Recensie: ‘Als ik je weer zie’, Gillian King

Zeg je ‘een nieuw boek van Gillian King’, dan zeg ik ‘yes please!’. King verrast ons al jaren met hartverwarmende verhalen die heerlijk feelgood zijn met een mooie realistische inslag. Dit voorjaar brengt ze ons een verhaal dat helemaal in dit straatje past. Maak kennis met ‘Als ik je weer zie‘.

‘Lily wil best een tijdje op het dochtertje van haar beste vriendin Sara passen als die plotseling weg moet. Totdat ze ontdekt wie Sara daarvoor nog meer heeft ingeschakeld: Seb. Hij is vreselijk knap, grappig en stiekem erg sexy. O, en niet geheel onbelangrijk: Lily’s ex.

Seb is dus wel de laatste persoon met wie Lily een paar weken lang in hetzelfde huis wil wonen. Noodgedwongen brengen ze tijd met elkaar door, waardoor het verleden hen razendsnel inhaalt. Oud zeer komt naar boven, maar ook verborgen gevoelens en andere emoties waarvan Lily niet wist dat ze nog een rol speelden. Maar waar vonken overspringen, gaat ook per ongeluk weleens iets in de fik…’ (Uitgebracht door uitgeverij HarperCollins).

Als er een schrijfster is die hoog bovenaan mijn lijstje staat van favoriete Nederlandse feelgood schrijvers, dan is het zeker Gillian King. Ik deed dan ook nog net geen blij dansje toen ik hoorde dat ze een nieuw boek had uitgebracht. En wat voor één! ‘Als ik je weer zie’ is King op haar best en is precies waar haar lezers op zitten te wachten!

In ‘Als ik je weer zie’ maken we kennis met Lily, een aardige, jonge vrouw die van de ene op de andere dag voor het dochtertje van haar beste vriendin moet zorgen. Een flinke taak, maar daar komt nog een uitdaging bij. Haar beste vriendin heeft namelijk ook haar broer gevraagd om mee te helpen, en laat dat nou net de laatste persoon zijn die Lily wil zien. King brengt ons met Lily een heerlijk menselijk personage om te volgen. Iemand die haar worstelingen in het leven heeft en niet bang is om daar open over te zijn. Maar ook iemand die wordt getekend door het verleden en dat dagelijks met haar meedraagt. Tegenpool Seb is een snelle marketingman die houdt van het voortouw nemen, voor de buitenwereld overkomt als een man die niet te raken is, maar van binnen toch een redelijk klein hartje heeft. King brengt ons met zowel Lily als Seb twee prachtig gelaagde personages waar je vanaf het eerste moment meer over te weten wilt komen. Personages waar je jezelf op momenten in kunt herkennen en die al snel aanvoelen als vrienden waar je mee meeleeft.

‘Ontroerend, pakkend en op en top real good!”

King werkt dit mede in de hand door haar manier van verhaalvertelling. ‘Als ik je weer zie’ lezen we namelijk in verschillende tijdspaden. Zo blikken we meermaals terug naar het verleden waar Seb en Lily elkaar voor het eerst tegenkomen, om net zo gemakkelijk te schakelen naar het heden waar ze elkaar totaal niet kunnen uitstaan. Een mooie manier van verhaalvertelling waarin we de personages en hun verhalen goed leren kennen. Dit gecombineerd met King’s heerlijke vlotte manier van schrijven, met ook zeker oog voor details die kleurrijk worden beschreven, maakt dat je alleen maar verslingerd kunt raken aan dit boek. King maakt het voor mij helemaal af met haar onderwerpbehandeling, waarin ze weer schittert zoals we van haar gewend zijn. Met veel gevoel voor emoties worden enigszins beladen onderwerpen behandeld, inzichtelijk gemaakt en openheid over geschept. Dit geeft het verhaal voor mij diepgang en maakt het weer een echte realgood, een genre dat King eigenhandig op de kaart heeft gezet in Nederland.

‘Als ik je weer zie’ is een prachtige, emotionele, geweldig geschreven roman van de hand van King. Het weet je vast te pakken door de onderwerp-behandeling, de heerlijk menselijke personages en de interessante verhaallijn. Een verhaal om nog lang te herinneren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.