Recensie: ‘Alles op alles’, Marijke Vos

Oude landgoeden herbergen vaak de mooiste verhalen. En laat dat nou ook net de basis zijn van het nieuwe verhaal van Marijke Vos, genaamd ‘Alles op alles’. Het korte verhaal staat bol van de romantiek, prachtige oude verhalen die samensmelten met het heden en uiteraard het bekende vleugje humor van Vos.

Wanneer haar oudtante Ella een beroerte krijgt, aarzelt Nadja geen moment: ze besluit haar zojuist gestarte sabbatical door te brengen in Ella’s kleine huis in Engeland. Als kind spendeerde Nadja elke zomervakantie met haar ouders en zusje bij haar oudtante, aan de rand van het landgoed Stonewood, en fantaseerde over het verlaten landhuis. Haar oudtante was echter altijd heel duidelijk: je mag er nooit bij in de buurt komen. Wanneer Nadja Ella’s oude dagboek vindt, stuit ze op een mysterieuze geschiedenis, en ze krijgt het landhuis niet meer uit haar gedachten. Waarom is het al zo lang onbewoond?

De idylle van Nadja’s verblijf wordt ruw verstoord als het landgoed een nieuwe eigenaar blijkt te hebben. Het miljoenenbedrijf Logan Enterprises en de arrogante projectontwikkelaar Benjamin Logan, willen het huis slopen. Samen met een paar excentrieke dorpsbewoners zet Nadja alles op alles om het landhuis te redden. Maar is Benjamin wel echt de vijand?

I love de korte verhalen van Marijke Vos! Toen ik hoorde dat er weer een nieuw ebook van haar uitkwam was ik dan ook meteen benieuwd naar het verhaal. Eerder las ik ‘Van Chanel naar Flanel‘ van deze schrijfster, een boek dat liefdevol, grappig en geweldig geschreven was. Een omschrijving waar ‘Alles op alles’ zeker niet voor onderdoet en hier en daar zelfs overtreft. Het zal geen verrassing meer zijn, maar wat heb ik genoten van ‘Alles op alles’. Een heerlijk feelgood verhaal vol liefde, mooie momenten en personages waar je vanaf de eerste pagina van gaat houden.

‘Liefdevol, hier en daar grappig, maar vooral weer bewonderenswaardig goed geschreven!’

Vos brengt met dit verhaal niet per se iets nieuws naar het feelgood genre. De begaande paden worden belopen, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik dat ook altijd wel leuk vind. Een feelgood is er voor mij om een avondje op de bank met een mok thee en een chocoladereep van te genieten. Ongedwongen, hier en daar een tikkeltje clichés, I Love It. Maar Vos weet met haar unieke verhaalstijl er wel een uniek boek van te maken. De schrijfster heeft er namelijk voor gekozen om de verhalen van Nadja en Ella op een prachtige manier te vervlechten met elkaar, waarbij ze gebruik maakt van twee manieren van schrijven. Het verhaal van Ella ontvouwt zich namelijk in een dagboek dat Nadja vindt. Het verhaal van Nadja lezen we dan weer in de ik-vorm waardoor je je met beide vrouwen kunt identificeren. Een fijne manier van het vertellen van een verhaal die dit boek ook uitermate boeiend maakt. Doordat de verhalen worden afgewisseld ben je continu benieuwd hoe het gaat aflopen voor beide dames.

Daarnaast vind ik de manier waarop Vos haar personages zich laat ontwikkelen altijd erg mooi om te lezen. De schrijfster zet personages neer die menselijk zijn, hun gebreken hebben, maar zich altijd weten te ontwikkelen naar zelfverzekerde personages die voor zichzelf opkomen. Ook in dit verhaal maakt hoofdpersonage Nadja een mooie ontwikkeling door. Als lezer kijk je als het ware over haar schouder mee en word je deelgenoot gemaakt van een belangrijk punt in haar leven. Waar je het liefst hier en daar sturing bij zou geven of haar zou vertellen dat ze op haarzelf moet vertrouwen. Dat Vos het voor elkaar krijgt om personages neer te zetten die zo menselijk zijn dat ze haast echt worden, is alleen maar toe te dichten aan haar prachtige schrijfstijl. Ik kan niet wachten totdat er weer een parel van haar hand verschijnt!

‘Alles op alles’ is het ultieme feelgood boek voor deze regenachtige dagen. Liefdevol, hier en daar grappig, maar vooral weer bewonderenswaardig goed geschreven!

Heb jij ‘Alles op alles’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van dit boek vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.