Recensie: ‘5 minuten journal’, Amy Birch en Emilie Anne Jenks

Dagboeken, ik hou ervan! Ik begon rond mijn dertiende met het schrijven in dagboeken en doe het nu, vijftien jaar later, nog steeds met veel plezier. De afgelopen jaren hebben we veel mooie dagboeken voorbij zien komen en komen er steeds meer bij die inzetten op dankbaarheid en ontspanning. Uniek daarin is de ‘5 minuten journal‘ van Amy Birch en Emilie Anne Jenks. Een dagboek dat niet alleen ontspanning biedt en visueel aantrekkelijk is, maar je ook laat stilstaan bij de kleine dingen in het leven die juist zo belangrijk zijn!

‘Verander je kijk op de wereld met deze handige gids om dankbaarheid te vinden. De dagelijkse oefeningen moedigen je aan om te reflecteren en focussen op je gedachten en beiden je daarnaast diepgaande check-ins en challenges en inspirerende quotes om je het hele jaar door gemotiveerd te houden. Dit 5 minuten journal is alles wat je nodig hebt om meer positiviteit, geluk en dankbaarheid in je leven te brengen.’ (Uitgegeven door Mus Creatief).

Je hebt vast wel eens gehoord van de zin ‘Count your Blessings’. Tel je zegeningen en ben dankbaar voor de mooie dingen die op je pad komen, maar ook de uitdagingen waar je van leert. We zullen de zin allemaal wel eens langs ons neer hebben gelegd, maar even stilstaan bij de mooie dingen in je leven maakt dat je meer kunt focussen op het positieve. Precies wat Amy Birch voor elkaar krijgt met de 5 minuten journal, die prachtig is geïllustreerd door Emilie Anne Jenks.

Birch steekt de ‘5 minuten journal’ in met een korte introductie waarin ze aanstipt waarom het zo belangrijk is om soms even stil te staan bij de aspecten van je leven waar je dankbaar voor bent. Het geeft ons nieuwe inzichten en laat ons kennismaken met verborgen bronnen van positiviteit. In twee pagina’s zet Birch het belang van de journal uiteen, waarmee ze hoopt dat je meer dankbaarheid ontwikkelt door zelfbewustzijn en zelfcompassie op te bouwen, en je welzijn verder te ondersteunen. Hierna duiken we gezamenlijk de journal in, waar heel overzichtelijk per dag één of meerdere vragen worden gesteld. Leuk detail hierbij is dat je deze journal in het midden van het jaar kunt beginnen, de pagina’s staan namelijk niet op datum. Iedere week beslaat twee pagina’s, waarbij de vragen rondom een thema zijn gevormd. Zo worden we in een van de eerste weken gevraagd wat we waarderen aan ieder seizoen om een paar weken later stil te staan bij je familie. De veelzijdigheid van de journal maakt dat je telkens goed aan het denken wordt gezet en vragen niet op de automatische piloot ingevuld kunnen worden. Daarnaast steekt Birch heel erg in op de kleine dingen die ertoe doen, zoals welke geuren je die dag lekker vond ruiken. Dit maakt dat je anders naar je dagen gaat kijken en meer stilstaat bij je omgeving.

‘Een boekje dat op ieder nachtkastje zou moeten liggen!’

De ‘5 minuten journal’ is voor mij dan ook een momentje van ontspanning geworden. Het laat mij stilstaan bij gebeurtenissen uit het verleden en heden en de geuren, kleuren en smaken die daarbij horen. Maar het laat mij ook stilstaan bij grote gebeurtenissen en belangrijke mensen in mijn leven. De balans die Birch daarin heeft gevonden werkt fijn. Wanneer je iedere dag stil moet staan bij een grote gebeurtenis kan het boekje al snel zwaar aan gaan voelen, maar de schrijfster heeft ervoor gezorgd dat de vragen organisch in elkaar overvloeien en je vooral laten inzien hoe leuk het leven vaak is. Deze insteek wordt prachtig gecomplimenteerd door de mooie illustraties van Jenks die van de ‘5 minuten journal’ een document maken dat je er nog vaak bij wilt pakken.

De ‘5 minuten journal’ is een ware hit voor iedere dagboekliefhebber die iets meer de verdieping op wil zoeken! Het is prachtig vormgegeven, de vragen zetten je op een goede manier aan het denken en laten je stilstaan bij al het moois in je leven. Een boekje dat op ieder nachtkastje zou moeten liggen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.