Recensie ‘Begin Again’, Mona Kasten

Lachen, huilen en verliefd worden. Mona Kasten heeft een boek geschreven dat je niet kunt wegleggen!’ Als Anna Todd (schrijfster van de After serie) dit over je boek zegt dan wil heel ya-liefhebbend Nederland uiteraard je boek lezen, mijzelf inclusief haha! De Duitse Mona Kasten bracht begin februari het boek ‘Begin Again’ uit, is het net zo goed als Todd zegt?

‘Nieuwe naam, nieuw kapsel, nieuwe stad. Haar toelating tot Woodshill University is voor Allie Harper de perfecte manier om opnieuw te beginnen. Het enige wat nog ontbreekt is een plek om te wonen. Na een moeizame kamerjacht trekt ze in bij bad boy Kaden White. Hij mag dan erg sexy zijn, met zijn tatoeages en nonchalante houding, hij is ook een arrogante eikel.

Kaden stelt gelijk huisregels op: niet praten over vrouwenproblemen, absolute stilte als hij iemand mee naar huis neemt en fysiek contact is uitgesloten. Eerst vindt Allie dit makkelijk zat, maar de twee groeien geleidelijk dichter naar elkaar toe – en uiteindelijk weet Allie niet langer of ze zich aan Kadens regels kan houden.’

We hebben de verhaal-insteek vaker gezien, bad boys meets good girl en ze worden verliefd. Een geliefde verhaal-insteek waar veel schrijvers hun boek op baseren, schrijfster Anna Todd wist er een hele boekenserie mee te vullen. Een nieuw verhaal waarin deze insteek centraal staat maakt mij dan ook altijd nieuwsgierig. Hoe pakt de schrijfster het aan, komen we nieuwe dingen tegen of blijft het op de oppervlakte? Mona Kasten brengt ons met ‘Begin Again’ een pakkend verhaal, dat mij gedeeltelijk wist te overtuigen.

In ‘Begin Again’ maken we kennis met Allie, een nieuwe student aan Woodshill University met een pijnlijke geschiedenis. Ze betrekt een kamer in een studentenhuis waar bad boy Kaden de scepter voert. De twee lijken in eerste instantie niets met elkaar gemeen te hebben, maar trekken toch naar elkaar toe. Kasten zet met Allie een personage neer dat je als lezer al snel in je hart sluit, maar dat vooral in het begin niet te doorgronden is. Je merkt dat er dingen niet kloppen, maar wat deze dingen zijn maakt de schrijfster pas later in het boek bekend. Hoewel ik fan ben van een lange spanningsboog, komt voor mij hier het eerste puntje kijken. Kasten blijkt zo’n talent te hebben in het achterhouden van informatie om haar boek spannend te maken, dat je hier en daar teveel informatie mist om de personages te begrijpen en met ze mee te leven.

‘De schrijfstijl van Kasten is vlot, met oog voor details’

Gelukkig trekt dit halverwege het verhaal bij en leer je Allie en Kaden goed kennen. De schrijfster heeft twee complexe personages neergezet die mateloos interessant zijn om te volgen. Ze hebben veel meegemaakt en geven dit mondjesmaat prijs aan elkaar. Kasten heeft een mooie verfrissende manier gevonden om je als lezer kennis te laten maken met de personages. Je leest namelijk niet veel in de gedachtes, maar komt pas achter het verleden van Allie en Kaden als ze daarover tegen elkaar vertellen. Hierdoor heb je echt het gevoel dat je ‘onderdeel’ van het verhaal bent. Daarnaast zijn de personages van Kasten heerlijk menselijk. Hierdoor voelt het verhaal nog ‘echter’ aan en kun je makkelijker meeleven.

Over de schrijfstijl van Kasten kan ik maar een ding zeggen: lekker vlot met oog voor details. Voor Kasten geen ellenlange passages waarin alleen gedachtes worden weergegeven. Nee, de schrijfster laat de dialogen tussen de personages de hoofdtoon voeren waardoor het verhaal leest als een trein. Daarnaast beschikt Kasten ook over een prachtige beeldende pen. De universiteit wordt met veel precisie weergegeven waardoor je het idee hebt dat je er zelf voorstaat. Net zoals het huis waar Allie woont. De beeldende schrijfstijl van de schrijfster zorgt voor de balans in de snelheid van het verhaal.

‘Begin Again’ wist mij vanaf de eerste pagina niet helemaal te grijpen, maar halverwege het verhaal was dit wel het geval. Schrijfster Mona Kasten brengt iets nieuws naar de bekende verhaal-insteek van ‘bad boys meets good girl’ en laat zien dat er zeker nog ruimte is om een verfrissend, pakkend verhaal neer te zetten! Ik ben benieuwd naar de volgende twee delen in de serie.

Heb jij ‘Begin Again’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van dit verhaal vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.