Recensie: ‘Breekbaar geluk’, Saskia M.N. Oudshoorn

Eind 2019 maakten we voor het eerst kennis met feelgood schrijfster Saskia M.H. Oudshoorn toen ze ons het verslavende feelgood verhaal ‘Recept van geluk’ bracht over bakster Liv. Tijd om te kijken hoe het nu gaat me Liv, de knappe Matthew en de andere kleurrijke personages in het vervolg ‘Breekbaar geluk’!

‘Liv kan haar geluk niet op: haar eigen patisserie is een succes en nu heeft ze ook nog eens de fantastische en knappe Matthew aan haar zijde. Haar ex vriendje Onno is echter veel minder gelukkig met deze nieuwe situatie. Zo ongelukkig zelfs dat hij, in een vlaag van blinde woede, een impulsieve en domme beslissing maakt die de levens van bijna alle betrokkenen overhoop gooit. Wanneer hij besluit alleen aan Liv zijn daden op te biechten ziet zij zich gedwongen tot het maken van een onmogelijke keus. Moet ze zwijgen om Onno te beschermen? Of moet ze Matthew in vertrouwen nemen en riskeren dat ze alles kwijtraakt waar ze zo hard voor gevochten heeft? Een onmogelijke beslissing waarvan ze de gevolgen, ondanks de onvoorwaardelijke steun van haar trouwe vrienden Kate en Laurens, helemaal zelf zal moeten dragen.’ (Uitgegeven door Kobo)

Het is alweer meer dan twee jaar geleden dat ik ‘Recept voor geluk’ las, maar toch zit het verhaal nog vers in mijn gedachte. Iets wat een goed verhaal bij een lezer te weeg kan brengen. Ik was dan ook meteen enthousiast toen ik hoorde dat er een vervolg op het geweldige eerste deel van de serie zou verschijnen, en boy oh boy wat is ‘Breekbaar geluk’ een topper van een vervolg geworden. Liefdevol, spannend en vol drama!

In dit tweede deel van de serie duiken we weer in het leven van Liv. Ze is gelukkig samen met Matthew, maar haar agressieve ex loopt nog steeds rond en wil haar terug. Met een korte samenvatting van het vorige boek steekt Oudshoorn ‘Breekbaar geluk’ in, waarna ze meteen het verhaal induikt. We ontmoeten Liv als ze op een feestje staat, waar alle personages aanwezig zijn, je voelt de spanning, het is wachten op het moment dat er iets gaat gebeuren. En dat doet het ook, ik zal niet spoilen, maar wow wat een spannende verhaallijn! Oudshoorn zet in dit tweede deel met Liv een sterk personage neer. Waar ze in het vorige boek soms nog ietwat timide was, leren we Liv nu van een strijdlustige kant kennen. Zoals we van Oudshoorn gewend zijn worden we dichtbij het personage gebracht waardoor je alle momenten zij aan zij met elkaar meemaakt. Maar ook Matthew leren we in dit verhaal goed kennen. De schrijfster beschrijft het verhaal namelijk vanuit zowel het perspectief van Liv als van Matthew en dat werkt geweldig! ‘Breekbaar geluk’ is hierdoor een rond verhaal geworden, waar je als lezer als een vogel boven hangt en alles meekrijgt van de personages. Dit zorgde ervoor dat ik het boek in één zit uit heb gelezen!

‘Heerlijk vlot met oog voor onderliggende lagen!’

Oudshoorn schrijfstijl draagt daar ook zeker aan bij, deze is wederom heerlijk vlot waardoor de vaart goed in het verhaal zit. Hoewel vaart en vaak voor zorgt dat je niet echt mee wordt genomen in de binnenwereld van een personage, heeft de schrijfster de perfecte balans gevonden om je ook mee te nemen in de gevoelens van haar personages. Ze brengt ze kwetsbaar naar de pagina’s, waar je door de openheid die wordt gegevens over hun emoties al snel een band opbouwt met de personages. Ook de onderwerpkeuze van Oudshoorn staat compleet in dienst van het verhaal. Zo belicht ze onder andere het onderwerp: ‘huiselijk geweld’. Op een respectvolle manier laat ze zien hoe dit een weerslag kan hebben op het latere leven en dit mensen kan vormen. Deze onderliggende laag geeft dit feelgood boek de nodige lading mee om je zo nu en dan ook echt te ontroeren.

‘Breekbaar geluk’ is een prachtig vervolg op het geliefde eerste deel van de serie! De kwetsbaarheid van de personages waar Oudshoorn met verve over schrijft, de onderwerpkeuze en de vlotte verhaalinsteek maken dit een boek om niet meer weg te leggen totdat het uit is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.