‘Breakfast at Tiffany’s‘, het werd in een klap wereldberoemd toen actrice Audrey Hepburn in de huid kroop van het hoofdpersonage in de gelijknamige film. Schrijver Truman Capote wist decennia geleden een verhaal neer te zetten dat prikkelend is, pakkend en mateloos interessant door het energieke en enigszins aparte hoofdpersonage Holly. Penguin UK heeft het verhaal dit najaar uitgebracht in een prachtige nieuwe editie (Little Clothbound Classics), wat dit verhaal helemaal recht doet!
‘Holly Golightly is a glittering socialite mover and shaker: generally upwards, sometimes sideways and, every now and then, down. She’s up all night drinking cocktails and breaking hearts. She’s a shoplifter, a delight, a drifter, a tease. In short, an icon. Truman Capote’s most famous work, Breakfast at Tiffany’s is the ultimate ode to dreamers.‘ (Uitgegeven door Penguin UK).
De Penguin ‘Little Clothbound Classics’, ik ben er fan van! Deze prachtige linnen edities van klassiekers maken dat je meteen verliefd wordt op het boek en het verhaal dat het huist. Daarnaast staan ze na het lezen prachtig in je boekenkast en zijn ze een feest voor ieders oog. Dit najaar heeft de uitgever een van mijn favoriete verhalen in een linnen jasje gestoken, wat het alleen maar mooier maakt!
In ‘Breakfast at Tiffany’s’ maken we kennis met Holly Golightly, een flamboyante verschijning die het liefst de hele dag rondbrengt met haar vrienden, mode en uiteraard haar grote liefde het Amerikaanse sieradenmerk Tiffany’s. Door de ogen van haar onbekende buurman maken we kennis met haar. In eerste instantie heeft hij niet zoveel op met de, nogal aanwezige Holly, maar gaandeweg het verhaal begint hij steeds meer bewondering te krijgen. Capote brengt ons een heerlijke personage om te volgen, iemand met het hart op de tong die zich niets aantrekt van de mensen om haar heen die zo hun eigen meningen hebben over haar. Holly doet wat ze wil en wanneer ze dat wil. Door de scherpe observaties van haar buurman wordt het verhaal rondom Holly beetje bij beetje ontrafelt. Er zit namelijk meer achter de socialite dan je in eerste instantie zou denken, wat haar een mateloos interessant personage maakt. Iets dat Capote met zijn prachtige manier van vertelling mooi naar voren laat komen.
‘Een van de meest kunstig geschreven verhalen!’
Capote’s schrijfstijl is perfect voor dit verhaal, heerlijk verhalend en gedetailleerd. Alsof je zelf door de ogen van de buurman kennismaakt met Holly en haar vrienden. Hoewel dit verhaal maar 130 pagina’s telt voelt het aan het einde alsof je iedereen goed kent, je onderdeel bent van het verhaal. Iets dat alleen maar kan worden toegedicht aan de warme schrijfstijl van Capote, die als geen ander weet hoe hij situaties inzichtelijk moet maken en de lezer mee moet nemen in het verhaal. Complimenten daarnaast voor de schrijver voor het optekenen van het verhaal vanuit een observerend perspectief, een lastige manier van het vertellen van een verhaal doordat je ook over degene die observeert meer te weten wilt komen. Capote heeft het talent om je zowel bij Holly als degene die haar observeert mooi in de buurt te brengen en deelgenoot te maken van hun leven.
‘Breakfast at Tiffany’s’ blijft voor mij een van de meest kunstig geschreven verhalen uit de geschiedenis. Een verhaal dat staat als een huis door de pakkende personages, de prikkelende manier van verhaalvertelling en onderwerpkeuze.