Recensie: ‘De brief van tante Rosy’, Mariëtte Middelbeek

Als Stefanie het boekwinkeltje van haar tante erft, wil ze er het liefst zo snel mogelijk weer vanaf. Maar dan wordt ze in een bijzonder liefdesverhaal getrokken dat alles op zijn kop zet. Maak kennis met je nieuwe favoriete feelgood/realgood verhaal: ‘De brief van tante Rosy‘ van Mariëtte Middelbeek!

‘Als Stefanie hoort dat haar tante Rosy is overleden, weet ze nog niet dat haar leven op z’n kop zal komen te staan. Tante Rosy heeft haar niet alleen haar huis en een weiland met oude paarden nagelaten, maar ook haar boekwinkeltje midden in een, in Stefanies ogen, saai en stoffig dorp. Ze gaat erheen, om tot de conclusie te komen dat ze zo snel mogelijk van haar nieuwe bezittingen af moet, en met de oude, zieke buurman wil ze al helemaal zo min mogelijk te maken hebben. Maar alles verkopen blijkt niet zo eenvoudig en voorlopig houdt ze de boekwinkel open. Ondertussen gebeurt er meer dan Stefanie in het saaie dorp had verwacht. Zo vindt ze oude brieven die een fascinerend liefdesverhaal vertellen en kan ze er toch niet onderuit om de buurman te helpen. Maar dat betekent dat ze ook te maken krijgt met zijn vreselijk verwende kleinzoon én diens bloedmooie vriendin. En dan duikt er een knappe, Engelssprekende man op, met een vreemd contract uit de Tweede Wereldoorlog…’ (Uitgegeven door Uitgeverij Marmer).

‘De brief van tante Rosy’ is mijn eerste boek van Mariëtte Middelbeek en ik kan je zeggen dat het zeker niet de laatste zal zijn die ik van haar lees. Want jeetje, wat kan deze schrijfster een pakkend, intens, maar ook zeker liefdevol verhaal neerzetten!

Middelbeek steekt ‘De brief van Tante Rosy’ in met een prikkelend proloog uit de tweede wereldoorlog. We lezen hoe een vrouw vastzit in een brandend huis en beetje bij beetje meer de hoop opgeeft dat ze nog gered gaat worden. We worden achtergelaten met de geruststellende woorden dat ze mogelijk gevonden is, om vervolgens een sprong te maken naar het heden waar we kennismaken met het hoofdpersonage: Stefanie. Stefanie is een aardige jonge vrouw die redelijk vastzit in haar leven, haar relatie is niet om over naar huis te schrijven en op haar werk geven ze weinig om haar. Wanneer ze een telefoontje krijgt dat haar geliefde tante Rosy helaas is overleden staat haar leven op zijn kop en krijgt ze te maken met een scala aan veranderingen. Iets wat misschien wel precies is wat Stefanie nodig heeft. Middelbeek tekent het verhaal van het hoofdpersonage op vanuit de ik-vorm en plaats ons zo als een goede vriendin naast haar in het verhaal. In prachtige gedachten-omschrijvingen worden we deelgenoot gemaakt van de worstelingen en onzekerheden van Stefanie. Doordat ze niet precies weet hoe ze goed voor haarzelf moet opkomen laat ze veel mensen haar toekomst bepalen. Beetje bij beetje zien we haar gaandeweg het verhaal groeien, meer opkomen voor haarzelf en haar eigen doelen en wensen. Een prachtige groei waar we als lezer helemaal in mee worden genomen.

‘Middelbeek beschikt over een meesterlijke pen!’

Middelbeek beschikt over een meesterlijke pen die zowel in het vlotte als in het gedetailleerde schrijfwerk tot zijn recht komt. Ze weet als geen ander hoe ze de twee manieren van het vertellen van een verhaal doeltreffend met elkaar moet afwisselen om een goede balans in het verhaal te brengen. Daarbij weet ze voor mij extra te overtuigen in de gedetailleerde stukken, waarbij we de gedachten van Stefanie induiken. Middelbeek geeft daarbij woorden aan de meest moeilijk te omschrijven emoties en zorgt voor een herkenbaar verhaal. Middelbeek brengt daarnaast ook wat spanning in het verhaal met de liefdesbrieven die Stefanie vindt en de knappe Engelsman die ineens opduikt. ‘De brief van tante Rosy’ heeft voor mij dan ook alle ingrediënten om er een fijne feelgood van te maken, met een mooi randje realgood door de herkenbaarheid ervan. Ingrediënten die in de handen van de schrijfster een boek opleveren dat je nog lang zal bijblijven.

Het mag duidelijk zijn ‘De brief van tante Rosy’ is een fijne feelgood die pakkend is door het doeltreffende schrijfwerk, het interessante personage en de prikkelende verhaallijn. Ik ben benieuwd naar een volgend verhaal van de hand van Middelbeek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.