Recensie: ‘Bewijs het maar’, Lynn Painter

‘Love Wager’, ‘Better than the movies’ en ‘The Do-over’, drie boeken op het cv van schrijfster Lynn Painter waarmee ze veel romantiekliefhebbers heeft verrast. De schrijfster heeft inmiddels een flinke staat van verdienste en brengt ons een nieuw bruisend YA-boek ‘Bewijs het maar‘. Dit wordt smullen!

‘Drie jaar geleden ontmoette Bailey (type enthousiaste boekenwurm) Charlie (type cynische grapjas) op het vliegveld. Ze had meteen een hekel aan hem. Tot overmaat van ramp bleken de twee tegenpolen naast elkaar te zitten in het vliegtuig. Wanneer ze elkaars collega’s worden in het nieuwe hotel annex waterpark in hun stad, dreigt de irritatie weer op te lopen – totdat er tot verbazing van beiden een hechte vriendschap ontstaat. Terwijl ze de romantische vorderingen van anderen in het waterpark nauwlettend in de gaten houden en lief en leed delen over hun gescheiden ouders, probeert Charlie zijn gevoelens voor Bailey te onderdrukken. Al snel blijkt dat hij Baileys hart ook sneller laat kloppen, maar Charlie heeft een geheim – een geheim dat betrekking heeft op Bailey en op een weddenschap…’ (Uitgegeven door Best of YA Books).

De boeken van Lynn Painter, is er iemand die er niet van houdt? Ze zijn altijd heerlijk romantisch, precies feelgood genoeg om je dat warme gevoel te geven dat je krijgt van een mooi verhaal, maar ook met de nodige spanning om je aan de pagina’s gekluisterd te houden. Precies zo’n verhaal brengt Painter ons met ‘Bewijs het maar’, waarmee ze bewijst dat ze zeker aan de top van ieders favoriete schrijvers lijstje hoort.

In ‘Bewijs het maar’ maken we kennis met de goedlachse Bailey, een aardige meid die best een lastige tijd achter de rug heeft. Haar ouders zijn net gescheiden en daar heeft ze het moeilijk mee. Charlie herkent wat het is om gescheiden ouders te hebben, maar steun vinden de twee in eerste instantie niet bij elkaar. Ze kunnen elkaar niet luchten of zien. Totdat ze collega’s van elkaar worden en ze steeds een beetje meer naar elkaar groeien. Zou er liefde in de lucht kunnen zijn? Painter brengt ons twee mooie maar ook zeker complexe personages die mateloos interessant zijn om te volgen. Dit doen we vanuit twee perspectieven, die beide vanuit de ik-vorm zijn geschreven. Bailey leren we vanaf de eerste pagina goed kennen, ze deelt haar gedachtes en gevoelens en is een open boek, iemand waar je al snel een band mee zult vormen. Charlie blijft wat meer op de achtergrond. Painter heeft ervoor gekozen om Bailey echt de ster te maken van het verhaal door haar veel ruimte in het boek te geven, de hoofdstukken van Charlie zijn kort, maar zeker krachtig. Hoewel hij wat tijd nodig heeft voordat hij het achterste van zijn tong laat zien krijgen we wel een klein inkijkje in zijn gedachten en leren we hem zo beetje bij beetje kennen.

‘Romantisch, pakkend en oh zo goed geschreven!’

Painter kiest ervoor om het verhaal vanuit twee perspectieven te beschrijven en deze manier van verhaalvertelling werkt geweldig. We maken niet alleen kennis met de personages, maar we krijgen aan het einde van ieder hoofdstuk ook een kleine cliffhanger die smaakt naar meer en het lastig maakt om dit boek weg te leggen. Daarnaast is ook de onderwerpkeuze van de schrijfster on point! We lezen een groot scala aan tienerproblemen de revue passeren, maar daarbij weet Painter een goede balans aan te brengen. Een balans waarin ze tevens alle stereotyperingen uit de weg gaat. Hoewel Bailey het bijvoorbeeld erg lastig heeft met de scheiding van haar ouders, zien we haar niet rebelleren hierdoor. Nee we zien hoe ze dit op haar eigen manier verwerkt. Ik kan me dan ook goed voorstellen dat dit boek een prachtige steun kan zijn voor tieners die door hetzelfde heengaan.

‘Bewijs het maar’ heeft alle ingrediënten voor een geweldige YA die tot in de perfectie met elkaar zijn verweven! Het is romantisch door de opbloeiende liefde, het is pakkend door de verschillende perspectieven en bruisend geschreven door Painter die zowel in het vlotte als het meer gedetailleerde weet te overtuigen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.