Recensie: ‘Boven de wolken’, Jenny Colgan

De boeken van Jenny Colgan, ik zou er het liefst in willen wonen. Ze zijn altijd zo heerlijk liefdevol, huiselijk en warm. Tijd voor de schrijfster om ons deze zomer te verrassen met het eerste deel van een compleet nieuwe serie, die je niet in de koude kleren gaat zitten. Maak kennis met ‘Boven de wolken‘.

‘In Boven de wolken onderbreekt Morag McGinty haar snelle pilotenleven in Londen om terug te keren naar de rust van Schotland. Nu haar grootvader niet kan werken, heeft Morag geen andere keuze dan de lokale vliegroute over te nemen in zijn gammele, oude vliegtuig en de lokale bevolking – en af en toe een schaap – over de prachtige archipel te vervoeren. Tot ze terechtkomt in een razende storm en een noodlanding moet maken op een afgelegen eiland. Ze is gestrand, ver van de bewoonde wereld en helemaal alleen, hoewel… Naast ontelbare vogels woont er één man: Gregor Cameron, de norse ornitholoog die het hele seizoen voor het eiland zorgt. En het lijkt erop dat ze voorlopig met elkaar opgescheept zitten…’ (Uitgegeven door L.S.Amsterdam, vertaald door Inge Pieters).

Iedere lezer heeft wel een schrijver waarvan de boeken een instant buy zijn. Je kunt ze zo uit de schappen van de boekhandel pakken en kopen: want de kwaliteit is altijd goed, de verhalen weten je mee te nemen naar nieuwe plekken en de personages voelen aan het einde van het verhaal als echte vrienden. Voor mij is Jenny Colgan een schrijfster die nooit teleurstelt. En dat doet ze ook zeker niet in haar nieuwe boek ‘Boven de wolken’!

In ‘Boven de wolken’ maken we kennis met de stoere pilote Morag. Haar leven speelt zich voor het merendeel boven de wolken af, waar ze kan nadenken over wat ze echt in het leven wil. Wanneer een incident plaatsvindt in de lucht begint haar interne rader steeds meer rondjes te draaien. Wat wil ze gaan doen, welke richting wil ze op? Alsof het lot het heeft bepaald, besluit haar opa dat hij genoeg vlieguren heeft gemaakt en draagt hij zijn lokale vliegroute, inclusief gammel vliegtuig, over aan Morag. En dat brengt haar meer dan alleen een groter gevoel van vrijheid. Colgan brengt ons weer een mateloos interessant personage om te volgen, precies zoals we van haar gewend zijn. We lezen het verhaal over een stoere vrouw, die haarzelf door niets of niemand laat tegenhouden. Maar daarnaast ook een menselijk personage met zo haar gebreken en onzekerheden. Colgan neemt ons mee in de gedachtes van Morag en laat ons zo goed kennismaken met het personage. We voelen de vrijheid die ze voelt in de lucht door de mooie omschrijvingen die ze daarover geeft, we voelen haar innerlijke strijd met wat ze nou echt wil in het leven door de dialogen die ze voert. En we voelen de ontluikende liefde die haar aan het wankelen brengt maar haar daarnaast ook een keer niet in de lucht laat zweven, maar op de grond.

‘Een mooi, open en eerlijk verhaal!’

Colgan laat ons in ‘Boven de wolken’ wederom kennismaken met haar prachtige schrijfstijl. Waarbij ze in dit boek vooral de aandacht goed legt op zintuigelijke waarnemingen. Van mooi beschrijven van de plekken waar Morag overheen vliegt tot de geluiden die de motor van het vliegtuig maakt. Deze manier van verhaalvertelling plaatst je al lezer helemaal in het verhaal en geeft je het gevoel dat je er zelf bij aanwezig bent. Daarnaast laat Colgan ons ook een vernieuwende manier van verhaalvertelling zien. In het voorwoord beschrijft ze dat dit niet zomaar een boek over een piloot is, het gaat niet per se om het vliegen. Het gaat om de vrijheid die je daarboven krijgt, om naar je leven te kijken en te besluiten wat jij graag zou willen doen. Waarbij ze aangeeft dat je nooit te oud bent om nieuwe keuzes te maken. Hoewel Colgan deze boodschappen in meerdere verhalen vertelt, is Morag de menselijke versie hiervan geworden, ze ademt deze boodschap, zet hem kracht bij met haar acties en inspireert je als lezer. De daadkracht waarmee ze dat doet is prachtig.

‘Boven de wolken’ is een mooi, open en eerlijk verhaal geworden dat een eerbetoon is voor het maken van je eigen keuzes in het leven. Uiteraard met het bekende Colgan sausje: liefdevol, krachtig, warm en uiteraard met de nodige grappige momenten. Feelgood met een randje realgood!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.