Hoofdpersoon Cato komt voor die uitdaging te staan als ze kans maakt om partner te worden bij een nogal ‘gehaaid’ advocatenkantoor, in de film ‘Wat is dan liefde‘. De Nederlandse romcom kwam vorig jaar uit en kun je nu comfortabel vanuit je eigen huiskamer kijken bij Pathé Thuis.

‘Cato krijgt de kans om partner te worden bij een commercieel kantoor waar behoefte is aan verandering. Cato lijkt de aangewezen persoon de brallerige advocaten een stukje moraal bij te brengen. Met Elisa Schaap, Maarten Heijmans, Teun Luijkx en Anneke Blok. Geregisseerd door Aniëlle Webster.’

Een advocaat die gelooft in mediation in plaats van het gevecht aangaan in de rechtszaal, neemt het op tegen een advocaat die juist gelooft in die strijd. Het vormt de basis van de heerlijke, Nederlandse feelgoodfilm ‘Wat is dan liefde?’ Een tijdje geleden kwam de film op de streamingsdienst Pathé Thuis en, door de vele goede recensies, kon ik niet wachten om hem te gaan bekijken. Ik kan je zeggen, deze film stelt zeker niet teleur. Het acteerwerk is meeslepend, de verhaallijn zoals een goede roman en het filmwerk zoals je het graag bij iedere film wil zien.

Te beginnen bij het acteerwerk. Als er één actrice is die toch wel aan de top staat van de Nederlandse acteerwereld dan is het Elise Schaap wel. Ik maakte voor het eerst kennis met haar acteerwerk in de Nederlandse romcom ‘Ja, ik wil!’ Daarin liet ze al zien dat ze een ware Queen is op het gebied van humor, iets wat ook zeker in ‘Wat is dan liefde?’ naar voren komt. Ze zorgt met haar luchtige, laid back manier van acteren voor de nodige ‘huilen van het lachen’ momenten. Maar Schaap weet in deze film vooral te overtuigen in de kwetsbare scenes. De momenten waarop haar personage zichzelf kwetsbaar opstelt en moeilijke beslissingen moet nemen. Schaap zet de rol van Cato met veel passie en plezier neer, waardoor je al snel met het personage meeleeft. Daarnaast krijgt ze het voor elkaar dat je halverwege de film het idee hebt dat je echt naar Cato zit te kijken en niet meer naar de actrice erachter. Alleen de beste acteurs krijgen het voor elkaar om helemaal op te gaan in hun rol en de kijker hier ook in mee te nemen.

‘Wat is dan liefde?’ bevat alle componenten die je in een goede film wilt zien’

In Maarten Heijmans, bekend door onder andere zijn vertolking van Ramses, vindt Schaap een perfecte tegenspeler. Heijmans, toch wel een erg veelzijdige acteur, neemt de rol van de ietwat stijve Gijs op zich. Het personage dat er heilig in gelooft dat vechten in de rechtszaal de enige optie is. Heijmans voelt de rol van Gijs goed aan, zet in het begin een ietwat stug personage neer dat gaandeweg de film steeds meer ‘ontdooit’. Hij laat hierin mooi zijn verfijnde manier van acteren zien, dat zich soms alleen beperkt tot een bepaalde mimiek om vervolgens voor de grote gebaren te gaan. Ook hij weet in de emotionele momenten vooral te overtuigen en je als kijker echt mee te slepen in het verhaal. Toch is de humor bij Heijmans ook niet ver weg, zijn timing is subliem en sluit perfect aan op Schaap.

De verhaallijn is zoals ik al schreef zoals een goede roman: met spanning, humor, liefdevolle momenten, tranentrekkers en geweldige bijpersonages. Hoewel de verhaallijn in sommige Nederlandse film flinterdun is, laten de scriptschrijvers in ‘Wat is dan liefde?’ een sterk staaltje schrijverschap zien. De verhaallijn is catchy, pakkend en uniek. De oneliners vliegen je om de oren, maar worden fijn afgewisseld met momenten van diepte. Ik kan uiteraard niet teveel uitwijken over het verhaal omdat ik dan de hele film spoil, maar de makers hebben er daarnaast een aantal plottwisten in verwerkt die je zeker niet aan ziet komen. Alles wat een goede film moet hebben komt voor mij samen in deze film.

Het zal je na het lezen van deze recensie niet verbazen dat ik laaiend enthousiast ben over deze film. Het verhaal waarin liefde in al zijn rauwheid wordt besproken, maar ook in zijn mooiheid. Het acteerwerk dat op het scherpst van de snede is en waardoor de chemie tussen de twee acteurs van het scherm afspat. En de meerdere plottwisten maken dit een film om op repeat te kijken.

Heb jij ‘Wat is dan liefde?’ ook gezien? Laat weten bij de reacties wat jij van deze film vindt!

Boekhopper kreeg een kijkcode van Pathé Thuis om deze film te kunnen bekijken, dit heeft geen invloed op de inhoud van deze recensie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.