Recensie: ‘Breakfast at Tiffany’s’, Truman Capote (Penguin Readers)

Altijd al Engels willen leren of je Engels willen bijspijkeren? Uitgeverij Penguin to the rescue! De Engelse uitgever brengt al gelangen tijd boeken uit waarmee je gemakkelijk, en uiteraard vol plezier, de Engelse taal leert. Tijd om zelf een van de boekjes uit te proberen, te beginnen met een all time favorite ‘Breakfast at Tiffany’s’, geschreven door Truman Capote.

An unnamed writer remembers living in New York City in the United States of America during World War II. He becomes friends with one of his neighbors, the beautiful yet strange, Holly Golightly.’

Penguin Readers is a series of popular classics, exciting contemporary fiction, and thought-provoking non-fiction, written from learners of English as a foreign language. The series is aligned to the Common European Framework of Reference for Languages and includes activities that help develop key skills.

In Nederland hebben we boekjes die geschreven zijn voor verschillende Avi-niveaus, in Engeland brengt uitgeverij Penguin ons de Penguin Readers, waarmee hetzelfde effect wordt gecreëerd. Al lezende leert de lezer steeds meer Engels woorden en wordt het steeds makkelijker om zinnen te vormen. En laat het maar aan Penguin over om dit ook nog eens een onwijs leuke bezigheid te laten zijn. Ze brengen ons namelijk een aantal klassiekers om je meer bekend te maken met de Engelse taal. Zo maken onder andere ‘Romeo and Juliet’, ‘A Christmas Carol’ en dus ook ‘Breakfast at Tiffany’s’ onderdeel uit van de Penguin Readers serie.

‘Een leuke en speelse manier om de Engelse taal te leren kennen!’

In ‘Breakfast at Tiffany’s’ maken we kennis met Holly Golightly, een flamboyante verschijning die het liefst de hele dag rondbrengt met haar vrienden, mode en uiteraard haar grote liefde het Amerikaanse sieradenmerk Tiffany’s. Door de ogen van haar onbekende buurman maken we kennis met haar. In eerste instantie heeft hij niet zoveel op met de, nogal aanwezige Holly, maar gaandeweg het verhaal begint hij steeds meer bewondering te krijgen. Capote brengt ons een heerlijke personage om te volgen, iemand met het hart op de tong die zich niets aantrekt van de mensen om haar heen die zo hun eigen meningen hebben over haar. Holly doet wat ze wil en wanneer ze dat wil. Door de scherpe observaties van haar buurman wordt het verhaal rondom Holly beetje bij beetje ontrafelt. Er zit namelijk meer achter de socialite dan je in eerste instantie zou denken, wat haar een mateloos interessant personage maakt. Iets dat Capote met zijn prachtige manier van vertelling mooi naar voren laat komen. Want hoewel dit verhaal met iets meer ‘makkelijkere’ woorden is opgeschreven, blijft zijn mooie schrijfstijl zeker overeind. Een schrijfstijl die goed te omschrijven is als prachtige gedetailleerd, maar ook zeker vlot waardoor je door dit verhaal vliegt. Lezers maken door ‘Breakfast at Tiffany’s’ niet alleen kennis met de Engelse taal, maar ook met de geweldige schrijver die Capote was!

‘Breakfast at Tiffany’s’ behoort tot de vierde categorie van de Penguin Readers. Dit betekent dat het een A2+ niveau is, waardoor enige kennis van de Engelse taal zeker een vereiste is. Het verhaal bestaat uit tussen de 11.000 en 14.000 woorden, waardoor je echt door het boek heen vliegt. Penguin laat je op een speelse manier kennis maken met de Engelse taal. In het boek zitten namelijk dik gedrukte woorden verstopt die je door het verhaal en de context te lezen leert. Daarnaast komen deze woorden ook nog met een beschrijving terug achteraan het verhaal. Deze manier van het leren van Engelse woorden, zonder ze echt rijtje voor rijtje te leren zoals op de middelbare school, geeft het een natuurlijk gevoel. Ik kan dan ook niet anders zeggen dan dat ik zeker fan ben van de Engelse boekjes!

De Penguin Readers zijn beschikbaar vanaf het Pre A1 level, wat bestaat uit ongeveer 400 tot 600 woorden, tot en met level B2, waarbij een verhaal bestaat uit 22.000 tot 26.000 woorden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.