Recensie: Boekenweekgeschenk en essay 2023

De Boekenweek 2023 is gisteren van start gegaan met een gezellig en uitbundig Boekenbal, het traditionele beginpunt van de week waar veel boekliefhebbers het hele jaar op wachten! Vanaf nu kun je het Boekenweekgeschenk en Boekenweekessay bemachtigen in de boekhandel. En ik kan je zeggen: het zijn dit jaar wederom twee pareltjes geworden!

Boekenweekgeschenk: ‘De eerlijke vinder’, Lize Spit

Lize Spit brengt ons dit jaar het Boekenweekgeschenk, een kort verhaal waarin vriendschap, solidariteit en het belang van rituelen centraal staan. ‘Eind jaren negentig, de Vlaamse Kempen. Jimmy, die thuis een moeilijke tijd doormaakt, leeft helemaal op als de zoon van een gezin Kosovaarse vluchtelingen naast hem in de klas komt zitten. Jimmy is de slimste maar ook eenzaamste van zijn klas. Hij ziet het als zijn missie Tristan Ibrahimi door het schooljaar heen te helpen. Alle tijd die hij niet besteedt aan het verzamelen van flippo’s, brengt hij door bij het Kosovaarse gezin. Wanneer de Ibrahimi’s na een jaar plotseling uitgewezen worden, verzint Tristan een plan dat veel van Jimmy zal vragen.’ (Bron: CPNB)

Met ‘De eerlijke vinder’ zet Spit vanaf het begin meteen een sterk verhaal neer met een krachtig eerste hoofdstuk waarin we meegenomen worden in het leven van de jonge Jimmy. Dagelijks fietst hij door de straten om geld te zoeken dat hij kan inzetten om flippo’s te kopen. Samen met zijn vriend Tristan, de zoon van Kosovaarse vluchtelingen, die op het punt staat om uitgewezen te worden. Tijd voor de twee om een plan te bedenken om dat tegen te houden. Spit neemt ons mee in de leefwereld van Jimmy en doet dit met verve. De soms ietwat naïeve denkbeelden van de jongen worden vol emotie naar het verhaal gebracht. Wat maakt dat je al snel een band met hem opbouwt.

Spit beschikt over een meesterlijke beeldende schrijfstijl, waarmee ze iedere situatie inzichtelijk maakt. Iets dat wordt gecomplimenteerd door haar gevoel voor het inzetten van metaforen, wat het verhaal meer herkenbaar maakt. Zo schrijft ze: ‘Hij wilde dit geluk zo lang mogelijk doen duren, uitrekken tot een flinterdunne draad die maar niet afgewikkeld raakte’. Spit zet met ‘De eerlijke vinder’ een mooi en pakkend kort verhaal neer dat smaakt naar meer. Een fijn geschenk tijdens deze week vol boeken!

Boekenweekessay: ‘Boto Banja’, Raoul de Jong

In het Boekenweekessay ‘Boto Banja’ neemt schrijver Raoul de Jong ons mee naar een geheim genootschap van schrijvers. ‘Op een ochtend wordt Raoul de Jong wakker met het besef: ik moet varen. Hij vindt een schip dat hem van de Dominicaanse Republiek naar Curaçao kan brengen, een route die vele slaafgemaakten destijds in omgekeerde richting aflegden. De Jong reist in de voetsporen van Anton de Kom en diens tijdgenoten. Zij, veelal nazaten van slaafgemaakten, staken in de eerste helft van de vorige eeuw als vrije mensen zeeën en oceanen over om hun plek in de wereld op te eisen. Langzaamaan ontwaart De Jong de contouren van een geheim genootschap van dansende schrijvers, die weigerden zich te laten beperken door de rol die de wereld voor hen had bedacht. Ondeugende eenlingen die, als je goed kijkt, niet alleen staan maar onderdeel zijn van een groots netwerk van verhalen, rituelen, geschiedenissen en dromen. Wat kunnen wij van hen leren over wat het betekent om een vrij, onbegrensd mens te zijn en over hoe we dat, ondanks de grenzen die de maatschappij soms voor ons opwerpt, kunnen blijven?’ (Bron: CPNB)

Boekenweekessay’s, ik lees ze ieder jaar met veel plezier. Ze schijnen altijd een doeltreffend licht op een actuele situatie of nemen ons juist mee in het verleden waar de kennis ligt die we in het heden kunnen gebruiken. Dit jaar met ‘Boto Banja’ brengt Raoul de Jong ons wat mij betreft het beste, meest prikkelende en inspirerende Boekenweekessay dat we in tijden hebben gezien. Wat neerkomt op een combinatie van drie ingredienten. Allereerst beginnende met het onderzoekwerk dat De Jong heeft gedaan voor dit verhaal, als lezer worden we helemaal meegenomen in de geschiedenis en op de tocht die De Jong maakt. Het gedegen onderzoek voelt hierbij als de fundering van de boot waarop de tocht wordt gemaakt, sterk en krachtig om het verhaal op te bouwen. Waarbij het tweede component komt kijken, de ijzersterke manier van verhaalvertelling van De Jong. Hij weet je als geen ander aan de pagina’s te binden en je mee te nemen op zijn tocht. Wat mij brengt tot het derde en laatste punt wat dit essay compleet maakt: emotie. De Jong brengt de emoties van de mensen die hij ontmoet, maar ook van hemzelf, prachtig naar voren. Hij geeft woorden aan de meest moeilijke emoties en maakt ze voor ons inzichtelijk. Een ware parel!

Het Boekenweekgeschenk krijg je tijdens de Boekenweek, van 11 tot en met 19 maart, cadeau bij aankoop van 15 euro aan boeken. Het Boekenweekessay bemachtig je vanaf 11 maart voor vijf euro in de boekhandel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.