‘Pas de deux de l’amour’, Dens Vroege

Haar verhalen gaan over de liefde en de vele gedaanten waarin dit komt: een eerste kalverliefde, een onbereikbare en de grote liefde. Schrijfster Dens Vroege verraste ons vorig jaar met het pakkende verhaal ‘De paden der liefde’ en brengt ons dit voorjaar haar nieuwste boek ‘Pas de deux de l’amour’. Een verhaal over liefde zoals alleen Vroege het kan schrijven.

‘Pas de Deux de l’Amour verhaalt over de liefde en haar vele gedaanten: de verloren liefde, de eerste, de onbereikbare, de romantische, de gay liefde en de amour fou. Maar de meest begeerde, waar iedereen op hoopt en die zich soms op een wonderlijke manier aandient is de Ware Liefde. De lezer bezit het Alziend Oog, kan in ieders hart en hoofd kijken en zal eens te meer inzien dat in de liefde alles geoorloofd is. En zich wellicht de eigen motieven op dit gebied herinneren.’

Vorig jaar las ik voor het eerst een verhaal van Dens Vroege en was ik onder de indruk van de literaire schrijfstijl van de schrijfster. Een schrijfstijl die pakt vanaf de eerste pagina en mooi eigen is. In ‘Pas de deux de l’amour’ vinden we deze schrijfstijl weer mooi terug en verrast Vroege ons wederom met een indringend werk over de liefde.

In ‘Pas de deux de l’amour’ maken we kennis met Hessel, een beginnend acteur die probeert om de eindjes zo goed mogelijk aan elkaar te knopen. Daarvoor neemt hij iedere klus aan die hij kan krijgen, totdat hij voor een film wordt gevraagd die zijn leven voorgoed verandert. Tijdens de voorbereidingen komt hij namelijk in contact met een charmante jongen die een kant in hem naar boven brengt die Hessel nog niet eerder van zichzelf heeft gezien. Hij ontdekt beetje bij beetje hoe het is om verliefd te worden, om echte vlinders te voelen en jezelf open te stellen. Vroege presenteert ons met Hessel een fijn personage om te volgen. Iemand die probeert om de wereld om zich heen te definiëren en zijn eigen rol daarin. Die op ontdekkingstocht is over zijn eigen geaardheid en daar zijn eerste stappen inzet samen met de lezer. We volgen het verhaal vanuit zijn perspectief, maar krijgen door de dialogen die hij voert met zijn naasten ook een goed beeld van hun levens. Hierdoor voelt het verhaal rijk aan in personages en zorgt het ervoor dat je al snel met iedereen een band opbouwt.

‘Een bruisend, liefdevol en pakkend verhaal!’

Vroege’s schrijfstijl staat bekend om haar literaire inval en dat zien we ook mooi terug in ‘Pas de deux de l’amour’. De schrijfster weet ons zinnen te brengen die haast poëtisch zijn en daarmee gevoelens over te brengen die je als lezer meteen zelf voelt. Dit boek drijft veel op dialogen, waarmee de schrijfster realistische gesprekken laat zien en de personages daardoor mooi menselijk maakt. Een fijne manier om ze te leren kennen. Iets meer situatieschetsingen hadden het echter wat mij betreft nog levendiger gemaakt, zodat je echt het idee hebt dat je met de personages in de ruimtes staat. Al doet dit wat mij betreft niet al teveel afbreuk aan een verder bruisend, liefdevol en pakkend verhaal over de liefde dat aanzet tot denken en je laat zien dat het in vele vormen komt!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.