Recensie: ‘Alles is F*cked’, Mark Manson

Alweer meer dan zeven jaar geleden bracht Mark Manson ons een boek dat onze kijk op het leven voorgoed veranderden ‘De edele kunst van not giving a fuck’. Een boek over hoe je om moet gaan met je tekortkomingen en tegenslagen in het leven. Het werd een waanzinnig groot succes. Tijd voor de ondernemers, blogger en schrijver om ons een nieuw boek te brengen met de toepasselijke titel: ‘Alles is F*cked‘.

‘We leven in een interessant tijdperk. Ogenschijnlijk hebben we alles goed voor elkaar: we zijn welvarender, vrijer en ontwikkelder dan ooit. Aan de andere kant is alles gewoon ontzettend f*cked – de aarde warmt op, regeringen falen, economieën storten in en iedereen voelt zich voortdurend beledigd. We worden overspoeld door een gevoel van algemene hopeloosheid. Mark Manson kijkt naar onze relaties met geld, entertainment, internet; en hoe een teveel aan iets goeds ons alleen maar miserabeler maakt. Hij daagt ons uit om eerlijker tegen onszelf te zijn en verbinding te maken met de wereld op manieren die we zelf waarschijnlijk nog niet hadden bedacht.’ (Uitgegeven door Uitgeverij Rainbow, vertaald door Joost van der Meer, William Oostendorp en Theo van der Ster).

De boeken van Mark Manson, ze geven een ongezouten kijk op de wereld. Met verrassende opvattingen en pakkende filosofische gedachten zet Mansen het ene naar het andere onderwerp uiteen. Na het lezen van ‘De edele kunst van nog giving a fuck’ was ik positief verrast door zijn kijk naar de wereld. Weet hij met ‘Alles is F*ck’ net zo te overtuigen?

Manson steekt dit boek in met een doeltreffend eerste hoofdstuk waarin we een held uit de tweede wereldoorlog volgen. Hij wordt geprezen om zijn doorzettingsvermogen en zijn strijd tegen alles dat de mensheid bedreigde. Manson neemt dit als voorbeeld van een tijdperk waarin mensen grote problemen hadden, waarin angst aan de orde van de dag was. Hij laat zien hoe mensen omgingen met deze tijd en weerlegt dit op de maatschappij zoals deze volgens Manson nu is. Een maatschappij waarin we ons snel zorgen maken en volgens de auteur overreageren op gebeurtenissen in het leven. Manson neemt ons mee in zijn filosofie op het leven, waarin we veel mooie momenten hebben, maar ook leven in een tijd die zoals Manson zegt: best wel fucked is. De schrijver brengt dit met zijn bekende vlotte pen, die deze keer weer meesterlijk vilein is op punten. Bij het eerste boek van deze auteur heb ik meermaals met een grinnik het verhaal zitten lezen en dat is bij dit boek ook zeker.

‘Een interessant betoog voor eerlijkheid naar jezelf!’

Humor is een belangrijk onderdeel in de boeken van Manson en juist daar zit ook het punt waarom deze schrijver zowel liefhebbers heeft van zijn werk als lezers die zijn boeken niet uitlezen. De auteur is op sommige momenten bot, drukt soms met de neus op de feiten en deinst er niet voor terug om onderwerpen aan te pakken die vaak worden vermeden. Zo komt in dit boek politiek, relaties, geld, macht en onze verslavende connectie met internet naar voren. Onderwerpen die hij uiteenzet met onderzoek, verhalen en zijn eigen mening. Dit gezamenlijk vormt een bruisend relaas voor zijn eigen opvattingen over de wereld. En hoewel deze niet met iedereen overeen zullen komen, is het openstellen voor iemand anders zijn mening zeker verhelderend. Manson geeft ons één blik op de wereld waar je uit kunt halen wat je zelf wil. En dat maakt dit boek voor mij ook zo krachtig. Je hoeft het niet met de schrijver eens te zijn, maar zijn opvattingen, het onderzoek dat hij ervoor heeft gedaan, zullen je blik verruimen.

‘Alles is F*cked’ is net zoals Manson’s eerste boek een interessant betoog voor eerlijkheid naar jezelf. Eerlijk te zijn naar de wereld om je heen en deze ook te aanschouwen zoals hij is. Om makkelijker te leven wanneer dat kan. Een verhaal dat je zal verrassen, verbazen en je meeneemt in een interessante blik op het leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.