Recensie: ‘De bibliotheek van geheime dromen’, Michiko Aoyama

De magie van boeken, veel boekliefhebbers hoef je niet te vertellen dat boeken je inzichten geven, inspiratie brengen en je laten kennismaken met culturen, personen en werelden. Deze prachtige gevolgen van het lezen van verhalen worden extra kracht bijgezet in het nieuwe boek van Michiko Aoyama ‘De bibliotheek van geheime dromen‘.

‘De raadselachtige bibliothecaresse Sayuri Komachi stelt iedereen die bij haar aanklopt om aanbevelingen de vraag: ‘Waar bent u naar op zoek?’ Ze luistert goed naar wat haar bezoeker haar vertelt, en ook naar het verhaal tussen de regels. Behalve met het gevraagde komt ze vervolgens ook met een heel ander boek, een boek dat de ogen doet openen.

Vijf bezoekers van een buurtbibliotheek in Tokio vertellen in vijf onderling verbonden verhalen over de verrassende wending die hun leven neemt door hun ontmoeting met Sayuri. Allen staan ze op een kruispunt in hun leven of carrière; het gesprek met de bibliothecaresse is voor elk een levensveranderende ervaring’ (Uitgebracht door Boekerij, vertaald door Elbrich Fennema).

Japanse romans, op de een of andere manier stralen ze altijd een rust uit. Alsof je weet dat je een verhaal gaat lezen dat op de diepere lagen ingaat, je aanzet tot denken over je eigen leven en het ultieme moment van ontspanning brengt door de rustige vaart in het verhaal. Schrijfster Michiko Aoyama brengt ons precies zo’n boek met ‘De bibliotheek van geheime dromen’, waarmee ze een prachtig staaltje Japans schrijfwerk laat zien.

In ‘De bibliotheek van geheime dromen’ maken we door de ogen van vijf verschillende bezoekers kennis met de buurtbibliotheek in Tokio en de daar werkende bibliothecaresse Sayuri Komachi. De bedeesde bibliothecaresse raadt de bezoekers boeken aan waar ze in eerste instantie mogelijk niet eens naar op zoek zijn, maar die wel een waardevolle bijdrage leveren in het verwerken van de aspecten van het leven waar ze mee worstelen. Zoals in het eerste verhaal, waarin we kennismaken met Tomoka, een eenentwintig jaar oude dameskleding verkoopster. Ze is duidelijk niet blij met haar leven, vindt dat het soms allemaal even te snel gaat. Haar dromen en doelen in het leven sluiten niet op elkaar aan, tijd voor Sayuri om haar daar subtiel op de wijzen met de boeken die ze aanraadt. Net zoals ze ook bij de andere vier hoofdpersonages doet. Door de dialogen die ze voeren, de verhalen die worden aangeraden leren we beetje bij beetje de hoofdpersonages beter kennen, maar ook de bibliothecaresse. Aoyama laat ons op een creatieve manier in het verhaal opgaan en doet dat met verve. Niet eerder zag ik een verhaallijn waarin dit zo goed en kunstig wordt gedaan.

‘Een verhaal met diepere lagen’

Waar we van Japanse romanschrijvers vooral weten dat ze boeken schrijven waarin veel oog voor detail is, waarin de mijmeringen van het hoofdpersonage vaak de hoofdtoon voeren en we hoofdstukken lang aan gedachtes kunnen besteden, brengt Aoyama ons een vlottere, jeugdigere manier van verhaalvertelling die perfect past bij dit verhaal. In korte hoofdstukken zet ze de verhalen van de vijf hoofdpersonages uiteen, waarbij oog voor detail is maar de vaart er vooral goed in blijft zitten. Fijn, omdat zo de spanningsboog ook niet te lang opgerekt wordt om erachter te komen hoe alle verhalen met elkaar gelinkt kunnen worden. Daarnaast brengt Aoyama prachtige onderliggende, diepgaande lagen in dit verhaal die het de basis geven om je er echt helemaal in onder te dompelen. Zo staan in alle verhalen de dromen van de personages centraal. Aoyama laat ons zien dat het nooit te laat is om je dromen na te jagen en dat het oke is om soms een stapje terug te doen om je leven te kunnen overzien. Onderliggende lagen die aanzetten tot denken.

‘De bibliotheek van geheime dromen’ is een prachtige Japanse roman, waarin Aoyama’s schrijfstijl straalt en prikkelt om door te blijven lezen. De hoofdpersonages maken mooie groeien door in het boek die te weerleggen zijn op het leven van de lezer. Ik kan dan ook niet anders zeggen dan dat ik zeer positief verrast ben door het boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.