Recensie: ‘De betoverende antiekzaak’, Manuela Inusa

Schrijfster Manuela Inusa, ze nestelde zich begin dit jaar in al onze feelgoodliefhebbende harten met de eerste twee delen van haar ‘Valeria Lane’ serie. Na deze twee succesvolle delen, brengt ze ons deze zomer het derde boek ‘De betoverende antiekzaak‘. Een feelgoodverhaal met een emotioneel randje.

‘In het pittoreske hart van Oxford ligt een klein straatje: Valerie Lane. Hier runnen vijf vriendinnen elk een eigen winkel. In zes boeken volgen we hen terwijl zij lief en leed delen en op zoek gaan naar die dingen die je in geen enkele winkel kunt kopen: liefde en geluk.

Ruby restaureert snuisterijen van over de hele wereld en verkoopt ze in de kleine antiekwinkel die ze jaren geleden heeft overgenomen van haar moeder. Hoewel Ruby graag in het verleden hangt, moet ze toegeven dat ze nog een andere droom heeft: haar eigen boekhandel openen. Maar kan ze Valerie Lane en haar vriendinnen zomaar gedag zeggen?‘ (Uitgegeven door Boekerij, vertaald door Marion Hardoar).

Na twee lovende recensies over de eerste twee delen van de Valerie Lane serie, kunnen we wel stellen dat ik fan ben van de boeken van Manuela Inusa. Ze hebben iets heerlijk luchtigst, huiselijks, alsof je er zelf in aanwezig bent. Na het eerste boek te hebben gelezen was ik meteen benieuwd naar het personage Ruby, iemand die altijd meer op de achtergrond is en niet het achterste van haar tong laat zien. Wat is haar verhaal? Waarom is ze altijd op haar hoede bij de mensen om haar heen? En gaat ze kiezen voor de liefde, of besluit ze om toch terug te deinzen? Zoveel vragen! Maar ook zoveel antwoorden in het nieuwe boek van Inusa. Ik kan je zeggen dat het ook meteen mijn favoriete boek uit de serie is geworden.

In ‘De betoverende antiekzaak’ maken we kennis met Ruby. De jongste van de vriendinnen die al een aantal jaren de antiekzaak runt, waar langs ze ook nog voor haar (dementerende) vader zorgt. Ruby besteedt haar dagen in de winkel waar ze haar moeder zoveel geluk uit zag halen, maar zelf is ze er niet zo intens gelukkig mee als haar moeder ooit is geweest. Ze zou het liefst een boekhandel openen, waar ze haar liefde voor boeken kan overdragen aan bezoekers. Maar dat is nog niet zo gemakkelijk, zeker niet als ook een liefde op haar pad komt. Inusa presenteert ons de Ruby zoals we kennen uit de eerste twee delen van het verhaal. Iemand die teruggetrokken is, ook naar de lezer. Ze laat nog niet zien wat er allemaal binnen in de binnenwereld van het hoofdpersonage speelt. Maar gaandeweg het verhaal brokkelt deze muur steeds meer af en leren we de leuke, vlotte en zorgzame Ruby kennen zoals ze is. Iemand die je in je hart zult sluiten en waar je alleen maar mee mee kunt leven, wat jeetje wat maakt dit hoofdpersonage veel mee. Inusa brengt ons een personage zoals we nog niet eerdere van haar hebben gezien, met meerdere lagen, heel veel diepgang en een verleden dat beetje bij beetje wordt opgetekend.

‘Pakkend, prikkelend en emotioneel’

Dat Inusa ons dicht bij haar personage weet te brengen, wat ze gaandeweg het verhaal steeds meer doet om je mee te nemen in Ruby’s leven, komt vooral door haar prachtige schrijfstijl. Deze is weer heerlijk vlot en hier en daar gedetailleerd. Maar waar dit boek zich voor mij vooral onderscheid in de serie, is dat Inusa een andere verhaalinsteek kiest dan we van haar gewend zijn. Waar de vorige boeken vooral veel leunde op de meer luchtige feelgood momenten, zien we dat de schrijfster in ‘De betoverende antiekzaak’ kiest voor diepgang, emoties en gevoelens. Waarbij ze geen onderwerp schuwt. Zo zien we onder andere wat de weerslag op iemand is die mantelzorger is en hoe zwaar dit soms kan zijn. Dit geeft het verhaal gelaagdheid en maakt dat je meermaals tot tranen geroerd zult zijn.

‘De betoverende antiekzaak’ is wat mij betreft tot nu toe de parel van de serie! Het is prachtig geschreven, zoals we van Inusa gewend zijn. Gelaagd, emotioneel en prikkelend. Een verhaal dat aan het denken zet, maar daarnaast ook veel momenten van vertier levert. Een verhaal dat staat als een huis en laat zien wat een powerhouse Inusa is als schrijfster! Ik kan niet wachten om de volgende delen in de serie te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.