Soms kan een klein gebaar al een groot verschil maken in het leven van iemand anders. Schrijfster Hiro Arikawa bespreekt dit principe in haar nieuwste Healing Fiction roman ‘Het volgende station‘. Een boek dat aanzet tot denken, je laat verbazen en verwonderen!
‘Op elk van de acht stations waar de kleine rode trein van de Hankyu Railway stopt, stappen passagiers in en uit. Zo maken we kennis met Shõko, die bij de bruiloft van haar ex was om zich te wreken. En daarna Misa, die de hele rit ruziemaakt met haar vriend. En met een grootmoeder die dolgraag een hond zou hebben. Op elk station stappen nieuwe mensen in, die met elkaar in gesprek komen en elkaar weten te raken. We leren ze kennen op de heenweg en een halfjaar later komen we ze weer tegen op de terugweg. Dan blijkt hoeveel verschil een ogenschijnlijk klein gebaar heeft gemaakt in het leven van iedere passagier, enkel omdat ze zich openstelden voor een ander.’ (Uitgegeven door Ambo|Anthos).
Healing Fiction, er zijn maar weinig genres die zo’n opmars maken als dit genre. We vallen allemaal massaal voor de verfijnde verhalen die de wereld om ons heen even laten verstillen. Deze voorzomer kunnen we daar een pareltje aan toe gaan voegen met ‘Het volgende station’ van Hiro Arikawa.
Hiro Arikawa brengt ons in ‘Het volgende Station’ een verhaal over treinreizigers die opstappen op een van de acht station tussen Takarazuka en Nishinomiya, twee dorpjes in de bergen van Japan. Op ieder station stapt iemand op, alle zo met hun eigen verhalen die we als een vogel die meevliegt met de trein mogen aanschouwen. Zo hebben we de grootmoeder die op zoek is naar een hond om haar dagen mee te spenderen, een pittige dame die er niet voor terugdeinst om de mensen om haar heen goed toe te spreken wanneer iets haar niet zint. Om eerder te lezen over Shõko die haarzelf wil wreken op de bruiloft van haar ex die met haar vriendin trouwt. Een vrouw die over een flinke dosis drama beschikt en je meermaals aan het lachen zal krijgen met haar acties. Arikawa brengt ons menselijk personages, waar je mee mee kunt leven, die alledaagse dingen doen en daardoor onwijs herkenbaar zijn. Hierbij laat de schrijfster zien dat de schoonheid in het eenvoudige zit, in de kleine dingen die ons zelf soms niet meer opvallen, maar die een personage mateloos interessant maken om te volgen. Hun verhalen schrijft Arikawa op met veel gevoel voor emoties en gevoelens, waardoor je met ieder van hen mee zal leven.
‘Een treinreis waar je uren in door wilt brengen’
Arikawa brengt ons een Healing Fiction, waarin ze de wereld even laat verstillen en ons kennis laat maken met personage die op een biografische manier worden omschreven. Alsof je bij iedereen even in de trein stapt tijdens een deel van hun leven. Om ze vervolgens een paar maanden later weer op te zoeken en te zien wat er van ze terecht is gekomen. Daarbij besteedt de schrijfster met haar plakkende gedetailleerde pen veel aandacht aan de binnenwereld, die tot in de details wordt onderzocht en wordt ontrafelt. Ze laat daarbij de invloed zien van de mensen die op hun pad komen, de kleine daden die worden gedaan waardoor iemands lot kan veranderen. Een prikkelende manier van het blootleggen van onderliggende boodschappen zoals dat het mooi is om iemand te kunnen helpen, een klein zetje in de rug te kunnen geven, maar ook gewoon om zonder oordelen naar iemand te luisteren.
Arikawa brengt ons met ‘Het volgende station’ precies wat je van het boek verwacht: een prikkelende treinreis vol prachtige verhalen van menselijke personages. Een boek waar je jezelf in zult herkennen, dat je zal ontroeren maar ook zal laten gniffelen door een aantal acties van de personages. Een verhaal dat je wilt herlezen en nog lang zal koesteren!