Word jij degene die als eerste bovenaan de ijstempel is? Dan kan het zomaar zijn dat jij de Nunatak kampioen wordt! Spelletjesmaker 999 Games brengt ons deze herfst hét spel dat niet mag ontbreken tijdens een spelletjesmiddag, vol tactiek, spanning en uiteraard uren spelplezier. Maak kennis met ‘Nunatak!’
‘Betreed de wereld van Nunatak, waar spelers samenwerken om een piramide te bouwen in het midden van een berg ijs. Maar wees gewaarschuwd, dit is geen coöperatief spel, dus kies je stappen zorgvuldig! Verzamel kaarten met verschillende waarden bij elk geplaatst ijsblok, en onthoud dat voor elke vier zuilen in een vierkant een nieuw niveau van het monument opent. Plaats jouw stenen het slimst en baan je weg naar de winst!‘ (999 Games)
Spelletjesmiddagen, zodra het koud wordt kan ik niet wachten om ze te gaan organiseren. Afgelopen weekend hadden we er eentje staan en probeerde we het nieuwe spel ‘Nunatak’ uit, en ik kan je zeggen: dit wordt een vast spel dat wij gaan spelen tijdens onze spelletjesmiddagen!
‘Nunatak’ komt in een pakkende speeldoos met een prachtige illustratie erop van een ijstempel die door de mensen uit Antarctica beetje bij beetje wordt gebouwd. De mood voor het spel is meteen gezet! Wanneer je de doos opent wordt dit alleen maar meer aangewakkerd. In de speldoos vind je namelijk vier verschillende kleuren ijsblokken, een tot in de details geïllustreerde tempelkoepel, verschillende bouwkaarten, kaderranden om een bord mee te maken en onder andere bodemtegels, waarmee jij je tempel kunt gaan bouwen. Alle voorzien van prachtige ijsblauwe illustraties die je meteen de kou mee innemen van Antarctica. Voordat je het spel gaat beginnen kun je de instructies lezen of naar het filmpje kijken dat 999 Games heeft gemaakt met spelinstructies. Super handig, aangezien je zo in tien minuten kunt beginnen met spelen!
‘Spelplezier alom met Nunatak!’
Het is in het begin even wennen om te kijken hoe alles werkt bij ‘Nunatak’. De makers hebben een groot aantal spelregels in het spel verwerkt die het uitdagend maken, maar waar je ook even goed bij stil moet staan. Eenmaal aan het spelen gaat het spel gemakkelijk en kom je er al snel achter dat het grote verrassingselementen bevat. Bij dit spel is het namelijk niet duidelijk, tot aan het einde van het spel, wie er gaat winnen. Doordat de makers meerdere manieren van het winnen van punten in het spel hebben verwerkt blijft het tot het einde spannend. Iets dat ook zeker in het spel zelf verwerkt zit. Spelers worden uitgedaagd om zo snel mogelijk hun deel van de tempel te bouwen en daarbij strategisch te werk te gaan. Door het plaatsen van de bouwstukken en het tactisch pakken van de bouwkaarten kun je een heel eind komen. Uiteraard is het ook handig om je tegenspeler flink dwars te zitten waardoor het ook zeker een uitdagend spel is geworden, dat voor de nodige grappige momenten zal zorgen.
Spelplezier heb je dan ook zeker met ‘Nunatak’! Wij hebben het meerdere keren gespeeld tijdens de spelletjesmiddag en waren iedere keer onder de indruk van de wisselende verloop van het spel en de uitstraling en de uitdagendheid ervan. Daarbij heeft het spel ook een mooi sociaal aspect, net zoals een visueel aspect. Doordat je samen een ijstempel aan het bouwen bent verbindt het spel, je probeert zo goed mogelijk tot een geheel te komen (waarbij je uiteraard ook blijft denken aan je eigen spel). Maar het samen bouwen maakt het spel voor mij erg leuk en interactief, je ziet echt iets ontstaan.
‘Nunatak’ is bij ons een vast onderdeel van de spelletjesmiddag geworden. Het tactische van het spel om goed vooruit te denken en je medespelers hier en daar te dwarsbomen, het interactieve dat je samen aan het bouwen bent en de vernieuwing die het spel brengt, maken het een spel dat geliefd zal zijn bij velen!