Whoop whoop één van de leukste boekenweken van het jaar gaat vandaag weer van start: De Boekenweek voor Jongeren! (Georganiseerd door onder andere CPNB) En uiteraard hoort daar ook weer het leuke schriftachtig boekje 3PAK bij! Dit jaar werden de drie verhalen in 3PAK geschreven door de toffe auteurs Daniëlle Bakhuis, Pepijn Lanen & Floor van het Nederend (illustrator) en Johan Fretz. Laten we snel in de verhalen duiken, wat deze 3PAK wil je niet missen!
De Virgin – Daniëlle Bakhuis
Toen ik las dat Daniëlle Bakhuis dit jaar een bijdrage zou leveren aan 3PAK maakte mijn hart toch wel een vreugdesprongetje. Als er één schrijfster is die een verhaal voor jongeren overtuigend naar papier kan vertalen dan is Bakhuis het wel. En jeetje wat heeft ze met ‘De Virgin’ een pakkend, krachtig verhaal geschreven! In het korte verhaal volgen we Hannah, terwijl ze aan een bachelorette-achtige wedstrijd meedoet waarbij de ultieme prijs voor de heren haar maagdelijkheid is. Al hoopt Hannah vooral op het vinden van de ware liefde.
Bakhuis neemt je mee in een nieuwe wereld waar Hannah haarzelf probeert te onderscheiden van de rest door meer te doen aan de wedstrijd. De schrijfster brengt ons dicht in de buurt van het personage en geeft je goed inzicht in haar gedachtes waardoor Hannah al snel een vriendin van de lezer wordt. Je leeft met haar mee vanaf het eerste moment, hoopt dat ze de liefde van haar leven vindt. Bakhuis slaagt erin om je vanaf het begin helemaal mee te nemen in het verhaal, de wereld te schetsen en de bijhorende personages, en dat allemaal in een kort verhaal.
De schrijfsters maakt de hoge verwachtingen voor dit verhaal helemaal waar. Ik vond het zelfs jammer dat het verhaal stopte, was benieuwd hoe het verder zou gaan haha. Een geweldig, spannend en bijzonder goed geschreven verhaal, de perfecte opening voor 3PAK!
De afzat-knalavonturen van Faber Wilhelm – Pepijn Lanen & Floor van het Nederend (Illustrator)
Het tweede verhaal in 3PAK is toch wel een heel speciaal verhaal. Voor het eerst in de geschiedenis van 3PAK is er een graphic novel opgenomen in het boekje en wat voor één! De ervaren schrijver Pepijn Lanen, die beschikt over een fijne eigen stem die perfect aansluit bij jongeren, schreef het verhaal ‘De afzat-knalavonturen van Faber Wilhelm’. De pakkende illustraties werden gemaakt door Floor van het Nederend. Een duo dat elkaar precies aanvoelt en daardoor een knaller van een graphic novel neerzet!
In ‘De afzat-knalavonturen van Faber Wilhelm’ volgen we het avontuur van ridder Faber Wilhelm die na een avond iets te ver in het glaasje te hebben gekeken, de taak krijgt om uit te zoeken wie de muzikant boven op de berg is. Een zoektocht die gepaard gaat met veel humor ontvouwt zich vanaf de eerste pagina. Lanen’s vlotte schrijfstijl, met oog voor de absurdistische aspecten van het leven, trekt je vanaf het eerste moment in het verhaal. De boeken van de schrijver typeren zich altijd door zijn literaire doch jeugdige manier van schrijven, een stijl die hij doortrekt voor 3PAK, waarmee hij jongeren een glimp geeft van hoe rijk de Nederlandse letteren zijn.
‘Het 3PAK 2020 geeft een prachtig beeld van hoe rijk aan schrijftalent het Nederlandse jeugdliteratuur genre is!’
Al wist het verhaal mij vooral te grijpen door de pakkende illustraties van Van het Nederend die het verhaal van de ridder echt tot leven brengen. Met ogenschijnlijk eenvoudig ogende illustraties (die vrijwel het moeilijkste zijn om te maken) volgen we niet alleen via de tekst maar ook via beeld het verhaal. Van het Nederend schets een wereld, neemt je daar compleet in mee en laat zien dat graphic novels thuishoren in 3PAK. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik onder de indruk ben!
Naar Mancora – Johan Fretz
3PAK is uiteraard niet compleet zonder een verhaal met een literaire inslag, en laat dat nou net het verhaal zijn dat Johan Fretz heeft geschreven. Een prachtig verhaal waarin het personage de opdracht krijgt om zijn doodsangst in de ogen te kijken voor de liefde. Een verhaal dat raakt door de rauwheid en ontroert door de onderliggende boodschappen.
In ‘Naar Mancora’ maken we kennis met Benji. Als hij tijdens zijn studie afstevent op een burn-out besluit hij om te gaan reizen: bestemming Argentinië. Daar komt hij de beeldschone Lupe tegen die hem aan het denken zet. Benji verloor zijn moeder op jonge leeftijd en probeert sinds die tijd de dood voor te zijn. Als Lupe hem een opdracht geeft wordt hij confronteert met zijn grootste angst. Fretz slaagt erin om je als lezer dichtbij het personage te brengen door meerdere verhalen over het leven van Benji als flashbacks terug te laten komen. Deze manier van verhaalvertelling zorgt ervoor dat je Benji gaat begrijpen en het idee hebt dat een goede vriend zijn verhaal tegen je vertelt.
Fretz schrijfstijl, die te omschrijven valt als heerlijk poëtisch met oog voor vlotheid, trekt je het verhaal in. Het is zijn onderwerpkeuze in combinatie met zijn schrijfstijl die ervoor zorgt dat je wilt blijven lezen. Het beladen onderwerp ‘dood’ brengt de schrijver op een rauwe, doch respectvolle manier naar het papier waar hij een verhaal creëert dat pakt, laat inzien hoe veerkrachtig de mens is en dat het goed is om je angst in de ogen te kijken. ‘Naar Mancora’ pakt vanaf de eerste pagina, ontroert door de onderwerpkeuze maar overtuigt vooral door de sterke verhaallijn!
Boekenweek voor Jongeren
3PAK 2020 is wat mij betreft de beste tot nu toe! De verhalen zijn stuk voor stuk ontzettend goed, daarnaast vind ik het erg leuk dat ervoor is gekozen om dit jaar ook een graphic novel op te nemen. 3PAK 2020 geeft een prachtig beeld van hoe rijk het Nederlandse jeugdliteratuur genre is!
De Boekenweek voor Jongeren vindt plaats van 18 tot 27 september. 3PAK wordt in deze week uitgereikt aan leerlingen in de bovenbouw, van (v)mbo tot vwo. Dit jaar is 3PAK vanaf 18 september voor jongeren die lid zijn van de Bibliotheek ook online te lezen via jeugdbibliotheek.nl.