Recensie: ‘Bookish and the Beast’, Ashley Poston

Met ‘Geekerella’ wist schrijfster Ashley Poston het hart van meteen menig YA-liefhebber te veroveren. We werden als een magneet naar het boek getrokken door de sprookjes die Poston op fenomenale wijzen wist te verweven met de wereld van science-fictionhelden en comic con. Begin deze maand voegt de schrijfster een nieuw boek toe aan haar succes-serie: ‘Bookish and the Beast‘ bij uitgeverij Penguin Random House.

Rosie Thorne is feeling stuck—on her college application essays, in her small town, and on that mysterious General Sond cosplayer she met at ExcelsiCon. Most of all, she’s stuck in her grief over her mother’s death. Her only solace was her late mother’s library of rare Starfield novels, but even that disappeared when they sold it to pay off hospital bills.
 
On the other hand, Vance Reigns has been Hollywood royalty for as long as he can remember—with all the privilege and scrutiny that entails. When a tabloid scandal catches up to him, he’s forced to hide out somewhere the paparazzi would never expect to find him: Small Town USA. At least there’s a library in the house. Too bad he doesn’t read.
 
When Rosie and Vance’s paths collide and a rare book is accidentally destroyed, Rosie finds herself working to repay the debt. And while most Starfield superfans would jump at the chance to work in close proximity to the Vance Reigns, Rosie has discovered something about Vance: he’s a jerk, and she can’t stand him. The feeling is mutual.  But as Vance and Rosie begrudgingly get to know each other, their careful masks come off—and they may just find that there’s more risk in shutting each other out than in opening their hearts.

Adaptaties op sprookjes, ik hou ervan! Helemaal als er voor een sprookje wordt gekozen waar nog niet zoveel adaptatie op zijn geschreven. Laat dat nou net zijn wat schrijfster Ashley Poston heeft gedaan, ze koos voor Belle & the Beast om haar ‘Once Upon a Con Series’ uit te breiden. En dat blijkt een gouden zet te zijn, wat heeft Poston een geweldige adaptatie neergezet op het originele verhaal: het sprankelt door de verfijnde schrijfstijl, het is een echte doorlezer door de chemie tussen de hoofdpersonages die van de pagina’s spat en heerlijk nerdy.

In ‘Bookish and the Beast’ maken we kennis met Rosie en Vance. Rosie is een echte boekenwurm die niet lievers doet dan de hele dag lezen en haar favoriete filmserie ‘Starfield’ kijken. Vance, hoofdrolspeler in laatstgenoemde film heeft het even helemaal gehad met Hollywood, is een tikkeltje arrogant en is erg op zichzelf. Als de paden van beide met elkaar kruisen ontstaat al snel een opbloeiende liefde. Poston zet met de twee hoofdpersonen twee interessant personages neer om te volgen, met mooie verwijzingen naar het originele sprookje. Zo is Vance een brombeer die net zoals het beest zoveel mogelijk alleen wil zijn. Terwijl Rosie graag onder de mensen is en een vrolijke sprankel om haar heen heeft. Wat beide vooral interessant maakt is dat ze veel in hun hoofd zitten, waar je ook deelgenoot van wordt gemaakt door prachtige omschrijvingen van Poston. Dit zorgt ook voor een mooie spanningsopbouw. Je merkt dat de twee het liefst met elkaar zouden praten, maar ze worden door hun eigen gedachtes tegengehouden, wat een aantal spannende momenten oplevert.

‘Een feestje om te lezen door de sprankelende schrijfstijl, de chemie tussen de personages en de prachtige verwijzingen naar Belle & the Beast’

Poston brengt je dichtbij de personages, ze beschrijft het verhaal namelijk vanuit twee perspectieven. De hoofdstukken worden afgewisseld tussen Vance en Rosie, waardoor je ze goed leert kennen. Je leest wat ze denken, waarom ze acties ondernemen zoals ze dat doen en wat hun diepste wensen zijn. De schrijfster brengt je zo dichtbij de personages dat je zelf haast in het verhaal zit. Dit is ook toe te dichten aan haar gedetailleerde, vlotte pen. Zo spenderen Rosie en Vance veel tijd in de bibliotheek, deze wordt zo gedetailleerd omschreven dat je zelfs de boeken voor je ziet. Een prachtige manier om een lezer mee te nemen in het verhaal!

‘Bookish and the Beast’ bevat de nodige verwijzigingen naar het originele sprookje. Maar Poston geeft hier een fijn modern tintje aan. Zo is de Gaston in het boek een jongen die het maar niet accepteert dat Rosie niet met hem uitwil. Zoals de Gaston in het originele sprookje niet kon accepteren dat Belle geen relatie met hem wilde. Ook de vader speelt een grote rol ‘Bookish and the Beast’ zoals deze dat ook doet in Belle & the Beast. Maar ook hier komt een tintje moderniteit kijken. Rosie’s vader is namelijk homoseksueel, net zoals de beste vriend van Rosie. Poston geeft een mooie diversiteit weer in haar personages en creëert zo een verhaal dat helemaal past bij deze tijd.

‘Bookish and the Beast’ is een prachtige adaptatie op Belle & the Beast die perfect past in de ‘Once Upon a Con Series’. Het moderne tintje, de prachtige chemie tussen de personages en de verfijnde schrijfstijl van Poston maakt dit boek een feestje om te lezen. Hopelijk mogen er nog veel boeken volgen in de serie.

Heb jij ‘Bookish and the Beast’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van dit verhaal vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.