Recensie: ‘Christmas Shopaholic’, Sophie Kinsella

Maak je maar op voor een liefdevolle, grappige en waanzinnige kerst want de queen of shopping is terug in de boekhandels! Sophie Kinsella schreef alweer het negende deel in de Shopaholic serie. Dit maal met een feestelijk randje, perfect voor de tijd van het jaar! Kom helemaal in de kerstsferen met ‘Christmas Shopaholic

Becky Bloomwood is dol op kerst. Het gaat altijd hetzelfde: haar ouders verzorgen het diner en de buren komen langs in vreselijke kersttruien. Maar dit jaar lijkt alles anders, Becky’s ouders verhuizen en vragen Becky het diner te organiseren. Wat kan er nou misgaan? Haar zus Jess eist vegan kalkoen, haar man Luke vraagt alweer aftershave en Minnie wil een heel specifieke picknickmand – en dan verschijnt er ook nog onverwacht een ex-vriendje met zijn opdringerige nieuwe vriendin, en hun motieven zijn verre van duidelijk. Wordt het een chaos of lukt het Becky er een fijne kerst van te maken?

Als er een nieuw boek van Sophie Kinsella uitkomt dan plan ik altijd een middag vrij om het boek meteen te gaan lezen. Ik kon dan ook niet wachten om te beginnen aan Christmas Shopaholic, waarin voor mij twee favorieten samenkomen: kerst en het beste personage uit de romanwereld Becky Bloomwood! En boy oh boy, wat heeft Kinsella een geweldig verhaal neergezet. Vlot geschreven, overladen met kerstsfeer en uiteraard met veel grappige momenten zoals we van de schrijfster gewend zijn. Er mogen dan vier jaar tussen dit verhaal zitten en ‘Shopaholic grijpt in’, je valt meteen weer in het verhaal over het leven van Becky en haar familie.

Te beginnen met de verhaallijn. De echte shopaholic fans kennen Becky en haar familie en vrienden inmiddels. Kinsella heeft er dan ook voor gekozen om niet te beginnen met herhalingen uit voorgaande boeken, maar meteen in het verhaal te vallen. Hoewel dit voor nieuwe lezers niet altijd even fijn kan zijn, werkt het in ‘Christmas Shopaholic’. Doordat de schrijfster ervoor kiest om meteen met het verhaal te beginnen, krijgt ze ook de tijd om haar personages zoals ze nu zijn te introduceren. Want Becky gaat uiteraard met haar tijd mee, duurzame kleding en circulair gebruik komen onder andere dan ook aan bod.

‘Wat heeft Kinsella met ‘Christmas Shopaholic’ weer een geweldig verhaal neergezet’

Wat ik erg leuk vond is dat de zus van Becky, Jess meer ruimte krijgt in dit verhaal. In de voorgaande boeken bleef ze een beetje op de achtergrond en leerde we haar vooral kennen als de timide, ietwat norse zus. In ‘Christmas Shopaholic’ krijgen we een inkijkje in haar leven en leren we meer over haar beweegredenen. Niet alleen Jess krijgt een grotere rol, hoewel het boek om Becky draait, krijgen we meer te lezen over haar familie en vrienden. Kinsella neemt de tijd om het verhaal van de hele familie te vertellen en zorgt zo ook voor vernieuwing in de reeks. Een verhaal over Becky alleen had ervoor kunnen zorgen dat het teveel zou voelen als de voorgaande boeken, maar door de hele familie erbij te betrekken slaat Kinsella een nieuwe weg in. Waarbij ze een rond verhaal presenteert dat verrast.

En dan hebben we nog kerst! Want dat zit er echt in, dit is het perfecte boek voor de kerst. ‘Christmas Shopaholic’ loopt over van de feestelijke momenten, settings en familiebijeenkomsten die daarbij horen. Hoewel het geen suger coated verhaal is, geeft dit boek wel dat fijne feelgood gevoel waardoor je meteen een mok chocolademelk wil maken, kerstliedjes op wil zetten en hoopt dat het gaat sneeuwen voor een echte kerst bingesessie. Dit is vooral toe te schrijven aan de beeldende schrijfstijl van Kinsella. Of het nou haar eerste of negende boek uit de serie is, Kinsella levert topwerk!

‘Christmas Shopaholic’ is wederom een pareltje van Kinsella’s hand. Vlot geschreven, een sprankelende feestelijke verhaallijn en uiteraard de alom bekende grappige momenten zoals je ze alleen vindt in de ‘Shopaholic’ serie.

Heb jij ‘Christmas Shopaholic’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van dit boek vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.