Recensie: ‘Beter laat dan nooit’, Charlotte de Monchy

Als hoofdpersoon Merle wil voorkomen dat haar oma in Cornwall zich laat uitkopen door een huisjesmelker, blijkt ze daarvoor een pestkop uit haar jeugd te moeten bezoeken, of was hij toch meer dan dat. Charlotte de Monchy brengt ons voor deze zomer de heerlijke feelgood ‘Beter laat dan nooit‘ waarbij meezwijmelen gegarandeerd is!

‘Als Merle hoort dat haar hippie-oma haar enige bezit, het oude statige huis op de rotsen van Cornwall, heeft verkocht aan een investeerder, vreest ze dat de oude vrouw het slachtoffer is geworden van een harteloze oplichter. Hoewel Merle – een succesvolle internetondernemer en een no-nonsense type – gemengde gevoelens heeft over de kleurrijke levensstijl van haar artistieke, hasj rokende oma, besluit ze toch af te reizen naar het kleine dorpje waar ze als kind vele zomers doorbracht. Want als het om zaken gaat, beschouwt ze zichzelf als de aangewezen persoon om haar bij te staan. 

Als de investeerder die haar oma heeft uitgekocht James Miller blijkt te zijn, de pestkop van het dorp die vroeger kwallen in haar zwembroek duwde, is Merle dubbel gemotiveerd hem een lesje te leren. Helaas blijkt hij ineens ook de kleinzoon van oma’s nieuwe grote liefde te zijn, wat de situatie ingewikkeld maakt. Helemaal als ze min of meer gedwongen wordt om samen met hem een verrassingsbruiloft te organiseren voor de bejaarde geliefden.‘ (Uitgegeven door Boekerij).

Met inmiddels zes boeken op haar naam mogen we Charlotte de Monchy toch wel een echte romankoningin noemen, ze staat bij mij in ieder geval hoog in mijn lijstje van favoriete Nederlandse romanschrijvers. De Monchy’s verhalen staan altijd bol van de liefde, maar hebben daarnaast een mooie verdiepende, emotionele laag, waardoor je vanaf het eerste moment in het verhaal wordt gezogen.

Een omschrijving die ook opgaat voor ‘Beter laat dan nooit’, waarin De Monchy het verhaal van Merle en James vertelt. We maken kennis met Merle op het moment dat ze hoort dat haar oma haar huis heeft verkocht aan een huisjesmelker. Merle’s hoogzwangere zus kan hun oma niet gaan helpen, dus zal Merle zelf naar haar oma toe moeten. Maar dat is niet om de hoek, maar in het rustige, gezellige Cornwall. Iets waar Merle niet op zit te wachten, maar haar uiteindelijk mee brengt dan ze denkt. De Monchy zet met Merle een hoofdpersoon neer waar je gaandeweg het verhaal steeds meer een band mee opbouwt. In het begin komt ze enigszins ongeïnteresseerd over naar de mensen om haar heen en is ze vooral gefocust op werk, dit maakt haar ook voor de lezer enigszins ongrijpbaar. De schrijfster houd je op de oppervlakte en geeft niet meteen alles van haar personage kwijt. Dit maakt Merle een interessant en complex personage, geweldig om te volgen doordat je haar pagina naar pagina die je omslaat beter leert kennen.

‘Een op en top feelgoodverhaal dat je het liefst in één keer uitleest!’

De Monchy brengt in dit boek haar beproefde recept terug voor een fijn verhaal. We volgen namelijk niet alleen Merle, maar ook arts Jessie, een pittige dame die een beetje in een relatiesleur is geraakt. Waar we Merle gaandeweg het verhaal leren kennen, worden we vanaf het begin meteen dicht in de buurt gebracht van Jessie. We lezen haar gedachtes, zien haar worstelingen en worden deelgenoot gemaakt van haar twijfels. Het tweeluik van verhaalvertelling dat De Monchy heeft gekozen werkt perfect. Voor beide personages heeft ze de juiste vertelvorm gevonden om hen goed neer te zetten. Het enige dat ik bij deze manier van verhaalvertelling had, is dat het enige tijd duurt voordat de twee verhalen samenkomen. Dit maakt dat ik soms wat zoekende was naar wat ze met elkaar te maken hadden.

De Monchy’s schrijfstijl is zoals we inmiddels van haar gewend zijn, vlot, sprankelend, waardoor dit verhaal een echte ‘weglezer’ is geworden. ‘Beter laat dan nooit’ is een boek waar je uren in kunt lezen zonder het door te hebben, omdat je in het verhaal wordt gezogen door de prachtige schrijfstijl van De Monchy. Een schrijfstijl die naast vlot ook deels beeldend is waardoor je je echt even bevindt in de wereld van de personages. ‘Beter laat dan nooit’ is wat mij betreft weer een topper van deze schrijfster. Het is romantisch door de vele liefdesverhalen, grappig door de gedachtes van hoofdpersonage Jessie, complex door het leven van Merle, maar vooral een verhaal dat je niet meer los wilt laten door de prachtige vertelling!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.