Recensie: De buitenjongen, Paolo Cognetti

Een filosofische roman over de schoonheid van eenzaamheid, zo wordt het nieuwe boek van Paolo Cognetti omschreven. Kan het tippen aan het eerder verschenen boek ‘De acht bergen’?

De hoofdpersoon van De buitenjongen is een eenzame man van in de dertig. Zijn leven in Milaan is vastgelopen en hij mist de bergen van zijn jeugd, waar hij al tien jaar niet meer is geweest. Daarom besluit hij een hut te huren op tweeduizend meter hoogte en een paar maanden lang te leven op een manier waar hij vroeger stiekem van droomde: zielsalleen, omringd door wat dieren en zijn favoriete boeken. Het leven in de bergen is eenvoudig, hij hakt hout, legt een tuin aan, maakt vuur. En langzamerhand sterkt hij aan en herontdekt hij wat hij in de loop der jaren was verloren. Wekenlang ziet hij niemand, tot er ineens toch een gestalte opdoemt.

Na het lezen van dit boek kon ik alleen maar denken: wauw, wat een geweldig geschreven boek. De hang naar vrijheid, de schoonheid van eenzaamheid en vriendschap worden door Cognetti met zoveel verve beschreven dat je als lezer je echt in de bergen waant. Cognetti neemt je aan de hand mee op reis door de bergen waar de hoofdpersoon meerdere mensen tegenkomt. De eenzaamheid en de stilte van de natuur verbindt de hoofdpersoon met de bijpersonen en geeft je als lezer een uniek kijkje in hun leven.

‘De buitenjongen’ is een sterk staaltje schrijverschap van Cognetti

Cognetti heeft een boek geschreven dat perfect past in de tijdsgeest waar we in leven. Een tijd waarin alles snel moet en mensen meer waarde hechten aan een like dan een diepgaand gesprek. De schrijver omschrijft het gevoel van jezelf terugtrekken uit de wereld van de snelheid en het geluid. Waardoor je echt tot jezelf komt. Hiermee lijkt hij een boodschap aan de lezer over te willen brengen: de natuur is vrijheid.

‘De buitenjongen’ sluit naadloos aan op ‘De acht bergen’ en is zeker weer een sterk staaltje schrijverschap van Cognetti. Gedetailleerd, emotioneel en verdiepend. Niet snel kom je een auteur tegen waarbij de schrijfstijl en het verhaal perfect met elkaar versmelten.

Heb jij ‘De buitenjongen’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van dit boek vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.