Vorig jaar werd het nieuws gedomineerd door een groot schandaal rondom ouders die via omkopingen hun kinderen op een goede universiteit probeerden te krijgen. Het vormt de aanleiding voor het nieuwe YA boek van schrijfster Julie Buxbaum, ‘Admission’, uitgegeven door Penguin Random House. Een pakkend verhaal over familie.
‘It’s good to be Chloe Wynn Berringer-she has it all-money, privilege, and a ticket to the college of her dreams. Or at least she did until the FBI came knocking on her front door, guns at the ready, and her future went up in smoke. Now her B list celebrity mother is under arrest in a massive college admissions bribery scandal, and Chloe might be the next one facing charges. The public is furious, the headlines are brutal, and the US attorney is out for blood.
As everything she’s taken for granted starts to slip away, Chloe must reckon not only with the truth of what happened, but also with the examination of her own guilt. How much did she really know-or guess? Why did her parents think the only way for her to succeed was to cheat? And what does it really mean to be complicit?’
Door heel het land met de rug worden aangekeken vanwege een groot universiteitsscandaal en zelfs je vrienden verliezen. Het overkomt hoofdpersoon Chloe in het nieuwe boek van Julie Buxbaum. De schrijfster, bekend van boeken als ‘What to Say Next’, brengt ons een verhaal dat pakt vanaf de eerste minuut, dat de verhalen van de jongeren achter de schandalen brengt (weliswaar fictief), maar vooral een boek over de kracht van familie.
In ‘Admission’ maken we kennis met Chloe, de dochter van een bekende actrice, die op het punt staat om af te studeren en naar de universiteit te vertrekken. Een bubbly type, die haarzelf graag bezighoudt met jongens, vrienden en zo nu een dan een feestje. Haar ouders hebben hoge doelen voor haar gesteld, al blijken deze voor Chloe vooral verstikkend te werken. Ze kan niet voldoen aan de verwachtingen van haar ouders om naar een topuniversiteit te kunnen, waardoor haar ouders haar een handje proberen te helpen. Met Chloe zet Buxbaum een fijn personage neer om je mee te nemen in een verhaal over dit schandaal. Doordat ze van Chloe een open personage heeft gemaakt word je dichtbij haar gebracht, voel je haar onmacht, woede en verdriet. De schrijfster weet als geen ander hoe ze de emoties van haar personage met verve naar papier moet vertalen om haar lezers daar helemaal in mee te nemen. Ik kon het boek niet meer loslaten toen ik eenmaal was begonnen omdat ik wilde weten hoe het verhaal van Chloe zou eindigen!
‘Een verhaal waarin spanning, geweldig schrijfwerk en pakkend personages samenkomen. Een echte must-read!’
Dit wordt ook in de hand gewerkt door Buxbaum’s geweldige gevoel voor spanning. Ze vertelt het verhaal vanuit twee tijdsperspectieven. De tijd voordat het schandaal naar buiten kwamen, waarin Chloe van niets wist en gewoon haar leven als een tiener leefde. En de tijd na het bekend worden van het schandaal. Door het verhaal vanuit twee tijdsperspectieven te schrijven, eindigt ze ieder hoofdstuk met een cliffhanger waardoor het fenomeen ‘ik lees nog een hoofdstukje’ geweldig in de hand wordt gewerkt. Daarnaast is de schrijfstijl van Buxbaum weer om door een ringetje te halen. Heerlijk vlot, maar ook gedetailleerd in de momenten dat het nodig is. De schrijfster stelt haar schrijfstijl in dienst van het verhaal en voelt precies aan wanneer ze vaart moet maken of juist meer de diepgang moet opzoeken. Ze heeft gekozen om het verhaal niet monolooggedreven te maken, maar vooral in de binnenwereld van haar personage te duiken. Wat dit verhaal de nodige lading meegeeft om echt met Chloe mee te leven. Een geweldige manier van verhaalvertelling.
‘Admission’ is een spannend, pakkend en geweldig geschreven verhaal dat overtuigt vanaf de eerste pagina. Een verhaal waarin een schandaal centraal staat, maar waar de kracht van familie als een prachtige rode draad doorheen loopt. Buxbaum brengt je een verhaal waarin stoppen met lezen geen optie is, geen aanrader maar een echte must read!