Recensie: 3PAK verhalen Boekenweek voor Jongeren

Vrijdag is het dan eindelijk zover, de Boekenweek voor Jongeren gaat weer van start. Toch wel mijn favoriete boekenweek van het jaar. Zoals ieder jaar schrijven drie top auteurs een verhaal voor het bekende catchy 3PAK schriftje. Dit jaar zijn dat Margje Woodrow, Joost Klein en Karin Amatmoekrim. Boekhopper mocht de 3PAK alvast vooruitlezen en ik kan je zeggen: deze wil je zeker niet missen!

3PAK auteur: Joost Klein, Karin Amatmoekrim en Margje Woodrow
Foto gemaakt door: Klaas Hendrik Slump

‘Exposure’ Margje Woodrow

In ‘Exposure’, het korte verhaal van schrijfster Margje Woodrow, maken we kennis met Gwen, Toby en Sena. Hun Spotkop-filmpjes, grappig bedoelde filmpjes over hun docenten, zijn groot op Instagram. Allemaal erg leuk, al heeft dat uiteraard ook een keerzijde.

Woodrow kende ik vooral van haar spannende jeugdtrillers als ‘Verwoest’ en ‘Kater’, boeken bestaande uit meer dan tweehonderd pagina’s. Ik was dan ook meteen enthousiast toen ik hoorde dat zij een kort verhaal zou schrijven voor het 3PAK. Zou ze in een kort verhaal net zo goed zijn als in haar boeken? Het antwoord op die vraag is volmondig ja! Wat een prachtig verhaal heeft Woodrow neergepend in het 3PAK voor de Boekenweek voor Jongeren.

In het verhaal maken we dus kennis met de drie tieners, geschreven vanuit het perspectief van Gwen. Een vriendelijke meisje dat problemen heeft thuis. Op school wordt ze geconfronteerd met de andere kant van instagram als haar gevraagd wordt een filmpje van een van haar favoriete docenten te plaatsen. Woodrow geeft de innerlijke strijd van haar hoofdpersonage goed weer. Hoewel het verhaal maar uit een paar pagina’s bestaat, leer je Gwen goed kennen en leef je ook echt met haar mee. Wat ik tevens zo goed vind is dat Woodrow het heeft aangedurfd om ook een aantal moeilijke onderwerpen in haar verhaal te verwerkt, zoals privacy en emotionele chantage. Dit tilt het naar een hoger niveau en raakt meer aan de leefwereld van jongeren.

Over de schrijfstijl van de schrijfster kan ik kort zijn, deze sprankelt zoals we van haar gewend zijn. Woodrow beschikt over het talent om realistische dialogen neer te zetten die niet gekunsteld voelen. Dialogen die zo kunnen plaatsvinden tussen een aantal scholieren op een schoolplein. Dat haar schrijfstijl daarnaast ook nog eens vlot, doch gedetailleerd is maakt het helemaal compleet.

‘Brüders auf Berlin’ Joost Klein

In ‘Brüders auf Berlin’ duik je in het Berlijnse nachtleven met Joost Klein en zijn vrienden Louis en Gurb. Een verhaal, waarbij ik eerlijk moet zeggen dat ik het twee keer heb gelezen voordat ik precies wist waar het over ging. De eerste keer verzandde ik teveel in de bijzaken van het verhaal, maar de tweede keer realiseerde ik mij dat dit een van de betere verhalen is die ooit in een 3PAK is verschenen. Klein beschikt namelijk over een geheel eigen vertelstijl: rijk aan fantasie, rijk aan straattaal woorden gemixt met de ‘reguliere’ taal, waarin de juiste toon wordt gevonden die perfect aansluit op de doelgroep van dit boekje. Die in sommige momenten lijkt op de stijl van Pepijn Lanen, maar dan nog even iets rauwer.

‘De verhalen zijn pareltjes op zich en bieden voor iedere lezers wat wils’

In het verhaal neemt Klein ons mee naar het Berlijnse nachtleven waar hij zijn vrienden Louis en Gurb ontmoet, wat volgt is een lange nacht waarin de vrienden van alles meemaken en de broederschap overheerst. De schrijver weet de vriendschap van de drie op een pakkende en gedetailleerde manier naar het papier te vertalen, waardoor je ze al snel in je hart sluit. Door meerdere zijlijnen in het verhaal laat hij je tevens kennis maken met hun verleden en wat hen heeft gevormd tot wie ze nu zijn. Een slimme zet van Klein, aangezien hij zo een rond verhaal naar voren weet te brengen.

Hoewel het verhaal, zoals ik al schreef, in het begin een beetje alle kanten op schiet, weet Klein een overtuigend verhaal neer te zetten, waarmee hij vooral in de emotionele momenten echt de lezer weet te raken. Ik was zelf nog niet bekend met het werk van Klein, hij bracht vorig jaar een dichtbundel uit, maar dit zo zou maar eens een schrijver kunnen zijn die ons in de toekomst nog gaat verrassen. Ik ben in iedergeval positief verrast door ‘Brüders auf Berlin’

‘Echo’ Karin Amatmoekrim

In het laatste verhaal uit de 3PAK lezen we hoe de ene buitenstaander van de klas verliefd wordt op de andere buitenstaander. Schrijfster Karin Amatmoekrim borduurt daarmee verder op het personage uit haar roman Het Gym. De hoofdstukken lopen, met een tijdsverschil van 1,5 jaar, door in ‘Echo’.

“Ik droom dat ik op een hoge duikplank sta en er niet meer vanaf durf te springen. Tientallen meters onder me vonkt het water hard in de zon”, steekt Amatmoekrim het verhaal met haar schilderachtige, haar poëtische vertelstijl in. De schrijfster kiest ervoor om een dromerig verhaal neer te zetten, waarin dialogen geen boventoon voeren. Een unieke insteek, die werkt. Amatmoekrim laat je kennis maken met haar personages door de gedachtengangen van Sandra en laat daarmee een knap staaltje schrijverschap zien. Ze weet namelijk plaatsen/kamers te omschrijven alsof je er zelf bij bent. Waar normaal de hang naar dialogen het moeilijk maakt om een enscenering compleet te vangen, slaag Amatmoekrim erin om in een paar zinnen een ruimte tot leven te wekken met haar beeldende schrijfstijl.

Amatmoekrim heeft met ‘Echo’ tevens een verhaal neergezet dat haakt aan de actualiteit en, hoewel er mythes in voorkomen, zeker zal aansluiten bij de leefwereld van jongeren. (uiteraard kan ik hier niet teveel over zeggen anders spoil ik het hele verhaal haha).

De schrijvers hebben met het 3PAK een mooie mix aan verhalen neergezet waarin de liefde voor de Nederlandse letteren straalt. De verhalen zijn pareltjes op zich en bieden voor iedere lezers wat wils.

Vanaf vrijdag is de 3PAK beschikbaar.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.