Recensie: ‘De charmante cadeauwinkel’, Manuela Inusa

Wanneer er een nieuw boek van feelgood koningin Manuela Inusa verschijnt, dan weet je dat het niet lang zal duren voordat er een recensie op Boekhopper verschijnt. Na vier heerlijke boeken in de Valerie Lane serie is het inmiddels alweer tijd voor het vijfde deel ‘De charmante cadeauwinkel‘, waar we in het leven duiken van Orchid.

‘De grote droom van Orchid is uitgekomen: ze is een eigen cadeauwinkel begonnen! Haar deur staat altijd open en Orchid staat voor iedereen klaar. Maar waar haar klanten blind varen op haar advies, durft uit-gerekend haar grote liefde Patrick haar niet te vertrouwen.’ (Uitgegeven door Boekerij, vertaald door Marion Hardoar).

Valerie Lane, als er één fictieve straat is waar ik eens doorheen zou willen lopen, dan zou het Valerie Lane wel zijn. Even op de thee bij Laurie, genieten van heerlijke bonbons bij Keira, tussen de boeken struinen bij Ruby, een zachte sjaal kopen bij Susan en een leuk cadeautje voor een geliefde uitzoeken bij Orchid. Laatstgenoemde hebben we in de vorige boeken hier en daar voorbij zien komen als de enigszins recht-voor-zijn raap, niemand kan mij wat maken, dame. Maar achter de stoere voorkomen, zit een kwetsbaar iemand verstopt die het soms ook even niet weet in het leven.

We maken kennis met Orchid op een belangrijk moment in haar leven. Ze houdt van haar vriend Patrick, maar hoewel ze er alles aan doet om zijn vertrouwen te winnen, lukt dat maar niet. Patrick wil niets loslaten over zijn verleden in Amerika, zijn jeugd en waarom hij ervoor koos om naar Engeland te verhuizen. Dat terwijl Orchid een ware open boek is, die graag deelt met de mensen om haar heen. Als Patrick steeds meer afstand lijkt te nemen, begint Orchid steeds meer gevoelens te ontwikkelen voor de knappe bloemenverkoper in de straat. Maar voor wie kies je als je van twee mannen houdt? Inusa brengt ons Orchid zoals we haar niet veel eerder hebben gezien, kwetsbaar, open en eerlijk zonder de verhalen mooier te maken dan ze zijn. Waar ik in de vorige boeken een lichte irritatie rondom haar personage had ontwikkeld door haar harde kijk op de wereld en het altijd mooi weer spelen, kreeg ik steeds meer begrip voor de situatie waar Orchid zich in bevindt. Als lezer word je door Inusa weer prachtig langs het personage geplaatst en maak je echt kennis met haar doordat haar gedachtes, emoties en gevoelens rauw naar papier worden vertaald. Orchid wordt een vriendin van de lezer, iemand waar je mee te doen hebt en die je het beste wenst.

‘Een verhaal waar je het liefst mee op de bank kruipt om het in één zit uit te lezen!’

De schrijfstijl van Inusa is, zoals we inmiddels wel van haar mogen verwachten, heerlijk vlot in ‘De charmante cadeauwinkel’, met humor en catchy oneliners. Maar net zoals in de laatste twee delen van de serie durft de schrijfster iets meer van de gebaande paden af te gaan en brengt ze ons in een feelgood verhaal een prachtige, ontroerende onderliggende laag. Inusa laat zien wat het met iemand doet als je door je partner niet helemaal vertrouwt wordt, de onzekerheid die dit met zich meebrengt voor beide. Naast de sterke vrouw die Orchid is zien we dan ook een kwetsbaar personage naar voren komen. Inusa neemt het in dit verhaal dan ook verder dan het volgende feelgoodboek. Nee, ze brengt ons een verhaal dat beklijft, ontroert en aanzet tot denken.

‘De charmante cadeauwinkel’ is een waar feestje om te lezen. Het is pakkend, prikkelend en ontroerend. Een verhaal waar je het liefst een middag mee op de bank kruipt om het in één zit uit te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.