Filmrecensie: X-Men Dark Phoenix

Alweer de zevende film waarin het X-Menteam gezamenlijk de strijd aangaat. En plottwist: dit keer tegen een eigen teamlid! Begin deze maand bracht filmmaatschappij 20th Century Fox ‘X-men Dark Phoenix’ uit op DVD en stuurde Boekhopper een exemplaar op. Maak je maar op voor spanning, special effects en je favoriete acteurs op hun best!

‘Hoofdrolspelers Sophie Turner, James McAvoy, Michael Fassbender en Jennifer Lawrence keren terug in de spectaculaire ontknoping van de X-Men saga. Tijdens een reddingsmissie in de ruimte verandert Jean Grey (Sophie Turner) in Dark Phoenix, een levensgevaarlijke mutant met onbegrensde gaven. Terwijl Jean meer en meer controle over de situatie verliest, moeten de X-Men hun krachten bundelen om het op te nemen tegen hun eerst uitdagende vijand tot nu toe: Een van hun eigen mensen!’

Een goede actieheldenfilm, ik maak er graag een middagje voor vrij! Toen ik hoorde dat ‘X-Men Dark Phoenix’ op DVD zou verschijnen heb ik dan ook meteen een kruis in mijn agenda gezet. In tegenstelling tot de rest van de ‘actieheldenfilm’ liefhebbers was ik er niet aan toegekomen om de film in de bios te gaan bekijken, maar na het lezen van lovende reacties online waren de verwachtingen hoog. Verwachtingen die deels zijn uitgekomen. ‘X-Men Dark Phoenix’ is een visueel spektakel met geweldige acteurs, maar in de verhaallijn zijn hier en daar wat steken laten vallen.

De film opent meteen met een pakkende, spannende scène. Het beeld staat op zwart, we horen de stem van Jean Grey (Sophie Turner) om daarna over te schakelen naar een heftige gebeurtenis uit haar jeugd. Binnen de eerste paar minuten laten de filmmakers al zien wat voor visueel spektakel deze film gaat worden. Slowmotion beelden wisselen af met spannende snelle shots en special effects maken het geheel compleet. Vanaf daar is het meer dan honderd minuten genieten van onder andere geweldig CGI werk waar deze films om bekend staan!

‘Sophie Turner draagt de film met verve!’

Sophie Turner is de dragende kracht achter deze film. Zagen we haar in de vorige films vooral als een belangrijk bijpersonage, deze keer draagt ze de film geheel op haar schouders. Oude bekende Jennifer Lawrence en James McAvoy verdwijnen dan ook meer naar de achtergrond. Ik had in het begin zo mijn twijfels of Turner de hele film wel zou kunnen dragen. We kennen haar vooral toch uit Game Of Thornes waar ze een belangrijke rol speelt, maar dat altijd temidden van een grote cast. Maar boy oh boy wat draagt ze de film met verve. De actrice zet het heftige en spannende verhaal van haar personage Jean Grey pakkend neer, raakt precies de juiste snaar in de emotionele scènes. Daarnaast laveert ze makkelijk tussen de verschillende gebeurtenissen door waar ze de ene keer het gevecht aangaat met haar collega X-Men en daarna een emotionele scène neer moet zetten omtrent haar jeugd.

Lawrence, McAvoy en Fassbender die de vorige films toch wel echt droegen, doen dit keer dus een stapje terug. Maar het zal niet verbazen als ik zeg dat ze ook dit keer echt geweldig werk leveren. Aangename verrassing in ‘X-Men Dark Phoenix’ is Tye Sheridan die de rol van Cyclops op zich neemt. In vorige films hebben we hem vooral op de achtergrond gezien, maar in de afsluiter van de reeks heeft hij een aantal belangrijke scènes. Wat ik vooral zo knap vond is dat hij, hoewel je de hele film zijn ogen niet ziet, emoties van zijn personages perfect over weet te brengen. Dit vooral in combinatie met Turner, de twee vullen elkaar aan en complimenteren elkaars acteerwerk.

Zoals ik al schreef, stelde de verhaallijn mij wel ietwat teleur. Halverwege de film raakt de sleur er een beetje in. Bijzaken krijgen erg veel aandacht, terwijl van de hoofdverhaallijn teveel wordt afgeweken. Jammer, aangezien dit ook deels de spanning uit de film haalt. Naar het einde toe komt dit gelukkig wel weer terug en weet het verhaal van Jean Grey weer volledig te boeien.

‘X-Men Dark Phoenix’ is een fijne actiefilm door het acteerwerk van de geweldige cast, sprankelt door de visuele effecten, maar had hier en daar wel iets meer op de hoofdverhaallijn mogen blijven zitten. Desalniettemin is het een echte ‘X-Men’ film voor de liefhebbers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.