Filmrecensie: ‘Wonka’

De magische wereld van chocolade, hij komt tot leven in ‘Wonka’! Zestig jaar geleden liet schrijver Roald Dahl ons voor het eerst kennismaken met Willy Wonka, in ‘Charlie and the Chocolate Factory’. Dit jaar nemen we een duik in het leven van de chocolatier en komen we achter het verhaal van de markante Wonka. En dat doen we heerlijk vanuit onze eigen woonkamer, want ‘Wonka‘ is nu uit op DVD en Blu-ray!

“Wonka” is gebaseerd op het bijzondere personage in Charlie and the Chocolate Factory, Roald Dahls meest iconische kinderboek en een van de bestverkochte kinderboeken aller tijden. De film laat zien op welke wonderbaarlijke wijze ’s werelds grootste uitvinder, goochelaar en chocolatier de geliefde Willy Wonka werd die we nu allemaal kennen.’ (Warner Bros.)

De verhalen van Roald Dahl, ze hebben altijd een prachtige gelaagdheid in zich, met pakkende, enigszins eigenaardige personages die je aan de pagina’s en het doek gekluisterd houden. Eén van zijn meest markante personages is toch zeker wel de flamboyante chocoladefabriek eigenaar Willy Wonka. Na meerdere succesvolle films over Charlie en Willy is het tijd om de geschiedenis van Willy in te duiken en kennis te maken met de man waar we allemaal zo van zijn gaan houden in ‘Wonka’.

‘Wonka’ opent meteen sterk, we zien Willy die vertrekt naar een op Parijs gebaseerde magische stad waar hij zijn droom na gaat jagen: een chocoladewinkel openen en iedereen kennis laten maken met zijn magische chocolade. Maar drie chocolatiers, die daar ook hun winkels hebben zitten, denken daar anders over en maken het de jonge Willy meer dan moeilijk. Timothee Chalamet kruipt in de rol van de dromerige Willy en doet dit vanaf het eerste moment met verve. Waar we voorheen Depp in de rol van de chocolatier zagen, is Chalamet een waardige opvolger. De triple threat, die uitblinkt in zingen, dansen als acteren zet een geloofwaardige rol neer. Waarbij hij zowel overtuigt in het grote bombastische musicalwerk, als op de kleine momenten waarin hij emoties overdraagt die voor iedere kijker voelbaar zijn. Chalamet zet een Willy neer waar je vanaf het eerste moment mee meeleeft, die je wilt blijven volgen om erachter te komen hoe zijn verhaal verdergaat en een personage dat je beetje bij beetje meer in je hart sluit.

Chalament is niet de enige a-artiest die deze film rijk is, de casting is om door een ringetje te halen zo goed. Voor een film die vooral draait op humor (geloof me: je zult meerdere momenten echt giechelend op de bank zitten van het lachen), zit deze film vol met cabaretiers die deze het verhaal qua humor naar een hoger niveau tillen. Zo zien we onder andere Rowan Atkinson als de dominee, die we allemaal kennen uit Mister Bean. En Matt Lucas uit Little Britain als een van de slechteriken. Het is echter de ietwat serieuze acteur Hugh Grant die in deze film er bovenuit steekt op het gebied van humor. Zijn versie van een Oompa Loompa is zo goed dat je alleen maar met bewondering en een grote glimlach op je gezicht kunt toekijken.

‘Een film om keer op keer te blijven kijken!’

Naast de cast beschikt deze film ook over een prachtige verhaallijn die je aan de buis gekluisterd houdt. De magie vliegt je om de oren en volgt elkaar in rap tempo op. Inzakken doet deze film dan ook zeker niet, iets dat je ook niet verwacht van een film met een Roald Dahl verhaal als basis. Want dat het verhaal goed in elkaar zit mag duidelijk zijn: het is boeiend, het bruist door de combinatie van acteerwerk en musical-elementen en zit vol onverwachte en soms knotsgekke plottwisten die we gewend zijn van Dahl. Iets dat wordt gecomplimenteerd door het prachtige decor in ‘Wonka’. Want jeetje wat hebben de filmmakers en decorbouwers daarmee uitgepakt, denk aan: bloemen van chocolade, levensgrote bonbons en complete wolken van suikerspin. Een kinderdroom die werkelijkheid wordt!

‘Wonka’ is een heerlijke familiefilm die bruist door de prachtige verhaallijn, het pakkende acteerwerk en de geweldige humor in de film. Dat het dan ook een mooie musical rand heeft maakt het voor mij helemaal compleet. Deze film wil je keer op keer blijven bekijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.