Recensie: ‘Check & Mate’, Ali Hazelwood

She’s back! We kennen haar onder andere van het heerlijke feelgoodverhaal ‘De liefdeshypothese’, waar geheel YA romantiek liefhebbend lezer helemaal verslingerd aan is geraakt. Tijd voor een nieuw verhaal om onze romantische harten te laten juichen, maak kennis met het YA-verhaal ‘Check & Mate‘ van Ali Hazelwood!

‘Mallory Greenleaf was ooit een aanstormend schaaktalent, maar is nu helemaal klaar met de sport. Schaken heeft alles in haar leven overhoop gegooid. Wanneer ze met tegenzin meedoet aan een laatste liefdadigheidstoernooi, verslaat ze geheel onverwacht Nolan Sawyer; de huidige wereldkampioen en het enfant terrible van de schaak-scene.

Nog onverwachter is zijn verlangen om het opnieuw tegen haar op te nemen. Welke zet zit hierachter? Als Mallory slim is, loopt ze weg. Game over. Maar de zeer welkome geldprijzen van de toernooien lonken. Gaandeweg ontdekt Mallory niet alleen dat er ook buiten de hal spelletjes worden gespeeld, maar ook dat het schaakbord nog altijd een magische aantrekkingskracht op haar heeft – net als die ene geduchte tegenstander…’ (Uitgegeven door Best of YA, vertaald door De Vertaalzusjes)

Met haar feelgood, sexy boeken wist Ali Hazelwood al menig volwassenen het hart op hol te brengen bij het verschijnen van een nieuw verhaal, maar daar kan ze nu ook de YA-doelgroep aan toevoegen. De schrijfster brengt met ‘Check & Mate’ haar eerste YA-verhaal uit en ik kan je zeggen: dat smaakt zeker naar meer!

In ‘Check & Mate’ maken we kennis met Mallory, een meisje die het op zijn zachts gezegd best moeilijk heeft. Haar moeder is ziek en kan helaas niet meer zoveel doen, waardoor Mallory de zorg over haar twee zusjes draagt. Ze zorgt ervoor dat ze te eten hebben, naar school gaan en brengt ook de nodige financiële middelen binnen om het huishouden op rolletjes te laten lopen. Makkelijk heeft ze het niet, zeker niet wanneer ze wordt ontslagen in de garage waar ze werkt. Een oude liefde voor schaken kan haar situatie flink veranderen, het is alleen de vraag of Mallory haarzelf weer wil verliezen in het spel dat zij en haar vader zo leuk vonden. Hazelwood brengt ons een complex hoofdpersonage waar je vanaf het eerste moment mee meeleeft. Je voelt de worstelingen die ze heeft om de eindjes aan elkaar te knopen, haar grote verantwoordelijkheidsgevoel en haar drang om alles en iedereen te helpen, waarbij ze haarzelf meermaals vergeet. Maar niet alleen dat, je voelt ook een grote kracht en doorzettingsvermogen die bewonderenswaardig zijn. We worden dicht bij Mallory in de buurt gebracht doordat de schrijfster het verhaal optekent vanuit de ik-vorm. Dit geeft ons een goed beeld van de gedachten en gevoelens van het hoofdpersonage.

‘Romantisch, pakkend en mooi diepgaand!’

Hazelwood brengt ons een boek met een thema dat we niet vaak voorbij zien komen in YA: schaken! Na The Queen’s Gambit heeft de sport zeker aan populariteit gewonnen en Hazelwood laat ons nog maar eens mooi zien waarom dat het geval is. Schaken loopt als een rode draad door het verhaal, maar waar deze sport voor sommige soms als taai aan kan voelen is dat in dit boek zeker niet het geval. We lezen over meerdere stappen die gezet kunnen worden op het bord, die ook weer hun weerslag hebben op het verloop van het verhaal. Een prachtige manier van het integreren van het spel, zonder het compleet de overhand te laten nemen. Hazelwood wisselt het namelijk fijn af met meerdere luchtigere momenten waarbij bijvoorbeeld liefde de boventoon voert. Want het is uiteraard geen boek van deze schrijfster zonder liefde erin. Voor ‘Check & Mate’ beschrijft Hazelwood dit heel anders dan we van haar gewend zijn. Waar haar boeken voor volwassenen vol zitten met sexy momenten, moeten we het in dit boek vooral met de spanning tussen de twee personages doen. Een mooie manier om jongere lezers mee te nemen in het ontstaan van een liefdesrelatie!

Uiteraard mag ook de typische heerlijk vlotte schrijfstijl van Hazelwood in dit boek niet ontbreken en trakteert ze ons weer op een sterk staaltje schrijverskunst. Je vliegt binnen een mum van tijd door het verhaal, dat is doorspekt met prachtige onderliggende boodschappen en dito mooie zinnen die dat alleen maar kracht bijzetten. Hazelwood brengt verslavende boeken die je niet meer neer kunt leggen en is daar met ‘Check & Mate’ ook zeker in geslaagd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.