Recensie: ‘All the Things We Never Knew’, Liara Tamani

Whoop whoop, het is weer tijd voor een Engelstalige YA! En wat voor één. Dit verhaal pakt je vast en laat je pas weer los bij het omslaan van de laatste pagina. Stap in de complexe wereld van Carli en Rex, in ‘All the things we never knew’, van Liara Tamani.

From the moment Carli and Rex first locked eyes on a Texas high school basketball court, they both knew it was destiny. But can you truly love someone else if you don’t love yourself? Acclaimed author Liara Tamani’s luminous second novel explores love, family, heartbreak, betrayal, and the power of healing, in gorgeous prose that will appeal to readers of Nicola Yoon and Jacqueline Woodson. 

A glance was all it took. That kind of connection, the immediate and raw understanding of another person, just doesn’t come along very often. And as rising stars on their Texas high schools’ respective basketball teams, destined for bright futures in college and beyond, it seems like a match made in heaven. But Carli and Rex have secrets. As do their families.

YA is toch wel een van mijn favoriete genres. Een goed YA-verhaal laat je huilen van het lachen, maar ook van ontroering. Weet te pakken vanaf de eerste pagina door de catchy verhaallijn, door geweldige personages die allemaal een eigen verhaal met zich meebrengen. Maar een goede YA weet vooral te overtuigen door de onderwerpen die worden besproken, die aanschuren tegen het ‘ongemakkelijke’ maar daardoor juist ontzettend belangrijk zijn om behandeld te worden. Een omschrijving die helemaal opgaat voor ‘All the things we never knew’ van Liara Tamani. Want boy oh boy wat is dit een prachtig verhaal!

We maken voor het eerst kennis met de hoofdpersonages op het basketbal veld. Rex is net begonnen aan zijn wedstrijd als hij Carli in het publiek ziet. Hij is op slag verliefd, en als zij iets later flauwvalt vanwege een medische situatie rent hij meteen naar haar toe. Het vormt het begin van een prachtige, maar ook zeker roerige relatie. Tamani valt meteen met de deur in huis, hoewel dit er voor kan zorgen dat je personages in het begin niet goed leert kennen, werkt het perfect voor dit verhaal. Je zit meteen in het moment, leeft met de personages mee en voelt je echt onderdeel van de situatie. Dit weet de schrijfster vooral goed in de hand te werken door het verhaal vanuit het perspectief van zowel Rex als Carli te schrijven. Hierdoor lees je meteen hun gedachtes en leer je ze op die manier ook goed kennen.

‘Dit verhaal is adembenemend mooi’

De chemie tussen de twee spat vanaf de eerste pagina meteen van ze af. Hoewel Carli en Rex op meerdere vlakken echt tegenpolen zijn, zijn het fijne personages om over te lezen. Carli is een meid met het hart op de tong, die door omstandigheden het vertrouwen in iedereen om haar heen verliest. Behalve in Rex. Rex is op zijn beurt een flapuit die een beetje de kat uit de boom kijkt, maar als hij iets wil dan gaat hij er ook helemaal voor. Tamani weet hun gedachtes op een mooie manier naar het papier te vertalen, waardoor de chemie niet alleen in hun dialogen, maar ook in hun gedachtes van het papier spat.

Hoewel de relatie tussen de twee al genoeg is voor een mooi vullend verhaal, weet de schrijfster dit verhaal naar een nog hoger niveau te tillen door alle complexe onderwerpen die ze in het verhaal heeft vervlochten. Onderwerpen die ze met veel verve naar het papier heeft vertaald. Zo krijgen haar personages onder andere te maken met racisme. De impact van deze situaties laat de schrijfster rauw zien, waardoor je als lezer haast zelf de emoties beleeft. Daarnaast schuwt Tamani er niet van terug om echtscheidingen, overspel, emotionele belasting en loyaliteitsconflicten te behandelen. Dit maakt dit niet alleen een pakkend verhaal, maar ook een verhaal dat steun kan bieden.

Het zal niet verbazen dat ik niets meer dan lof heb voor de schrijfstijl van Tamani. Dit maakt het boek voor mij helemaal compleet. Tamani heeft een goede balans gevonden tussen een vlotte schrijfstijl met oog voor details. Daarnaast verwerkt ze de nodige ‘jeugdtaal’ in het verhaal die nog meer de setting neerzetten. Zo praat Rex vaak met ‘damn’ en ‘man’. Door haar personages een echt eigen stemgeluid mee te geven onderscheid de schrijfster haarzelf nog meer in het genre.

Ik ben fan van ‘All the things we never knew’. Een prachtig liefdesverhaal dat niet alleen pakt omdat het bolstaat van de liefde, maar ook door de onderwerpen die worden behandeld. Dit boek is geen aanrader, het is een must-read!

Heb jij ‘All the things we never knew’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van dit verhaal vindt!

Thank you HarperCollins International for the review copy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.