Wanneer hoofdpersoon David besluit om de band Darkhearts te verlaten, weet hij niet dat het binnen mum van tijd een van de bekendste bands van Amerika wordt. Door zijn besluit verliest David niet alleen zijn band, maar ook de vriendschap met de leden. Of toch niet? We komen erachter in het prachtig geschreven ‘Darkhearts‘ van James L. Sutter, waarin mentale gezondheid een grote rol speelt. Het perfecte boek voor deze Blue Monday week.
‘David used to be in a band with his best friends Chance and Eli. Now the band, Darkhearts, is super famous, with a legion of fans – and David’s out of the band and back in high school, brooding over everything he lost out on.
Then tragedy throws David and Chance back together. Chance is everything David is not: a swaggeringly drop-dead gorgeous rock god. And yet spending more time alone with Chance, David has to admit he actually misses being with his old friend – and maybe he feels something more. Can you mix music with love?’ (Uitgegeven door Andersen Press).
Soms kom je een boek tegen dat je compleet van je sokken blaast en dat je alleen maar door wilt blijven lezen. James L. Sutter brengt ons zo’n boek met ‘Darkhearts’. Een boek over het vinden van je eigen identiteit, de wereld ontdekken en uitgedaagd worden om ten aller tijde jezelf te blijven.
In ‘Darkhearts’ maken we kennis met David, een aardige jongen die zijn hart en ziel heeft verkocht aan gitaarspelen. Iets dat hij graag deed met zijn vrienden Chance en Eli in de band Darkhearts. Maar wanneer hij besluit om de band te verlaten en zich te focussen op school wordt Darkhearts in een klap razend populair, met een legio aan fans die ze bij ieder concert toejuichen. De levens van de voormalige bandleden konden niet meer van elkaar verschillen, totdat een allesverwoestende gebeurtenis Chance en David weer samenbrengt. Kunnen ze hun vriendschap weer opbouwen en… voelen ze misschien meer voor elkaar? Sutter neemt ons mee in een wervelwind van een romantische YA die je vanaf het eerste moment compleet weet mee te zuigen in het verhaal. David is een complex personage om te volgen, maar daardoor mateloos interessant. We leren hem kennen in een redelijk lastige situatie voor hemzelf, hij worstelt zichtbaar met zijn identiteit en gevoelens. Wie is hij, wat wil hij in het leven en met wie wil hij dat doorbrengen? Sutter maakt ons goed onderdeel van deze worsteling en schept vanaf de eerste pagina een mooie band tussen lezer en hoofdpersonage. Een band die wordt gevormd door de openheid van David, waardoor je als lezer helemaal met hem meegaat. Het mag dan ook een understatement zijn dat meeleven met David zeker van toepassing is.
‘Een verhaal over het vinden van je echte zelf!’
Sutter leunt voor dit boek deels op zijn eigen ervaringen en dat is terug te lezen. Zelf was hij onderdeel van een band die maar niet wist door te breken, iets waar hij erg mee worstelde. Gelijktijdig ontdekte hij ook dat hij zowel op mannen als vrouwen viel, een verwarrende periode met een scala aan emoties die het hem niet makkelijk maakten. Deze ervaringen neemt hij mee in ‘Darkhearts’, waardoor het verhaal hyper realistisch aanvoelt. Emoties worden met zoveel verve omschreven dat je ze zelf haast voelt. Het is deze openheid en betrokkenheid die je als lezer overtuigen om maar te blijven lezen. Iets dat ook zeker te wijden is aan zijn prachtige manier van schrijven, met oog voor vlotheid maar ook zeker voor details. Een perfecte balans is daarin aangebracht.
Sutter brengt ons met ‘Darkhearts’ een verhaal waarbij je kunt mee-zwijmelen, maar daarnaast ook een verhaal dat diep zal ontroeren. Het hoofdpersonage wordt gaandeweg het verhaal een echte vriend van de lezer, die je wilt blijven volgen tot ver na het omslaan van de laatste pagina. De schrijfstijl van Sutter straalt van de pagina’s en de verhaallijn beklijft door de veelzijdigheid ervan. Een verhaal dat je zeker gelezen wilt hebben!