Recensie: ‘Breathless’, Jennifer Niven

Het is alweer meer dan vijf jaar geleden dat Jennifer Niven ons allemaal aan de pagina’s gekluisterd wist te houden met het ontroerende ‘All the Bright Places’. Een boek waarin ze haar talent voor het vertellen van verhalen met een aangrijpende onderliggende laag liet zien. Dit najaar is ze terug met een net zo pakkend boek: ‘Breathless‘, uitgegeven door Penguin Random House.

‘With high school coming to an end, Claudine Henry is focused on four things: sex, starting college, becoming a famous writer, and… sex. But when her parents announce they’re splitting up, her entire world begins to fall apart. The epic road trip she planned with her best friend is cancelled, and she finds herself stuck on a remote island off the coast of Georgia with her mom – an island with no WiFi, no cell service and no friends.

Until she meets the free spirited, mysterious, and beautiful Jeremiah. He infuriates and intrigues her. Their chemistry takes her by surprise, and when Claude decides he should be her first, she tells herself it’s just sex. Exactly what she wanted, right? They both know that what they have can’t last forever, but maybe the time they have can be enough.’

Here we laughed. Here we fought. Here we loved and dreamed. Here is where the fire started. Here is where the first brick fell. Here is where the floor disappeared. Here is where I built a new one underneath my feet. And here is where I began‘, besluit Niven haar boek na 381 pagina’s. Er zijn maar weinig schrijvers wiens verhalen mij tot tranen weten te roeren, waar ik vooraf al weet dat ik een hele middag uit ga trekken om het verhaal in één keer uit te kunnen lezen, maar Niven brengt zo’n verhalen waarbij je weet dat je in een prachtige rollercoaster aan emoties stapt. Na haar vorige werk waren de verwachtingen hoog en ik kan je zeggen: ‘Niven maakt ze waar, en hoe!’

In ‘Breathless’ laat de schrijfster ons kennismaken met hoofdpersoon Claude, een aardig meisje dat haarzelf helemaal laat opslokken door tieneronderwerpen en dan met name één, ze is maagd en vastbesloten om dat te verliezen in de zomer voordat ze naar de universiteit gaat. Haar droompartner ziet haar naar jaren eindelijk staan, waardoor Claude denkt dat haar doel steeds meer binnen handbereik is. Totdat haar ouders bekend maken dat ze gaan scheiden en Claude met haar moeder naar een eiland afreist om daar de zomer door te brengen, wat haar meer brengt dan ze dacht. Niven neemt ons weer mee in de prachtige emotionele reis van Claude, waarbij ze ons als een vogel boven het verhaal laat vliegen. We zien hoe Claude problemen heeft om haar draai te vinden op het eiland tot ze de jongen van haar dromen tegenkomt. Hoewel we deze formule: ‘meisje ontmoet jongen, ze worden verliefd’, in veel boeken zien terugkomen geeft de schrijfster er weer haar geweldige eigen draai aan waardoor het een verhaal wordt met prachtige onderliggende lagen, een feministisch relaas is voor ieder tienermeisje, maar vooral een verhaal is dat ontroert en raakt.

‘Een verhaal met een prachtig feministisch randje, een beleving op zich die je gelezen wilt hebben!’

Dit komt vooral door Niven’s geweldige manier van het vertellen van een verhaal. Ze schakelt tussen het verleden en het heden, legt de emoties en gevoelens van haar personage bloot waardoor je vanaf de eerste pagina een band met Claude opbouwt. Hierbij deinst de schrijfster niet terug om de donkere kanten op te zoeken, zoals ze ook deed in haar vorige boeken. We zien Claude in het begin van het verhaal erg worstelen met de scheiding van haar ouders, met een incident tot gevolg. Niven brengt dit rauw naar papier, maar raakt daarmee wel keer op de keer de gevoelige snaar. Daarnaast voelt dit boek als een feministisch relaas voor iedere jonge vrouw die voor het eerst te maken krijgt met een partner en seksuele relaties. Niven zet met Claude een sterk personage neer die zelf bepaalt met wie en wat ze doet. Een personage dat nee durft te zeggen, waarmee Niven laat zien dat jij de baas bent over je eigen lichaam. Wat nog maar een van de vele mooie boodschappen is die als een rode draad door dit verhaal lopen.

Niven’s schrijfstijl is geweldig voor dit verhaal, op sommige momenten zelf poëtisch te noemen. Ze brengt de gevoelens van haar personages onder woorden met prachtige teksten, zoals de quote die ik bovenaan uitlichtte. Niven is de koningin van het vertalen van lastige gevoelens en emoties naar pakkende teksten waardoor iedereen weet waar je het over hebt. Ze heeft met ‘Breathless’ dan ook niet alleen een prachtig, pakkend verhaal geschreven, maar ook een die tot steun kan zijn voor jongeren die zelf de wereld aan het ontdekken zijn.

Ik zou nog uren door kunnen schrijven over dit boek, maar ‘Breathless’ is een beleving, een verhaal dat je zelf wilt lezen om helemaal te begrijpen wat een prachtige impact het heeft. Wederom een verhaal om niet meer te vergeten van Niven’s hand!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.