Recensie: ‘Cinder & Glass’, Melissa De La Cruz

Assepoester, van alle sprookjes die ik door de jaren heen gelezen heb, is dit toch zeker wel mijn favoriete sprookje. Meerdere keren stond het verhaal centraal in een YA-boek, maar nog niet zo catchy als in het nieuwe boek van Melissa De La Cruz. Ze brengt ons dit voorjaar ‘Cinder & Glass‘.

Cendrillon de Louvois was poised to be the most eligible maiden in all of France. But the death of her father, the king’s favorite advisor, has left Cendrillon at the will of her cruel stepmother and stepsisters. Dubbed Lady Cinder by the court, Cendrillon is forced to become a servant to her new family. But when she attends the royal ball, she catches the eye of the handsome Prince Louis and his younger brother, Auguste. Even though Cendrillon has an immediate aversion to Louis and a connection with Auguste, the only way to escape her stepmother is to compete with the other girls at court for the Prince’s hand. As her stepmother’s cruelty grows, Cendrillon captures the prince’s heart . . . though her own heart belongs to Auguste. Cendrillon’s fate rests on one question: Can she bear losing the boy she loves in order to leave a life she hates?‘ (Uitgegeven door Penguin Random House).

Assepoester, het is een geliefd sprookje bij schrijvers om te gebruiken als eikpunt voor een nieuw verhaal. Schrijfster Melissa De La Cruz, bekend van haar adaptaties op sprookjes waaraan ze een magische twist geeft, brengt ons een nieuwe versie van het verhaal. Eentje waarin het bekende sprookje wordt neergezet in het bruisende decor van Frankrijk uit 1680.

In ‘Cinder & Glass’ maken we kennis met Cendrillon, voor de Franse gemeenschap waar ze woont ‘Cinder’. Na het overlijden van haar vader wordt ze tot dienstmeid gemaakt van haar stiefmoeder en stiefzussen. De enige uitweg, trouwen met de kroonprins. Maar wat als je verliefd wordt op zijn jongere broertje? De La Cruz brengt ons een hoofdpersonage met het liefelijke karakter van assepoester zoals we het gewend zijn, maar ook met de nodige spirit om haar eigen doelen en vooral de liefde na te jagen. Iemand met het hart op de goede plek die beetje bij beetje meer haar eigen krachten begint in te zien en hier ook naar handelt. We maken kennis met haar vanuit het ik-perspectief waardoor we al snel een band met haar vormen. We voelen haar emoties en gevoelens, haar frustratie over de manier waarop haar leven loopt, maar ook haar innerlijke kracht om daar verandering in te brengen. Een mateloos interessant personage om te volgen door de coming-of-age vibes die dit verhaal heeft.

‘Een sprookje met coming-of-age vibes’

De LA Cruz brengt ons een verhaal waarin haar gedetailleerde manier van schrijven centraal staat. Ze heeft een prachtige verhalende manier van schrijven: met veel oog voor details, ritmische zinnen die organisch in elkaar overlopen en met gevoel voor emotie. Dit maakt dat je in een mum van tijd in het verhaal zit. Iets dat wordt versterkt door de setting van het verhaal: Frankrijk van eeuwen geleden. We krijgen details mee over die tijd, worden ondergedompeld in de wereld van de Franse elite en krijgen een goed beeld van het leven dat werd geleefd door de werkers. De La Cruz heeft zichtbaar veel aandacht besteed aan het neerzetten van de wereld waarin Cinder zich bevindt, maar daardoor mist dit verhaal wel een aspect dat bij haar lezers altijd zeer geliefd is: magie. Waar magie in sprookjes een hoofdrol speelt, mis je dit hier wel. Als sprookjesliefhebber wacht je op het moment dat er een vleugje magie zijn weg door het verhaal gaat vinden, wat het dat mooie gouden randje geeft, zeker met zo’n bruisende cover, maar dat blijft helaas uit.

‘Cinder & Glass’ is een romantisch en liefdevol verhaal van de hand van De La Cruz. Het verrast door het pakkende hoofdpersonage, de mooie setting van het verhaal en de verfijnde schrijfstijl van de schrijfster.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.