Recensie: ‘De burn-out’, Sophie Kinsella

Als er een schrijfster is waarbij mijn hart meteen harder gaat kloppen als ze weer een nieuw boek uitbrengt dan is het Sophie Kinsella wel! De schrijfster weet ons al jaren te verrassen met pakkende feelgood verhalen met een heerlijke humoristische ondertoon en brengt ons ook deze keer weer een boek dat je aan de pagina’s gekluisterd gaat houden. Maak kennis met ‘De burn-out‘!

‘Sasha is tegen een muur gelopen. De wanhoop nabij besluit ze naar het resort in Devon te gaan waar ze als kind graag kwam, in de hoop dat boerenkoolsmoothies, yoga en stilte haar er weer bovenop zullen helpen. Maar het is laagseizoen, het hotel is vervallen en ze moet het strand met iemand anders delen: een chagrijnige, gestreste jongeman die Finn heet. Hoe kan ze één worden met de natuur als hij op een rots zit en haar in de gaten houdt? Wanneer er geheimzinnige berichten, schijnbaar gericht aan Sasha en Finn, op het strand worden achtergelaten, moeten ze wel met elkaar praten. Al snel ontdekken Sasha en Finn dat ze meer met elkaar gemeen hebben dan ze hadden gedacht…‘ (Uitgegeven door The House of Books, vertaald door Catherine Smit).

De boeken van Sophie Kinsella, ik zou er een abonnement op willen hebben om ze meteen bij uitkomst te kunnen lezen! Meer dan tien jaar geleden alweer raakte ik helemaal verslingerd aan de ‘Shopaholic’ serie en sinds die tijd heb ik al haar boeken inmiddels gelezen. Stuk voor stuk zijn het pareltjes, waarbij teleurstelling niet voorkomt, Kinsella levert en weet precies waar ze haar lezers mee blij kan maken. Net zoals met haar nieuwste boek ‘De burn-out’!

In ‘De burn-out’ maken we kennis met Sasha, een dame met een hoge functie die dagelijks wordt overstelpt met emails, vragen en verantwoordelijkheden. Het wordt haar teveel en wanneer ze de zin in het leven steeds meer begint te verliezen wordt er geconstateerd dat ze een burn-out heeft. Tijd voor verandering vindt haar moeder die voor haar een plek reserveert in een resort waar ze als kind graag kwam, met alle gevolgen van dien. Kinsella brengt ons een personage zoals we het van haar gewend zijn, iemand met het hart op de tong, vriendelijk en heerlijk chaotisch. Precies zo’n personage brengt ze ons met Sasha en wederom werkt het geweldig. Vanaf de eerste pagina voel je met haar mee en wil je haar het liefst helpen. Je ziet haar zichtbaar worstelen met alles wat er op haar bordje ligt en steeds meer haar weg kwijtraken. Kinsella neemt ons mee in haar emoties en gevoelens en zorgt dat je na een paar pagina’s helemaal in haar verhaal zit.

‘Feelgood met een vleugje diepgang!’

‘De burn-out’ is een ander soort boek dan we voorheen van Kinsella gezien hebben, met uiteraard wel een aantal herkenbare punten. Zo zit de humor doorspekt door het verhaal en zul je meerdere huilen van het lachen momenten hebben met dit verhaal. Ook een vleugje romantiek mag niet ontbreken in ‘De burn-out’ en we zien onze geliefde formule ‘enemies-to-lovers’ zeker terugkomen in dit verhaal. Maar wat dit boek voor mij anders maakt is de diepgang die gelijktijdig ook in het verhaal is verweven. Kinsella schijnt een licht op een situatie waar steeds meer mensen mee worstelen: burn-outs. En dat doet ze op een respectvolle en inzichtelijke manier, waarmee ze laat zien dat iedereen anders omgaat met mentale gezondheid en wat bij een iemand helpt bij een ander helemaal niet helpend hoeft te zijn. Een mooie verdiepende laag die het verhaal net dat beetje extra geeft.

‘De burn-out’ is een fijn verhaal van de hand van Kinsella. Ze verrast ons met een nieuwe insteek die geweldig werkt, maar brengt ons daarnaast ook haar herkenbare verhaalinsteek die je zeker aan het lachen zal maken. Een verhaal zoals we hem altijd zouden willen zien van Kinsella!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.