Recensie: ‘Dare to Ask’, Els Dragt & Jeroen Timmer

Vragen stellen, vaak hebben we het niet eens door, maar we doen het de hele dag. Door middel van vragen leer je iemand kennen, kun je inschatten of een baan bij je past en zorg je dat je een leuke avond hebt op een feestje. Voor mij is vragen stellen tevens onderdeel van mijn baan als journalist. Hoewel ik mij als een vis in het water voel bij het stellen van vragen, is het niet iedereen zijn ‘ding’. Els Dragt en Jeroen Timmer komen met de perfecte oplossing: ‘Dare to Ask‘. Een boek waarin jij leert vragen stellen als een pro.

Did you ask someone a question today? Asking questions makes us human, it helps us to establish connections, learn and transform. This book turns the spotlight on the craft of asking questions. Learn the ropes from all walks of life, like Socrates, a hairdresser, Einstein, a help desk employee, Lao Tse and a police detective. Use the practical tips and fun facts in this book to your advantage during birthday parties, when you meet the parents, at networking events or a first date. Are you ready to turn the focus to the other, ask questions, listen better and in the end: learn more?‘ (Dit boek is in het Engels)

Kleine kinderen stellen wel honderden vragen per dag. Hoewel het sommige ouders flink op de irritatie werkt, leert een kind zo de wereld kennen. Naarmate we ouder worden stellen we niet meer zoveel vragen. Je kunt je afvragen of we de wereld om ons heen nog willen definiëren of al een aantal vaste patronen hebben opgesteld. Maar nieuwsgierig blijven naar de wereld en andere mensen is en blijft belangrijk, stellen Dragt en Timmer. In ‘Dare to Ask’ nemen ze je mee in de wereld van het vragenstellen en hoe jij een pro wordt.

‘Een prachtige ode aan het stellen van vragen’

Dragt en Timmer steken het boek met een vlotte pen in. Na een korte uitleg over hun motivatie om dit boek te schrijven duiken ze in de materie. Waarbij ze vertellen over de verschillende manieren van vragen stellen: open vragen, gesloten vragen, suggestieve vragen en ga zo nog maar even door. Hierbij leggen ze stap voor stap uit hoe zo’n vraag in elkaar steekt en dagen ze je uit om een aantal vragen op te stellen. Hoewel de informatie mateloos interessant is, geven vooral de persoonlijke verhalen voor mij een unieke draai aan dit boek. Zo maken we onder andere kennis met een rechercheur die vertelt hoe vragenstellen hem helpt bij het onderzoeken van een zaak. Leren we van een kapster hoe zij die fijne ‘luchtige’ gesprekjes in de kappersstoel insteekt. Maar we nemen ook een sprong terug in de tijd en leren onder andere meer over de socratische gespreksmethode van de filosoof Socrates. Hierbij stel je voor een lange tijd vragen zonder een oordeel erin te verwerken, om zo echt een ander of een onderwerp beter te leren kennen.

‘Dare to Ask’ is een prachtige ode aan het stellen van vragen en een mooi handboek voor iedereen die daar meer over wil leren. Hoewel de informatie interessant is en de schrijfstijl vlot, soms op het grappige af, voelen sommige tips in het boek ietwat als een ‘open deur’. Zoals dat wanneer je een vraag aan iemand stelt en diegene beter wilt leren kennen, je het antwoord niet moet proberen te overtreffen. En dat je met open vragen meer bereikt dan met gesloten vragen.

Desalniettemin heb ik zeker genoten van ‘Dare to Ask’ en hier en daar ook nog een paar tips opgepakt die ik in mijn werk kan meenemen. Voor iedereen die moeite heeft met het stellen van vragen, opzoek is naar een boek over hoe je een gesprek op gang moet houden, is dit zeker een aanrader om een pro te worden in het stellen van vragen.

Heb jij ‘Dare to Ask’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van dit boek vindt!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.