Bordspellen, ik speelde ze vroeger al graag en nog steeds blijft het een van de leukste activiteiten om te doen met vrienden. Al een tijdje stond ‘Catan‘ (het basisspel) hoog op mijn lijstje om uit te proberen, en dit weekend was het dan eindelijk tijd om het spel te spelen. En voor andere ‘Catan’ newbies onder ons: dit spel laat de handelaar in je naar boven komen!
‘Ontdek een nieuwe wereld! Zijn jullie nieuwe op het eiland Catan en gaan jullie als echte kolonisten aan de slag? Het vruchtbare land levert veel grondstoffen op, waarmee jullie straten en dorpen bouwen. Al snel bloeit de handel tussen de kolonisten op en groeien de dorpen tot steden uit. De stijgende welvaart zorgt voor drukte op het eiland. Er ontstaat een spannende wedloop om de langste wandelroute, de grootste riddermacht en de meeste punten. Smeed intelligente plannen, handel gewiekst en vertrouw op een vleugje geluk in dit uitdagende avontuur.’ (999 Games)
‘Catan’, het spel dat iedere speler laat veranderen in een ware onderhandelaar, dorpen laat bouwen, grondstoffen fanatiek laat verzamelen om uiteindelijk ervoor te zorgen dat je als winnaar uit de bus komt. Afgelopen maand nam ik deel aan het persevent van 999 Games, waar door twee bevlogen presentatoren de spellen van deze leuke spelletjesgigant werden uitgelicht. Toen Catan voorbij kwam was mijn aandacht meteen getrokken. Vroeger heb ik het wel eens gespeeld, maar al jaren stond het hoog op mijn lijstje om weer een keer te spelen met vrienden. En ik kan je zeggen: zo leuk als het spel vroeger was, zo leuk is het nu nog steeds!
Iedere speler begint Catan met twee straten en dorpen, waarmee je al twee overwinningspunten bezit. Bij tien heb je gewonnen. Om nieuwe overwinningspunten te krijgen moet je dorpen en straten neerzetten en dorpen tot steden uitbouwen. En daarvoor heb je uiteraard grondstoffen nodig. Het eerste wat opvalt aan het spel is het oog voor detail waarmee de makers het hebben gemaakt. Het speelveld eiland ‘Catan’ is omrand door een helderblauwe zee, waar de grondstoffen op zijn uitgebeeld. De honinggraadvormige speelstukken die staan voor de grondstoffen, in het midden van het bord zijn tot in de detail uitgewerkt, als je goed kijkt zie je de mensen aan het werk op het land en de dieren in de wijden. Dit maakt het verhaal rondom dit spel meteen leuk en realistisch.
‘Een spel dat iedereen veranderd in een ware handelaar!’
Als nieuwe speler, of zoals ik, iemand die het spel al een lange tijd niet meer heeft gespeeld, is het in het begin even zoeken wat precies de regels zijn. De regels zijn in een handig kort speloverzicht opgenomen, maar het zijn er redelijk wat waardoor het eerste potje een aantal ‘bladeren door de handleiding’ momenten oplevert. Eenmaal aan het spelen wordt dit geleidelijk aan minder en maakt dit spel van iedere speler een fanatieke! Normaal gesproken ben ik meer fan van de spellen die een kwartiertje tot een half uur duren, maar de vijfenzeventig minuten die voor dit spel staan vliegen in een mum van tijd voorbij. Doordat het erg interactief is (door dobbelen krijg je grondstoffen, je bent constant bezig met het bedenken van je volgende stap en je moet goede deals sluiten met je tegenspeler) zorgt het ervoor dat je al snel helemaal in het spel zit en je het eiland wilt veroveren. Daarnaast vind ik het erg leuk dat je als speler de mogelijkheid krijgt om te testen of je een echte onderhandelaar bent. Je kunt namelijk vaak niet alleen voortbouwen op de grondstoffen die je hebt en zult moeten ruilen met andere spelers. Doordat iedereen zo zijn eigen stijl hanteert, leer je ook een andere kant van je tegenspelers kennen.
Ik heb genoten van ‘Catan’ en ging weer even helemaal terug naar vroeger toen we dit meerdere keren achter elkaar speelden. Een spel voor een avondje gezellig met vrienden of familie, voor de fanatieke spelers en de gezelschapsspelers, maar vooral een spel voor iedereen met een passie voor handelen.