Recensie: ’99 procent van mij’, Sally Thorne

De kantoor-romcom ‘Ik niet op jou‘ is toch wel een van mijn favoriete feelgoodboeken. Schrijfster Sally Thorne stal vorig jaar al onze feelgood harten met haar romantische, komische en ontroerende debuut. Dit jaar brengt ze ons ‘99 procent van mij‘. Is het net zo goed als haar eerste boek?

‘Fotografe Darcy Barrett heeft de halve wereld over gereisd en weet het nu zeker: geen enkele man kan tippen aan Tom Valeska. Helaas is hij de beste vriend van haar tweelingbroer Jamie en schijnt hij daardoor verboden terrein voor haar te zijn. Ze heeft¬ nog nooit meer dan 1 procent van hem gekregen…

Wanneer Tom het huisje van haar oma gaat opknappen, ziet ze hem na jaren weer terug. Eén ding is er in ieder geval veranderd, stelt ze vast: hij is voor het eerst in tien jaar single. Ze besluit dat hij wel wat hulp met klussen kan gebruiken. Er moet toch iemand een oogje in het zeil houden? Zodra de vonken als vanouds over en weer springen, beseft Darcy dat die ene procent niet meer genoeg is. Deze keer zal ze zorgen dat Tom Valeska voor 99 procent van haar wordt!’

Na het lezen van het debuut van Sally Thorne kon ik niet wachten om weer een boek van haar hand te lezen. Is was helemaal weg van haar vlotte schrijfstijl en de manier waarop ze je dichtbij haar personages bracht maar je ook wist te verrassen met nieuwe informatie. Toen ik hoorde dat ’99 procent van mij’ uitkwam was ik dan ook meteen enthousiast. Zou het net zo goed zijn als het eerste boek, of het zelfs overtreffen? De verwachtingen waren hoog. Hoewel dit zeker een klassiek feelgoodboek is, wist het mij niet helemaal te overtuigen.

In ’99 procent van mij’ maken we kennis met Darcy, een fotografe die een paar maanden in het huisje van haar oma verblijft, totdat deze is verbouwd en ze het samen met haar tweelingbroer kan verkopen. Ze werkt in een ruige bikersbar en moet haarzelf staande zien te houden tussen alle ‘stoere’ types. Met Darcy zet Thorne een complex personage neer. Iemand die het hart op de tong heeft, sterk overkomt, maar van binnen best onzeker is. Een personage dat je vanaf de eerste pagina meteen in je hart sluit, vooral door haar flapuit-manier van doen. Darcy doet niet aan ‘maatschappelijk verantwoord’ en beschikt over een fijn soort zelfverzekerdheid om lekker haar eigen gang te gaan. Hoewel dit in het begin van het verhaal ervoor zorgt dat er meerdere geweldige, grappige momenten zijn, wist dit personage mij niet helemaal te overtuigen. Darcy blijft gedurende het verhaal veelal aan de oppervlakte, waardoor je haar niet echt goed leert kennen. De momenten die aangepakt kunnen worden om iets meer de diepte in te gaan, worden helaas niet ingezet om meer informatie te geven.

‘De fijne feelgood setting van het verhaal is prachtig’

Gaandeweg het verhaal wordt dit wel iets beter en het einde is er eentje uit een film. Hoewel niet alle losse eindjes aan elkaar worden geknoopt, sluit je het boek wel af met een ‘zo is het goed’ gevoel. Dit is vooral toe te schrijven aan de informatie die Thorne tot het einde van het verhaal heeft bewaard over de personages. Hierdoor leer je ze beter kennen en kun je ook beter met ze meeleven. De fijne feelgood setting van het verhaal is daarnaast prachtig: hoofdpersonage wordt samengebracht met haar all time crush om een huis op de te knappen. Een setting waar Thorne met haar beeldende pen wel raad mee weet. Ze omschrijft situaties gedetailleerd, soms zelfs op het schilderachtige af, en neemt je zo echt mee naar het huis van de oma van Darcy. Hoewel een gedetailleerde schrijfstijl de vaart uit het verhaal kan halen, voelt het boek op geen één punt langdradig doordat de schrijfster een goede balans heeft weten te vinden tussen gedetailleerd en vlot schrijven.

’99 procent van mij’ wist mij helaas niet echt te overtuigen doordat de personages, tot een paar hoofdstukken voor het einde, voor mij teveel aan de oppervlakte bleven. Desalniettemin laat Thorne wel een knap staaltje schrijfwerk zien door haar prachtige, vlotte, gedetailleerde manier van het optekenen van een verhaal. Ik ben benieuwd wat ze ons hierna gaat brengen.

Heb jij ’99 procent van mij’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van dit boek vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.