‘Met hart en ziel’, Katarina Widholm

Wanneer de jonge Betty in 1937 van het platteland naar Stockholm verhuisd kan ze niet voorstellen hoe haar leven plotsklaps zal veranderen. We lezen erover in de pakkende historische roman van Katarina Widholm ‘Met hart en ziel‘!

‘Zweden, 1937. De zeventienjarige Betty staat op het punt haar gelukte beproeven in de grote stad als dienstmeisje bij het gezin van dokter Molander. In de trein onderweg naar Stockholm ontmoet ze Martin Fischer, een hoogopgeleide jongeman van Joodse afkomst die literatuur doceert. Het duurt niet lang voordat de twee bevriend raken door hun gedeelde passie voor boeken en ze beloven elkaar te schrijven.Betty komt er al snel achter dat ze als dienstmeisje hard moet werken voor de vriendelijke dokter Molander en zijn niet al te hartelijke vrouw, die vastbesloten lijkt het leven van Betty zuur te maken. Gelukkig leert ze snel en lukt het haar om haar draai te vinden in de drukke hoofdstad en dit nieuwe huishouden. Het contact met Martin biedt haar afleiding en hun onschuldige boekbesprekingen groeien al snel uit tot iets anders. Maar de dreiging van de Tweede Wereldoorlog nadert, en op een dag stopt de correspondentie met Martin abrupt. Alle moeite die ze de weken daarna doet om hem te vinden is tevergeefs. En ze ontdekt een geheim in het huis van de dokter en haar hele leven dreigt overhoop gegooid te worden.’ (Uitgegeven door Boekerij, vertaald door Daniëlle Stensen).

Historische romans, ik plan er graag een middag voor vrij om ze te lezen. Zeker wanneer het boeken betreffen die je met een prachtige gedetailleerde manier van schrijven meenemen naar een andere tijd, je kennis laten maken met geweldige personages en het verhalen zijn die je niet meer los kunt laten. Katarina Widholm brengt ons zo’n verhaal met ‘Met hart en ziel’. Een verhaal om jezelf helemaal in onder te dompelen.

In ‘Met hart en ziel’ maken we kennis met de jonge Betty. Net zoals veel jonge meiden wil ze het geluk gaan beproeven in de grote stad en ze vertrekt dan ook met haar tante naar Stockholm. Voordat ze in die stad arriveert, komt ze een leuke jongen tegen waarmee ze een gezamenlijke interesse deelt. Beide zijn namelijk verzot op boeken en vinden al snel het ene naar het andere punt om over te praten. Maar beide leven een compleet ander leven en met de oorlog in het vooruitzicht zou dat zomaar eens een paar verdrietige situaties kunnen opleveren. Betty gaat aan de slag als dienstmeid bij een vooraanstaande doktersfamilie, alleen blijkt de vrouw des huizen niet bepaald een warmhartig iemand. Betty moet haarzelf zien te redden in een compleet nieuwe wereld, met iedere dag zo haar uitdagingen. Widholm brengt ons met Betty een geweldig personage om te volgen. Iemand die de wereld om haar heen nog aan het ontdekken is en ons daar mooi in meeneemt. We lezen het verhaal vanuit haar perspectief en worden zo mooi dicht bij haar in de buurt gebracht, waardoor we al snel met haar meeleven. Betty leeft een pittig leven, werkt harder dan wie dan ook en moet voor ieder beetje geluk in haar leven vechten. Maar ze blijft positief, weet met haar creativiteit oplossingen te vinden en haarzelf beetje bij beetje op te werken in het masculiene milieu waar ze haarzelf in bevindt. We worden door Widholm deelgenoot gemaakt van haar emotionele groei, waar je alleen maar vol bewondering over kunt lezen.

‘Emotioneel, pakkend en prachtig gedetailleerd geschreven!’

Widholm brengt ons het verhaal van Betty met een prachtige gedetailleerde manier van schrijven. We worden meegenomen naar de keukens waar Betty werkt, zien de gerechten die ze bereidt, voeren met haar de gesprekken doordat we een goed inkijkje in haar gedachten krijgen en zien iedere kamer die ze betreedt voor ons met doeltreffende omschrijvingen. Daarnaast presenteert Widholm ons een rustig verhaal dat drijft op kleine cliffhangers die maken dat je blijft lezen. Een pakkende manier van verhaalvertelling die geweldig werkt. Ook brengt Widholm ons een aantal maatschappelijke thema’s die dit verhaal een realistische vibe meegeven. Zo nemen we een duik in de levens van dienstmeisjes in 1900 en de moeilijke situaties die ze hebben moeten doorstaan. Komt seksualiteit in zijn algemeenheid naar voren en de lastige situaties die dit voor vrouwen kon opleveren. Widholm schuwt er niet voor terug en brengt ons zo een boek dat echt voelt, in al haar rauwheid.

Ik ben meer dan fan van het eerste deel van de ‘Het Zweedse lot’ serie. Het pakkende en krachtige hoofdpersonage, de prachtig gedetailleerde schrijfstijl van Widholm en de interessante verhaallijn maken het een feestje om te lezen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.