Ieder jaar kijk ik er weer naar uit, de Boekenweek van Jongeren. Een week compleet in het teken van jongerenboeken, toch wel een van de leukste genres die de boekenwereld rijk is! En daarbij kijk ik ook altijd uit naar het leuke geschenk dat ieder jaar wordt uitgebracht in teken van de Boekenweek van Jongeren, traditiegetrouw in de vorm van het 3PAK. Dit jaar brengen Khalid Boudou, Aimée de Jongh en Splinter Chabot ons drie pakkende verhalen!
Als we vallen – Khalid Boudou
3PAK opent dit jaar met een spannend verhaal van schrijver Khalid Boudou, onder andere bekend van het boek ‘Pizza Maffia’. In ‘Als we vallen’ volgen we Raf en Mimo, twee jonge jongens die op straat leven en dromen van een beter bestaan. Als ze het aanbod krijgen om kooigevechten te doen en daarmee een flinke pot geld te verdienen lijkt dat ogenschijnlijk op een uitkomst, maar is dat wel echt zo? Boudou brengt ons een beklemmend en spannend verhaal waar je vanaf het eerste moment helemaal inzet. De spanningsboog wordt goed strak gehouden met korte hoofdstukken die allemaal opwerken naar een zinderend einde waar je als lezer helemaal in mee wordt gezogen.
Boudou’s schrijfstijl werkt dit goed in de hand. De verhaalvertelling is mooi eigen en perfect toegespitst op de doelgroep, zo komen onder andere een aantal bekende Spaanse woorden voorbij die steeds meer hun weg hebben gevonden in onze taal. Maar wat dit verhaal voor mij vooral zo goed maakt is dat de schrijver de kwetsbare kant van zijn personages goed naar voren weet te brengen. We zien meermaals, zowel daadwerkelijk uitgeschreven als tussen de regels door, de emoties van de Raf en Mimo naar voren komen. Boudou weet deze emoties met verve naar papier te brengen en je zo al snel een band te laten opbouwen met de twee. Iets dat alleen maar gecomplimenteerd kan worden, aangezien dit een grote uitdaging is in een kort verhaal. ‘Als we vallen’ is een prachtige opening van 3PAK, een verhaal waar ik wel een heel boek over zou willen lezen!
Vroeg donker – Aimée de Jongh
Net zoals vorig jaar zit er ook dit jaar een graphic novel in 3PAK en wat voor een! Animator en graphic novel auteur Aimée de Jongh brengt ons ‘Vroeg donker’, een graphic novel over Iris die wordt achtervolgd door een filmpje dat op school rondgaat. Haar goede vriend Matteo probeert haar te helpen, haar te laten inzien hoe krachtig ze is, maar gaat dat wel lukken? De Jongh brengt ons een ontroerende graphic novel, waarin illustraties en woorden elkaar complimenteren en versterken. We worden meegenomen in de worstelingen van Iris, zien hoe ze probeert haar leven weer op te pakken ondanks haar angsten, die door De Jongh prachtig in beeld worden gebracht met een metafoor van schimmen die haar achtervolgen.
De verhaallijn van ‘Vroeg donker’ pakt vanaf het eerste moment. Hoewel het in het begin lijkt op een sugar coated verhaal, ontvouwt zich al snel een emotioneel beladen verhaal over een actueel onderwerp. De illustrator laat zien wat voor weerslag het rondsturen van een filmpje kan hebben, wat de nasleep daarvan is en wat een uitdaging het is om je rug recht te houden. De onderliggende boodschappen in dit verhaal maken het voor mij dan ook compleet. De Jongh geeft lezers mee om niet op te geven, je angsten aan te gaan en altijd in jezelf te blijven geloven. Een mooie gelaagde graphic novel waarin alles samenkomt om het geweldig te maken!
‘Verhalen die je aan de pagina’s gekluisterd houden!’
en de Kus kwam – Splinter Chabot
Toen ik las dat Splinter Chabot mee zou schrijven aan 3PAK was ik meteen enthousiast. Chabot, toch wel een van de grootste verrassingen van 2020 met zijn prachtige roman Confetti, brengt ons voor 3PAK een intens ontroerend verhaal over danser Elias. Al zijn hele leven is dansen zijn lust en zijn leven, en zijn toekomst ziet er rooskleurig uit totdat hij ziek wordt. Hoe leef je als elke dans je laatste kan zijn? Chabot brengt het verhaal van Elias vanuit de ogen van zijn geliefde en portretteert zo het leven van de danser. We zien hoe hij floreert in zijn studententijd en een geliefde danser is, maar zien hem ook een paar jaar later als zijn lichaam te moe wordt om te dansen. Deze manier van verhaalvertelling heeft iets intiems, alsof je zelf naar Elias kijkt en ziet hoe zijn leven verloopt. De schrijver maakt de lezer echt onderdeel van het verhaal en betrekt je bij het leven van de jonge danser.
Van Chabot weten we dat hij over een verfijnde, haast literaire schrijfstijl bezit die op sommige punten haast poëtisch te noemen is. Ook in ‘en de Kus kwam’ zien we dit voorbijkomen. Zo schrijft hij: ‘Dansen was zijn grote droom, en als je de kans hebt om de werkelijkheid gedroomd te laten worden, dan moest je die grijpen.’ Chabot brengt met dit verhaal daarnaast een prachtige representatie, die we ook kennen uit zijn vorige boek. Dit alles gecombineerd zorgt voor een diep ontroerend verhaal, waarin de kracht van liefde naar voren komt, waarin Chabot’s schrijfstijl straalt en waarin we een ware 3PAK evergreen voorgeschoteld krijgen.
3PAK is een geschenkbundel met 3 pakkende verhalen. Tijdens de Boekenweek van Jongeren, van 17 tot en met 26 september wordt hij uitgereikt aan jongeren op de middelbare school. Ook is dit mooie werk gratis verkrijgbaar in de boekhandel en de bibliotheek. En ik kan je zeggen: deze wil je lezen!